2016-09-20 23:29

Mirties trimitai ir kitos miško gėrybės

Rūkyti lašinukai visada dera su grybais, nes pabrėžia miško paklotės, žemės aromatus, o grietinėlė (ar gera grietinė) sušvelnina, sutirština, sujungia visus aromatus kartu. Giedriaus Vilpišausko nuotr.
Rūkyti lašinukai visada dera su grybais, nes pabrėžia miško paklotės, žemės aromatus, o grietinėlė (ar gera grietinė) sušvelnina, sutirština, sujungia visus aromatus kartu. Giedriaus Vilpišausko nuotr.
Jeigu prancūzas ar vokietis virtuvės šefas išgirstų lietuvius vasaros pabaigoje skundžiantis, kaip jie „į voveraites jau nė žiūrėti nebegali“, greičiausiai griebtųsi už širdies.

Šis lietuviui įprastas ir niekuo neypatingas grybas, tinkamas nebent parduoti supirkimo punkte, Vakarų Europoje yra labai vertinamas, kone kaip trumai ar bent jau kaip briedžiukai. Žinoma, iš dalies tai galima paaiškinti tuo, kad tose užsienio šalyse mergoms visai nebūtina rinkti grybų ar uogų, kad pridengtų savo nuogybę.

Į žmones, aušrai brėkštant lėtai vaikštinėjančius po mišką su peiliais rankose, užsieniečiai žiūri įtariai ir pagarbiai, kaip į šamanus, atliekančius nesuprantamą ritualą, o dar dažniau – kaip į bepročius, ieškančius sau greitos mirties. Juk iš tiesų užtenka tik vienos klaidos, ir padariniai, supainiojus baravyką su musmire, gali būti labai liūdni.

52795
130817
52791