2016-07-02 21:23

Nacionalinė šefų rinktinė rengiasi olimpiadai

Nacionalinės virtuvės meistrų rinktinės rudenį laukia rimtas išbandymas. Algimanto Barzdžiaus nuotr.
Nacionalinės virtuvės meistrų rinktinės rudenį laukia rimtas išbandymas. Algimanto Barzdžiaus nuotr.
Vilniaus restorano „The Gallery“ terasoje visuomenei buvo pristatyta Nacionalinė šefų rinktinė, atstovausianti Lietuvai pasaulio kulinarijos olimpiadoje „IKA/Culinary Olympics“ Erfurte, Vokietijoje.

Šių metų spalį vykstančioje olimpiadoje lietuvių rinktinė – dešimt profesionalių virtuvės šefų ir konditerių, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių (LRVVK) asociacijos narių, dalyvaus antrą kartą. Be abejo, sieks aukščiausių įvertinimų.

Gilios tradicijos

Daugiau nei šimtmetį rengiama olimpiada „IKA/Culinary Olympics“ dar vadinama pasaulio virtuvės šefų ir konditerių Meka, yra didžiausias, giliausias tradicijas tęsiantis kulinarinis renginys pasaulyje. Šiemet joje dalyvaus 60 komandų, ir lietuviams teks susirungti su itin stiprių kulinarinių profesionalų komandomis iš Norvegijos, Švedijos, Italijos ar Peru.

Pasak LRVVKA, kelialapį į „IKA Culinary Olympics” lietuviai iškovojo 2014-aisiais Liuksemburge vykusiame pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup 2014“, jame Nacionalinė šefų rinktinė laimėjo sidabro ir bronzos medalius. Rūta Šiušienė, tuometinė LRVVKA prezidentė, tąsyk VŽ sakė, jog renginio naujokė Lietuva pasirodė puikiai. Kaip ypatingą pliusą ji įvardijo tai, jog komandos nariai savo darbo įvertinimą išgirdo tiesiai iš teisėjų – garsių pasaulio kulinarų ir maisto vertintojų – lūpų.

Beje, tame pačiame „Culinary World Cup“ čempionate vykusioje individualiojoje rungtyje, kulinarinėje ART programoje, tarp 255 dalyvių rungėsi ir keturios Lietuvos virtuvės meistrės, visos jos grįžo su medaliais: Aldona Gečienė – aukso, Honorata Lyndo ir Liucija Makovska – sidabro, Halina Višnevskaja – bronzos.

Svarbiausia – nesijaudinti

Prisistatydama žiniasklaidai, patriotiškai nusiteikusi rinktinė pagamino sezoniškų lietuviškos virtuvės patiekalų ir pademonstravo savo konkursinį – parodomąjį banketinį stalą.

Profesionalūs šefai – neabejotini pedantai ir perfekcionistai, todėl svarbiausia, sako rinktinės kapitonas Tomas Rimydis – nesijaudinti ir neklysti. Anot jo, didžiausias iššūkis rinktinės lauks antrojoje rungties dalyje, kai per 6 valandas 6 virtuvės šefai privalės pagaminti trijų patiekalų – šalto užkandžio, karšto patiekalo, deserto – valgiaraštį po 110 porcijų, tai yra net 330 patiekalų porcijų per 360 minučių.

Nacionalinė šefų rinktinė

Tomas Rimydis, rinktinės kapitonas, restorano „Ertlio namas“ šefas; Darius Dabrovolskas, jau antrą sykį olimpiadoje dalyvaujantis restorano „Chef2foodhouse“ įkūrėjas ir šefas; Rūta Šiušienė, konditerė įmonėje UAB „Minordija“; Jūratė Patkačiūnienė, konditerė restorane „Ertlio namas“; Justinas Misius, sezoniškos lietuviškos virtuvės puoselėtojas, restorano „Sweet roots“ šefas; Jaroslav Orševski, restorano „Siesta“ šefas; Justinas Kapkovičius, šefas;
Artūras Samavičius, gatvės maisto ambasadorius ir „City Chef“šefas; Vytautas Zdanauskas, „Novotel“ viešbučio šefas; Artūras Braslauskas; jo vadovajama šefų rinktinė iškovojo sidabrą ir kelialapį į olimpiadą Pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup“ Liuksemburge 2014 m.

52795
130817
52791