Kultūringai gerti? Įmanoma, bet to reikia mokytis

Publikuota: 2017-12-30
Atnaujinta 2017-12-30 11:45
Bendrovės nuotr.
svg svg
Bendrovės nuotr.
„Smart Continent“ partneris, VGTU docentas

Vakaruose įprasta susėdus su bičiuliais už stalo restorane ar kavinėje vakarieniauti, šnekučiuotis ir išgerti taurę kitą vyno ar po bokalą alaus. Tai vadinama kultūringu gėrimu? Ko gero. Lietuvoje, deja, klesti naminė girtuoklystė, kai geriama užsidarius bet ką ir bet kiek. Dažnas pas mus net neįsivaizduoja, kad vartoti alkoholį galima kultūringai. Tokioje aplinkoje po truputį ėmė dominuoti kraštutinumai – arba „jei gerti – tai gerti“, arba „nė lašo“.

Tačiau esu tikras, jog girtuoklystė nėra įgimtas lietuvių bruožas. Bėda ta, kad mes ilgus metus buvome labiausiai pasaulyje girtuokliaujančios imperijos gniaužtuose. Tokia, matyt, jos politika. Ir tas atskyrimas nuo Vakarų Europos nepraėjo be pėdsako.

Jeigu kokiems prancūzams būtų tekusi „laimė“ tiek laiko pagyventi prispaustiems Rusijos imperijos, neabejoju, kad jie dabar kalbėtų ne apie pasaulyje Prancūzijos vardą garsinančius Bordo vynus ar konjaką, ne apie vyną, kaip vieną svarbiausių gastronomijos perlų. Ne – jie kaip ir mes ko gero kalbėtų apie gėrimą. Šimtmečiais formuoti stereotipai nebeleidžia pamatyti kitos pusės.

O ta kita pusė iš tiesų nėra tokia baisi. Tūkstantmečiais puoselėta vyno kultūra, vienuolynuose sukurti alaus receptai, modernioji klubų ir kokteilių banga. Ar tai yra blogis, kurio nenorime matyti, kurį reikėtų rauti su šaknimis šaukiant „nė lašo“? Tolerancijos, nuosaikumo ir saikingumo – to totalitaristinis režimas mūsų nemokė. Tik „su mumis arba prieš mus“, „geras arba blogas“, „balta arba juoda“.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Todėl Lietuva susipriešino. Alkoholikas Lietuvoje vietoje būtinos pagalbos sulaukia tik visuomenės paniekos ir pasmerkimo. Ir grimzta giliau. O ar apskritai įmanoma lietuvius išmokyti gerti saikingai? Kultūringai? Įmanoma. Tačiau kai kalbame apie kultūrinius pokyčius, reikia laiko. Kultūra keičiasi ne per metus ir ne per du. Žmonės natūraliai nori tapti geresniais, supratingesniais, kultūringesniais – vakarietiškais europiečiais. Todėl turime palikti jiems tokią galimybę, tokias sąlygas, kuriose svarbiausia kuo daugiau žinoti, kuo daugiau suprasti ir turėti teisę pasirinkti norimą sprendimą.

Alkoholis Vakarų valstybėse yra natūrali pramogų dalis, turinti savo gražiąją, viliojančią pusę, bet ir blogąją, kai prarandamas saikas. Italija, Prancūzija, Ispanija ir jų pajūrio restoranai, visame pasaulyje šlovinamas Europos vynas ir gastronomijos paveldas. Ar tai blogis? Nepanašu. Su sąlyga, kad išmoksime taip gyventi.

Galime ir toliau skaičiuoti, kiek kas išgeria – kiek čekai išmaukia alaus, kiek – škotai viskio arba kiek, atvykę į Estiją, alkoholio priliuobia suomiai. Vis dėlto daug svarbiau nei ši statistika blaiviai vertinti alkoholinius gėrimus kaip reiškinį – nedaryti iš to demono. Antraip motyvai, turintys skatinti blaivybę, tik sukels žmonių pasipiktinimą - nieko nėra kvailiau, kaip iš konteksto ištraukti argumentai, kuriais bandoma visiškai atgrasinti nuo svaigalų.

Žmonės turi išmokti gyventi kitaip – ir ne tik požiūrio į alkoholį – saikingo, kultūringo jo vartojimo. Reikia mokyti jaunimą ir pagarbos moterims, kelyje – pagarbos kitiems vairuotojams, apskritai – pagarbos kitiems žmonėms, tolerancijos kitokiam požiūriui ir kito žmogaus pasirinkimui.

Didžiausią įtaką vaikams, kurie kažkada pasakys „taip“ arba „ne“ alkoholiui, daro ne valstybė, reklama, o tėvai, bendraamžiai. Ypač paauglystėje. Todėl labai svarbios yra ir visuomenės nuostatos. Ir kai deklaruojamo visiško alkoholio neigimo fone realybėje elgiamės kitaip – šį farsą pamato ir jaunimas. Ir jo nepriima. Tačiau jei kalbėsime apie atsakingą alkoholio vartojimą ir bent jau stengsimės taip ir elgtis – toks pavyzdys bus priimtinas ir rezultatų nereikės ilgai laukti.

Todėl esu įsitikinęs, kad ne suabsoliutinti tabu padės įveiki alkoholizmo problemas, o racionalus šio reiškinio įvertinimas, supratimas ir palaipsniui ateinantys kultūriniai pokyčiai.

Komentaro autorius - Andrius Jaržemskis, UAB „Smart Continent“ partneris, VGTU docentas

Autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos pozicija.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kaip pradėti pažintį su vynu Premium 1

Įkvėpta amerikiečių žurnalistės Biancos Bosker knygos „Kamščio nunešti“ (išleido „Kitos knygos“) apie someljė...

Laisvalaikis
2022.06.19
Naujas restoranų kūrėjo A. Oželio „vaikas“: kiekvienam ridikėliui savas laikas Premium

Arūnas Oželis – vienas pirmųjų restoranų steigėjų Nepriklausomoje Lietuvoje. Dabar, po beveik 30-ies metų,...

Laisvalaikis
2022.06.17
Restoranų kūrėjas A. Oželis: dabar gyvenimas yra ne turtingas, bet... labai labai malonus Premium 1

„Restoranai kaip vaikai, tu juos užaugini ir palieki kitiems – „Provansas“ pateko į vienas rankas ir net...

Laisvalaikis
2022.06.14
Sukūrė sprendimą darbuotojų pajamoms padidinti: naudoja ir barai, ir bažnyčios Premium 8

130.000 Eur – tiek papildomų pajamų – arbatpinigių pavedimų gavo barų ir restoranų darbuotojai, kai už...

Gazelė
2022.06.06
Išmokti gaminti desertus gali visi, iš to sukurti verslą – tik retas Premium 1

Kai kurie mėgstantys kepti tortus papildomai užsidirba juos parduodami draugams ar pažįstamiems, tačiau toks...

Gazelė
2022.06.03
Kai gatvės remontas kerta skaudžiau nei karantinas: kaip išlaukti Premium

Vietinės gatvės rekonstrukcijos kirtis verslui gali būti skaudesnis negu pasaulį užklupusios pandemijos.

Gazelė
2022.06.01
Vyno pasaulio ekstremalai – vyndariai iš Atakamos dykumos Premium

Čilėje plytinčios Atakamos dykumos vyndarių ir vynuogių augintojų kooperatyvas sektoriuje kelia revoliucijas:...

Laisvalaikis
2022.05.28
Pirmosios „Michelin“ žvaigždės įsegtos dviem Estijos restoranams 2

Gegužės 25-osios vakarą Estija pralaužė ledus ir tapo pirmąją Baltijos šalimi, įtraukta į „Michelin“ gidą –...

Laisvalaikis
2022.05.26
Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku