2025-11-11 21:00

Gastronomijos savaitės žvaigždė – restoranui „Detective“

Gastronomijos savaitės rengėjų nuotr.
Gastronomijos savaitės rengėjų nuotr.
Lapkričio 3–9 d. vykusios XV Gastronomijos savaitės metu restoranų lankytojai tradiciškai rinko Gastronomijos savaitės žvaigždę, šiemet ji atiteko vilniškiam restoranui „Detective“, išsiveržusiam į priekį vos vieno procento persvara.

Vilniaus senamiestyje veikiantis prancūzų–belgų virtuvės restoranas „Detective“ surinko daugiausia svečių balsų – 14% visų balsavusiųjų. Vos 1% jį skyrė nuo antrosios vietos – taip pat Vilniuje veikiančio „Le Mans“, pelniusio 13% balsų. Trečioje vietoje – vilniškis „Balzac“, surinkęs 11% balsų. 

Pasak Gastronomijos savaitės rengėjų, skirtumai tarp lyderių buvo tokie maži, kad iki pat paskutinės balsavimo dienos nebuvo aišku, kas taps šių metų žvaigžde.

Anot Roberto Meržvinsko, „Detective“ savininko, prabėgusi savaitė viršijo lūkesčius. 

„Esame nustebę ir labai laimingi – vis dar sunku patikėti. Emocijos pačios geriausios. Į šią savaitę įdėjome labai daug darbo, todėl dabar jaučiame didelį dėkingumą: tiek komandai, kuri dirbo be poilsio, tiek svečiams, kurie atėjo ragauti naujų skonių“, – organizatorių pranešime cituojamas restorano vadovas. 

Restorano virtuvės šefas Gediminas Merkys sako, jog Gastronomijos savaitė tapo tikru nuotykiu: „Buvo momentų, kai įmonių šventėms iš anksto rezervavę klientai nusprendė, kad vietoje įprasto meniu nori būtent Gastronomijos savaitės patiekalų. Tai mus užklupo kaip malonus šokas – reikėjo samdyti papildomų virėjų ir skubiai važiuoti pirkti trūkstamų ingredientų. Buvo ir streso, ir daug darbo, tačiau kiekvienas svečias, kiekvienas atsiliepimas ir šis įvertinimas parodė, kad stengtis buvo verta.“ 

Verta paminėti, kad restoranas neseniai pakeitė pavadinimą – iš „Puaro“ tapo „Detective“. Anot R. Meržvinsko, keičiant pavadinimą, netrūko detektyvinių motyvų – teko tiesiogiai bendrauti su garsiosios detektyvų autorės Agathos Christie proanūkiu ir pusę metų derinti teisinius niuansus. Ši istorija tapo restorano detektyvu, ir dabar jis yra vienintelis pasaulyje, turintis smulkmeniškai atkurtą Agathos Christie kambarį, tiesiogiai suderintą su jos proanūkiu.

Nepaisant naujo pavadinimo, restorano esmė liko ta pati, jame ir toliau ruošiami prancūzų ir belgų virtuvės patiekalai,vienas pagrindinių – šviežios midijos. Gastronomijos savaitės metu virtuvė sulaukė daug pagyrų dėl tartaro, tad jis bus įtrauktas į nuolatinį meniu. 

Pasak Eglės Ližaitytės, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos direktorės, šio renginio tikslas – padėti restoranams tapti labiau matomiems, o „svečių balsai ir restoranų rezultatai rodo, kad dalyvavimas Gastronomijos savaitėje yra labai efektyvi priemonė pritraukti naujų lankytojų.“

Lapkričio 3–9 d. vykusioje Gastronomijos savaitėje dalyvavo daugiau nei 60 restoranų visoje Lietuvoje. Festivalį organizuoja Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija. 

52795
130817
52791