Finišas pasiektas: paskelbti 30 geriausių Lietuvos restoranų

Publikuota: 2019-06-27
Geriausio Lietuvos restorano vardą antrus metus paeiliui laimėjo virtuvės šefo Martyno Praškevičiaus vadovaujamas „Džiaugsmas“. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
svg svg
Geriausio Lietuvos restorano vardą antrus metus paeiliui laimėjo virtuvės šefo Martyno Praškevičiaus vadovaujamas „Džiaugsmas“. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

„Gero maisto akademijos“ (GMA) rengiami geriausių Lietuvos restoranų rinkimai birželio 27-osios vakarą išėjo į finišo tiesiąją. Paskelbus paskutines penkias aukščiausias vietas užėmusias maitinimo įtaigas tapo aiškus visas 2019 m. 30-ies geriausių restoranų sąrašas bei dviejų naujų nominacijų – „Už indėlį į Lietuvos gastronomiją“ ir „Netradicinė maitinimo vieta/neformatas“ laimėtojai.

Pirmoje 30-ies geriausių restoranų sąrašo vietoje antrus metus iš eilės – šefo Martyno Praškevičiaus vadovaujamas „Džiaugsmas“ (Vilnius). Čia galima atkreipti dėmesį, kad geriausiųjų pozicijos M. Praškevičius neužleidžia nuo pat pirmų GMA rinkimų: 2016 m. jo vadovaujami „Stebuklai“ laimėjo pirmą vietą, naujas restoranas „Džiaugsmas“ 2017 m. – antrą.

Neatsitiktinai. „Žinoma, kad jaučiu įtampą, tai labai įpareigoja, – pernai VŽ sakė M. Praškevičius, kai jo „Džiaugsmas“ laimėjo pirmąją vietą. – Jau dabar galvoju, kas bus kitais metais, svarstau, kaip savo svečiams parodyti, kad nusipelnei tokių vertinimų. Smegenys nuolatos verda: ką daryti, kaip daryti? Nežinau, ar užmigčiau ant laurų, aš ne toks žmogus, kad nusiraminčiau ir nieko nedaryčiau. Man būtų nuobodu, bet dabar vėl laukia naujų iššūkių.“

Taigi, ir vėl nauji iššūkiai.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Labiausiai nusipelnęs gastronomijai

Šių metų 30-ies geriausių Lietuvos restoranų rinkimus GMA taryba papuošė dviem naujom nominacijom: „Už indėlį į Lietuvos gastronomiją“ ir „Netradicinė maitinimo vieta/neformatas“.

Lietuvos gastronomijos kultūrai labiausiai nusipelniusiu asmeniu paskelbtas „Stiklių“ restorano vadovas ir bendraturtis Romas Zakarevičius, 1987 m. atidaręs pirmąją kooperatinę kavinę Vilniuje, kuri ilgainiui išaugo į „Stiklių“ barą, aludę, kavinę ir restoraną, pastaruoju metu smarkiai atsinaujinančius ir tobulėjančius.

Geriausias „neformatas“

Į geriausios maitinimo vietos, kuri neatitinka restorano sąvokos, bet yra išskirtinė ir prisideda prie maitinimo kultūros bei maitinimo įpročių puoselėjimo, vardą pretendavo „otkutiūriškas“ dienos pietų restoranėlis „Valgomasis“, kiekvieną/visą dieną pusryčius tiekiantis „Daily Poison“ ir maisto turgelis „Panorama Gourmet“, visi jie veikia Vilniuje.

Daugiausiai GMA tarybos balsų surinko „Panorama Gourmet“ turgelis, „pratinantis platesnę auditoriją prie kokybiško maisto neįpareigojančioje aplinkoje bei švelninantis atotrūkį tarp „kasdienio pavalgymo“ ir „ėjimo į restoraną“ sąvokų.

Pirmasis penketas

Jau pernai rudenį prognozuota, kad šių metų rinkimai bus kur kas įdomesni. Ir dėl atidarytų naujų, dideles ambicijas puoselėjančių restoranų, ir dėl virtuvės šefų, užsienyje baigusių mokslus ir dirbusių ten su pasaulinėmis gastronomijos garsenybėmis.

Prognozės išsipildė. Šių metų sąrašo pirmojo penketo staigmena – du nauji restoranai. Nauji sąraše ir nauji fiziškai – „Nineteen18“ (2 vieta, Vilnius) ir „Vila Komoda“ (5 vieta, Palanga).

Vėlgi, tai sąlyginė staigmena, nes „Nineteen18“ virtuvės šefas Matas Paulinas pakartojo savo sėkmės istoriją, 2017 m. atsitikusią su kauniškiu restoranu „Numan“, kur jis tuomet dirbo: vos gerą pusmetį veikęs restoranas tais metais geriausių sąraše užėmė trečią vietą ir tapo ryškiausiu restorano verslo debiutu.

Palangiškė „Vila Komoda“, buvusi grafų Tiškevičių vila, atidaryta lygiai prieš metus, jos restorano šefas – Martynas Meidus. Ir jis, ir M. Paulinas 10 m. dirbo užsienyje pas žinomus pasaulio šefus, ir abu – pas Kopenhagos „Noma“ bendrakūrėją ir šefą Rene Redzepi.

Žvelgiant toliau už geriausiųjų penketo, tarp naujosios kartos šefų būtina paminėti Gerdvilą Žalį, pernai jis grįžo iš Paryžiaus ir rudenį pradėjo dirbti „Relais & Chateaux Stikliai Hotel“ restorano vyriausiuoju virėju, ir Šiauliuose restoraną „Avenue Brasserie“ atidariusį šefą Algirdą Matačiūną, savo gimtąjį miestą pirmą kartą „įvietinusį“ geriausių Lietuvos restoranų sąraše. Jų abiejų darbo patirtys pas garsiuosius Europos šefus tiesiogiai atsispindi šių metų GMA narių sudarytame sąraše ir teikia neabejotiną perspektyvą kitąmet kilti aukštyn.

Pirmasis dešimtukas

Grįžtant prie „Nineteen18“ ir „Vila Komoda“, – sąrašo naujokai pasistumdė it gegužiukai lizde ir iš pernai užimtos antros vietos į trečią nustūmė restoraną „Monai“ (Klaipėda), iš trečios į ketvirtą – „Sweet Root“, iš penktos į šeštą – „Šturmų švyturį“ (Vilnius ir Kintai).

Toliau beveik stabilu: Deivydo Praspaliausko „Amandus“ (Vilnius), Egidijaus Lapinsko ir Armino Darasevičiaus „Dine“ (Vilnius) bei Gasparo Fernandeso „Gaspar‘s“ (Vilnius) liko tose pačiose vietose, kaip ir pernai: atitinkamai 7, 8 ir 10. Ryškiausias pirmojo dešimtuko pokytis – restorano „Ertlio namas“ šuolis iš pernykštės 17 vietos į 9 šiemet.

Linas Petrukaitis, GMA steigėjas, sako, jog šių metų pirmasis dešimtukas jį nudžiugino pirmiausia tuo, kad visi į jį patekę restoranai turi aiškų identitetą.

„Be to, 4 dešimtuko restoranai liko 4 tose pačiose vietose kaip ir pernai – tai rodo brandą ir stabilią kokybę. Džiugu, kad dešimtuke yra restoranų iš 4 miestų (Vilniaus, Klaipėdos, Palangos, Ventės), vadinasi, puikių restoranų geografija plečiasi. Džiugina ir tai, kad daugumos dešimtuko restoranų virtuvė smarkiai orientuota į vietinius produktus, sezoniškumą, to nebuvo prieš 4 metus“, – VŽ sakė L. Petrukaitis.

Krytis su galimybe pakilti

Kai Lietuvoje atsidaro ir užsidaro gausybė maitinimo įstaigų, konkurencija didelė, o užsienyje tarptautinės patirties įgiję šefai kasmet kelia kartelę aukštyn, stabilumas tampa neabejotina vertybe. Kita vertus, vieta 30-uke (taip pat ir trumpajame 60-ies restoranų sąraše, iš kurio renkami 30 geriausių) yra lakmuso popierėlis, parodantis, kokio tikslo siekta atidarant. Kiek pernai sužaidė naujos madingos vietos efektas, matyt, parodys kitų metų rinkimai, suteiksiantys šansą Vilniaus restoranams „Ti‘Ana“ ir „El Mercado“ grįžti į sąrašą, į kurį jie pernai pateko kaip naujokai, o šiemet – iškrito.

Tiesa, iškrito ir sąraše nuo pirmųjų rinkimų buvęs „Nerijos“ restoranas Nidoje, ir kauniškis „Ieti“ bei pernykštis debiutantas – Druskininkų „Velvetti“.

Išsilaikė, tačiau patyrė didžiausią krytį „La Esperanza“ (Trakai) – iš 6 į 27 vietą. Galimas dalykas, tai atsitiko dėl šefų kaitos, tačiau tai – jau atskira tema.

[infogram id=“defc40ee-6373-4425-a56b-d6750329735c“ prefix=“Rg4“ format=“interactive“ title=“30 geriausių restoranų 2019 m.“]

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Norite pasiūlyti temą, turite pastabų, pasiūlymų ar klausimų? Parašykite „Verslo žinių“ redaktoriams.

Jei norite suteikti konfidencialios informacijos, rašykite vyr. redaktoriui rolandas.barysas@verslozinios.lt

G. Ramsay'io virtuvės košmarai: 12 mln. GBP nuostolis Premium

Per kelis pastaruosius kovidinius metus garsiojo virtuvės šefo Gordono Ramsay'io restoranų imperija patyrė...

Laisvalaikis
2022.08.09
Pirmojo namų restorano įkūrėja: mums atsikėlus į sostinę, pagaliau Vilniuje yra kur pavalgyti Premium 6

Kai esi namie, pats nusistatai savo taisykles, o kiti prie jų turi taikytis, o jei nepatinka – nebesilankyti.

Gazelė
2022.08.01
Maistas į namus: kas pasitvirtino tiems, kurie buvo pirmieji mieste

Kad mieste neveikia „Bolt Food“, „Wolt“ ar „Lėkštė.lt“, regionų verslininkams netrukdo: kai kurie maistą į...

Gazelė
2022.07.31
Ekologišką produkciją atpažįstame, bet tvarumo ženklinimas dar miglotas Premium

Mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ atliktos klientų apklausos rezultatai rodo, kad didžioji dalis vartotojų...

Prekyba
2022.07.31
Gėrimų rinkos perlas: kodėl burbulų arbatos tokios madingos Premium

Ar praeidami pro burbulų arbatos parduotuvę pastebėjote eiles paauglių ir svarstėte, kas čia per vieta ir kuo...

Prekyba
2022.07.25
Kai nėra maisto pristatymo platformų: regionuose verslininkai diegia užsakymą internetu ir programėles Premium

Dalis regionų verslininkų daug nesvarstė apie maisto pristatymą į namus – neapsimoka, nėra tokios kultūros...

Gazelė
2022.07.25
Kai tenka imtis plano B: parduotuvę iš prekybos centro iškėlė į Kauno senamiestį Premium

Didesnio ploto parduotuvės smulkesniems nuomininkams turėtų garantuoti pirkėjų srautus, tačiau kepyklėlei...

Gazelė
2022.07.23
Pirmas naujokų patepimas: kaip tapti krikštatėviu, kad visi būtų laimingi Premium

Įsibėgėjus vasarai, įpusėja studentų praktikos bei sezono pradžioje pasamdytų darbuotojų bandomieji...

Vadyba
2022.07.23
Prievaizdai jau atranda skirtumų tarp smulkiojo šeimos verslo ir galingų fabrikų Premium 1

Kuo neįprastesnis verslas, tuo sudėtingiau jį pradėti, nes leidimus išduodančios institucijos net nežino,...

Gazelė
2022.07.22
Danijos restoranas „Geranium“ pripažintas geriausiu pasaulyje

Danijoje veikiantis restoranas „Geranium“ užėmė šių metų 50-ies geriausių restoranų pasaulyje sąrašo viršūnę,...

Laisvalaikis
2022.07.19
Kaimą dar labiau priartino prie miesto: jau veikia ir „Derliaus paštas“ Premium

Miestiečiai vis labiau nori natūralių produktų iš kaimo ir yra linkę už juos mokėti brangiau. Todėl randasi...

Gazelė
2022.07.17
Savame kieme pranašu nebūsi: kodėl restoraną nusprendžiama kurti kitame mieste Premium

Turėti savo restoraną nori daugelis, bet išdrįsta pabandyti – ne kiekvienas. Dar mažesniam skaičiui šis...

Gazelė
2022.07.10
Kaune atidarė aludę, bet vyresniems: hipsteriai renkasi kitur Premium

Įprastų alaus barų yra daug, tačiau erdvių, kur lankytojai renkasi labiau pabendrauti, kartu praleisti laiką,...

Gazelė
2022.07.06
Prestižinis „Concours Mondiale de Bruxelles“ skelbia nugalėtojus Premium

Prestižinis „Concours Mondial de Bruxelles“ (CMB) paskelbė 2022 m. raudonojo ir baltojo vyno sesijos...

Laisvalaikis
2022.07.02
Ką daryti, kai būni pirmas ir tebesi vienintelis: plėstis su franšizės partneriais Premium

Pasiūlius naujieną, kuri per kelerius metus ne tik įsitvirtina, atlaiko iššūkius, bet ir tebėra pirma ir...

Gazelė
2022.06.30
Kaip pradėti pažintį su vynu Premium 1

Įkvėpta amerikiečių žurnalistės Biancos Bosker knygos „Kamščio nunešti“ (išleido „Kitos knygos“) apie someljė...

Laisvalaikis
2022.06.19
Naujas restoranų kūrėjo A. Oželio „vaikas“: kiekvienam ridikėliui savas laikas Premium

Arūnas Oželis – vienas pirmųjų restoranų steigėjų Nepriklausomoje Lietuvoje. Dabar, po beveik 30-ies metų,...

Laisvalaikis
2022.06.17
Restoranų kūrėjas A. Oželis: dabar gyvenimas yra ne turtingas, bet... labai labai malonus Premium 1

„Restoranai kaip vaikai, tu juos užaugini ir palieki kitiems – „Provansas“ pateko į vienas rankas ir net...

Laisvalaikis
2022.06.14
Sukūrė sprendimą darbuotojų pajamoms padidinti: naudoja ir barai, ir bažnyčios Premium 8

130.000 Eur – tiek papildomų pajamų – arbatpinigių pavedimų gavo barų ir restoranų darbuotojai, kai už...

Gazelė
2022.06.06
Išmokti gaminti desertus gali visi, iš to sukurti verslą – tik retas Premium 1

Kai kurie mėgstantys kepti tortus papildomai užsidirba juos parduodami draugams ar pažįstamiems, tačiau toks...

Gazelė
2022.06.03

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku