Vilniečiams – mėsainių festivalis

2015-aisiais vykusiame pirmajame „Vilnius Burger Fest“ apsilankė daugiau kaip 6.000 žmonių, kurie suvalgė per 4.500 mėsainių.
„Vilnius Burger Fest“ nuo kitų maisto festivalių skiriasi tuo, kad jame nėra nei konkurencijos tarp dalyvių, nei lankytojų varžybų, kas suvalgys daugiau. Gurmaniškais mėsainiais yra mėgaujamasi nuosaikiai, kaip ir kitu kokybišku, šviežiu, iš vietos produktų ruošiamu maistu.
Šventei mėsainius gamins „Alkanas Briedis“, „Čiop Čiop“, „Boom! Burgers“, „Briusly“, „Drama Burger“, „Karvė ir Viščiukas“, „Le Butcher“, „Marsas“, „Meat Lover's Pub“, „Piano Man“, „Rhum Room“ ir „Sofa De Pancho“.
Festivalyje dalyvaujantys restoranai ir barai dalyviams pateiks specialiai šiai šventei sukurtus mėsainius. Akivaizdi šių metų tendencija – lėto maisto (angl. slow food) koncepciją atitinkantys mėsainiai su ilgai ruošiama mėsa ir restorano virtuvėse gaminamais padažais.
Festivalio metu gros DJ Swix, Mr. GrazzMatazz ir alternatyvios muzikos grupė „Jauti“.
Trumpa mėsainio istorija
Pasaulyje mėsainio (angl. hamburger) pavadinimu žinomas kulinarijos gaminys istoriją pradėjo XIX ir XX amžių sandūroje. Jo pavadinimas siejamas su Vokietijos miestu Hamburgu ir šio miesto šefu Otto Kuase. Kiti šaltiniai teigia, kad pirmąjį mėsainį 1900 m. Konektikuto valstijoje „sukonstravo“ išeivis iš Danijos Louisas Lassenas.
Pirmasis žinomas mėsainio paminėjimas datuojamas 1896 m., kai laikraštis „Chicago Daily Tribune“ paminėjo „mėsainio sumuštinį“ (angl. hamburger sandwich). Nacionalinį JAV gyventojų pripažinimą mėsainis pelnė po 1904 m. Sent Luise įvykusios Pasaulinės parodos, vėliau paplito ir kitose šalyse.
Mėsainių kategorijos patiekalai apima ne tik įprastą maltos jautienos ir kvietinės bandelės derinį, bet itin plačią, įvairios sudėties suvožtinių gamą. Gurmaniškojo burgerio judėjimas pasaulyje atsirado prieš porą dešimtmečių, kai virtuvių šefai suvokė dideles skonių derinimo ir sveikų ingredientų parinkimo galimybes. Iki tol greito maisto kategorijai priskirtas patiekalas įsitaisė prestižinių restoranų valgiaraščiuose, sparčiai ėmė kurtis specializuotos gurmaniško burgerių užeigos. Mėsainiai sėkmingai pradėti derinti su skirtingomis alaus ir vyno rūšimis.