2024-09-11 13:18

Virtuvės šefas L. Čeprackas „deda tašką“ savo „fine dining“ erai

Liutauras Čeprackas, restorano „Gastronomika“ įkūrėjas. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Liutauras Čeprackas, restorano „Gastronomika“ įkūrėjas. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
„Didžioji dalis jau numirusi, tik ne visi apie tai žino“, – 2021 m. vasarį, per antrąjį kovido karantiną, „Verslo žinioms“ sakė Liutauras Čeprackas. Šiomis dienomis jo žodžiai tapo kūnu: virtuvės meistras paskelbė uždarantis savo premium klasės restoraną „Gastronomika“, šių metų liepą gavusį „Michelin“ gido rekomendaciją.

„Restoranas „Gastronomika“ užsidaro visam laikui. Prieš 10 metų pradėjau, tačiau būsiu atviras – pavargau. Man ką tik suėjo 50 m., todėl nenoriu gailėtis, kad „n“ metų praleidau beprasmiškai stresuodamas, išgyvendamas dėl kolektyvo, dirbdamas tik iš idėjos. Pavargau tikėtis, kad kovas bus dosnesnis, nei sausis ar vasaris, o rugsėjis, spalis – dosnesnis negu liepa ir rugpjūtis...

Galbūt atrodo, kad 1,028 mln. Eur pajamos per metus yra labai daug, tačiau kokybė kainuoja dar daugiau ir to nepakanka, kad tokio lygio restoranas galėtų veikti. Kurdamas fine dining standartą Lietuvoje buvau pilnas entuziazmo ir tikėjimo, kad man pavyks, tačiau pastarųjų metų įvykiai, deja, nebuvo palankūs. Apibendrinant – edukacija daugiausiai kainuoja edukuojančiam. Atsibodo dirbti nemokamai arba į nuostolį. Ekonominės maitinimo verslo situacijos nekomentuosiu, nes kas joje dirba, ir taip puikiai viską žino“, – savo „Facebook“ paskyroje rašo L. Čeprackas. 

52795
130817
52791