Finišas pasiektas: paskelbti 30 geriausių Lietuvos restoranų

Publikuota: 2019-06-27
Geriausio Lietuvos restorano vardą antrus metus paeiliui laimėjo virtuvės šefo Martyno Praškevičiaus vadovaujamas „Džiaugsmas“. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Geriausio Lietuvos restorano vardą antrus metus paeiliui laimėjo virtuvės šefo Martyno Praškevičiaus vadovaujamas „Džiaugsmas“. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

„Gero maisto akademijos“ (GMA) rengiami geriausių Lietuvos restoranų rinkimai birželio 27-osios vakarą išėjo į finišo tiesiąją. Paskelbus paskutines penkias aukščiausias vietas užėmusias maitinimo įtaigas tapo aiškus visas 2019 m. 30-ies geriausių restoranų sąrašas bei dviejų naujų nominacijų – „Už indėlį į Lietuvos gastronomiją“ ir „Netradicinė maitinimo vieta/neformatas“ laimėtojai.

Pirmoje 30-ies geriausių restoranų sąrašo vietoje antrus metus iš eilės – šefo Martyno Praškevičiaus vadovaujamas „Džiaugsmas“ (Vilnius). Čia galima atkreipti dėmesį, kad geriausiųjų pozicijos M. Praškevičius neužleidžia nuo pat pirmų GMA rinkimų: 2016 m. jo vadovaujami „Stebuklai“ laimėjo pirmą vietą, naujas restoranas „Džiaugsmas“ 2017 m. – antrą.

Neatsitiktinai. „Žinoma, kad jaučiu įtampą, tai labai įpareigoja, – pernai VŽ sakė M. Praškevičius, kai jo „Džiaugsmas“ laimėjo pirmąją vietą. – Jau dabar galvoju, kas bus kitais metais, svarstau, kaip savo svečiams parodyti, kad nusipelnei tokių vertinimų. Smegenys nuolatos verda: ką daryti, kaip daryti? Nežinau, ar užmigčiau ant laurų, aš ne toks žmogus, kad nusiraminčiau ir nieko nedaryčiau. Man būtų nuobodu, bet dabar vėl laukia naujų iššūkių.“

Taigi, ir vėl nauji iššūkiai.

Labiausiai nusipelnęs gastronomijai

Šių metų 30-ies geriausių Lietuvos restoranų rinkimus GMA taryba papuošė dviem naujom nominacijom: „Už indėlį į Lietuvos gastronomiją“ ir „Netradicinė maitinimo vieta/neformatas“.

Lietuvos gastronomijos kultūrai labiausiai nusipelniusiu asmeniu paskelbtas „Stiklių“ restorano vadovas ir bendraturtis Romas Zakarevičius, 1987 m. atidaręs pirmąją kooperatinę kavinę Vilniuje, kuri ilgainiui išaugo į „Stiklių“ barą, aludę, kavinę ir restoraną, pastaruoju metu smarkiai atsinaujinančius ir tobulėjančius.

Geriausias „neformatas“

Į geriausios maitinimo vietos, kuri neatitinka restorano sąvokos, bet yra išskirtinė ir prisideda prie maitinimo kultūros bei maitinimo įpročių puoselėjimo, vardą pretendavo „otkutiūriškas“ dienos pietų restoranėlis „Valgomasis“, kiekvieną/visą dieną pusryčius tiekiantis „Daily Poison“ ir maisto turgelis „Panorama Gourmet“, visi jie veikia Vilniuje.

Daugiausiai GMA tarybos balsų surinko „Panorama Gourmet“ turgelis, „pratinantis platesnę auditoriją prie kokybiško maisto neįpareigojančioje aplinkoje bei švelninantis atotrūkį tarp „kasdienio pavalgymo“ ir „ėjimo į restoraną“ sąvokų.

Pirmasis penketas

Jau pernai rudenį prognozuota, kad šių metų rinkimai bus kur kas įdomesni. Ir dėl atidarytų naujų, dideles ambicijas puoselėjančių restoranų, ir dėl virtuvės šefų, užsienyje baigusių mokslus ir dirbusių ten su pasaulinėmis gastronomijos garsenybėmis.

Prognozės išsipildė. Šių metų sąrašo pirmojo penketo staigmena – du nauji restoranai. Nauji sąraše ir nauji fiziškai – „Nineteen18“ (2 vieta, Vilnius) ir „Vila Komoda“ (5 vieta, Palanga).

Vėlgi, tai sąlyginė staigmena, nes „Nineteen18“ virtuvės šefas Matas Paulinas pakartojo savo sėkmės istoriją, 2017 m. atsitikusią su kauniškiu restoranu „Numan“, kur jis tuomet dirbo: vos gerą pusmetį veikęs restoranas tais metais geriausių sąraše užėmė trečią vietą ir tapo ryškiausiu restorano verslo debiutu.

Palangiškė „Vila Komoda“, buvusi grafų Tiškevičių vila, atidaryta lygiai prieš metus, jos restorano šefas – Martynas Meidus. Ir jis, ir M. Paulinas 10 m. dirbo užsienyje pas žinomus pasaulio šefus, ir abu – pas Kopenhagos „Noma“ bendrakūrėją ir šefą Rene Redzepi.

Žvelgiant toliau už geriausiųjų penketo, tarp naujosios kartos šefų būtina paminėti Gerdvilą Žalį, pernai jis grįžo iš Paryžiaus ir rudenį pradėjo dirbti „Relais & Chateaux Stikliai Hotel“ restorano vyriausiuoju virėju, ir Šiauliuose restoraną „Avenue Brasserie“ atidariusį šefą Algirdą Matačiūną, savo gimtąjį miestą pirmą kartą „įvietinusį“ geriausių Lietuvos restoranų sąraše. Jų abiejų darbo patirtys pas garsiuosius Europos šefus tiesiogiai atsispindi šių metų GMA narių sudarytame sąraše ir teikia neabejotiną perspektyvą kitąmet kilti aukštyn.

Pirmasis dešimtukas

Grįžtant prie „Nineteen18“ ir „Vila Komoda“, – sąrašo naujokai pasistumdė it gegužiukai lizde ir iš pernai užimtos antros vietos į trečią nustūmė restoraną „Monai“ (Klaipėda), iš trečios į ketvirtą – „Sweet Root“, iš penktos į šeštą – „Šturmų švyturį“ (Vilnius ir Kintai).

Toliau beveik stabilu: Deivydo Praspaliausko „Amandus“ (Vilnius), Egidijaus Lapinsko ir Armino Darasevičiaus „Dine“ (Vilnius) bei Gasparo Fernandeso „Gaspar‘s“ (Vilnius) liko tose pačiose vietose, kaip ir pernai: atitinkamai 7, 8 ir 10. Ryškiausias pirmojo dešimtuko pokytis – restorano „Ertlio namas“ šuolis iš pernykštės 17 vietos į 9 šiemet.

Linas Petrukaitis, GMA steigėjas, sako, jog šių metų pirmasis dešimtukas jį nudžiugino pirmiausia tuo, kad visi į jį patekę restoranai turi aiškų identitetą.

„Be to, 4 dešimtuko restoranai liko 4 tose pačiose vietose kaip ir pernai – tai rodo brandą ir stabilią kokybę. Džiugu, kad dešimtuke yra restoranų iš 4 miestų (Vilniaus, Klaipėdos, Palangos, Ventės), vadinasi, puikių restoranų geografija plečiasi. Džiugina ir tai, kad daugumos dešimtuko restoranų virtuvė smarkiai orientuota į vietinius produktus, sezoniškumą, to nebuvo prieš 4 metus“, – VŽ sakė L. Petrukaitis.

Krytis su galimybe pakilti

Kai Lietuvoje atsidaro ir užsidaro gausybė maitinimo įstaigų, konkurencija didelė, o užsienyje tarptautinės patirties įgiję šefai kasmet kelia kartelę aukštyn, stabilumas tampa neabejotina vertybe. Kita vertus, vieta 30-uke (taip pat ir trumpajame 60-ies restoranų sąraše, iš kurio renkami 30 geriausių) yra lakmuso popierėlis, parodantis, kokio tikslo siekta atidarant. Kiek pernai sužaidė naujos madingos vietos efektas, matyt, parodys kitų metų rinkimai, suteiksiantys šansą Vilniaus restoranams „Ti‘Ana“ ir „El Mercado“ grįžti į sąrašą, į kurį jie pernai pateko kaip naujokai, o šiemet – iškrito.

Tiesa, iškrito ir sąraše nuo pirmųjų rinkimų buvęs „Nerijos“ restoranas Nidoje, ir kauniškis „Ieti“ bei pernykštis debiutantas – Druskininkų „Velvetti“.

Išsilaikė, tačiau patyrė didžiausią krytį „La Esperanza“ (Trakai) – iš 6 į 27 vietą. Galimas dalykas, tai atsitiko dėl šefų kaitos, tačiau tai – jau atskira tema.

[infogram id=“defc40ee-6373-4425-a56b-d6750329735c“ prefix=“Rg4“ format=“interactive“ title=“30 geriausių restoranų 2019 m.“]

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Vyno ir desertų čempionatas: už laimėtojų nugaros – geriausi latvių ir estų restoranai

Lapkričio 18 d. Vilniuje vykusio 10-ojo atvirojo Vyno ir desertų derinių čempionato pirmąsias vietas užėmė...

Laisvalaikis
2019.11.19
 Vakarienė Helsinkyje: kur pasukti Premium

Suomių virtuvės meistrai gerokai vėliau nei švedai ar danai prisijungė prie vadinamosios Šiaurės šalių...

Laisvalaikis
2019.11.17
Šveicarai ir toliau kaups kavos atsargas karui

Šveicarai nebūtų šveicarai, jei nepasirengtų bet kuriam gyvenimo atvejui. Tai šalis, kurioje kiekviena šeima...

Laisvalaikis
2019.11.16
„Jau pilnametis“: taujėniškio plėtros greitis – du restoranai per sezoną Premium

Atidaryti du naujus restoranus per keturis mėnesius – ambicingas uždavinys net maitinimo sektoriaus...

Gazelė
2019.11.14
Ką daryti, kai stresas tampa pagrindiniu patiekalu Premium

Visi žinome, kad stresas kenkia svei­katai, bet ne mažiau kenksmingi gali būti ir būdai, kaip su juo...

Laisvalaikis
2019.11.11
Maisto ir gėrimų paroda BAF: degustacijos, diskusijos, meno instaliacijos

Lapkričio 8 ir 9 d. Vilniuje, parodų centre „Litexpo“, tęsiasi Baltijos maisto ir gėrimų paroda BAF. Čia...

Paslaugos
2019.11.08
Rūkyti Neringos karšiai – Seimo rankose

Neringiškiai sujudo: jeigu nebus pakeisti įstatymai ar priimtos jų pataisos, kyla grėsmė išnykti pamario...

Laisvalaikis
2019.11.05
Vynas metus bus brandinamas kosmose

12 butelių puikaus prancūziško bordo metus bus brandinami Tarptautinėje kosmoso stotyje (International Space...

Laisvalaikis
2019.11.05
Gastronomijos savaitė kviečia į gurmaniškas ekskursijas 

Lapkričio 4–10 d. Lietuvoje skelbiama Gastronomijos savaitė. Jos metu gero maisto gerbėjai kviečiami iš...

Laisvalaikis
2019.11.02
Interneto naudotojai jau dešimtmetį stebi „McDonald‘s“ mėsainio irimo procesą

Praėjus dešimtmečiui po to, kai Islandijoje buvo uždarytas paskutinis „McDonald‘s“ restoranas, tūkstančiai...

Laisvalaikis
2019.11.01

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau