2024-07-07 15:04

Atnaujintame Lietuvos ledų žemėlapyje – ir ledai šunims

Saulėgrąžų ledai. Radviliškio turizmo informacijos centro nuotr.
Saulėgrąžų ledai. Radviliškio turizmo informacijos centro nuotr.
Sunku tuo patikėti, tačiau skaičiuojama, kad kasmet vienas Lietuvos gyventojas vidutiniškai suvalgo 7 litrus ledų – t. y. apie pusantros porcijos per savaitę. Kiekiu mus lenkia nemažai pasaulio šalių, tačiau ledų skonių įvairove ir gausa Lietuva nenusileidžia, tikina nacionalinė turizmo skatinimo agentūra VšĮ „Keliauk Lietuvoje“, atnaujinusi ledų žemėlapį.

Atnaujintame ledų žemėlapyje pirmiausiai išsiskiria ledai, gaminami „Michelin“ gido įvertintuose restoranuose. 

Tarp „ledų su žvaigždutėmis“, kurie yra šių restoranų degustaciniuose meniu – netikėti, intriguojantys skonių deriniai. Pavyzdžiui, Vilniaus restorane „Nineteen 18“ daromi rūkyti jaunų eglės spyglių ledai su beržų sulos sirupu, kuris buvo raugintas su skruzdėlėmis. 

Restorane „Džiaugsmas“ daromi ledai. „Keliauk Lietuvoje“ nuotr.
Restorane „Džiaugsmas“ daromi ledai. „Keliauk Lietuvoje“ nuotr. 

Restorane „Džiaugsmas“ siūlomi krapų ledai su krapų biskvitu, rabarbarais ir pistacijų stiklu. Į restorano „Pas mus“ valgiaraštį įtraukti baltųjų smidrų ledai su ikrais. Žaliąją „Michelin“ žvaigždę gavęs Ukmergės rajono restoranas „Red Brick“ siūlo mėlynių ir čiobrelių šerbetą. „Bib Gourmand“ įvertinimą už puikų kainos ir kokybės santykį gavęs restoranas „14 Horses“ siūlo paragauti juodintų topinambų ledų.

Ne vien su žvaigždutėmis 

Pasak Neringos Sutkaitytės, VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ vietinio turizmo ekspertės, prestižinio „Michelin“ gido įvertintų restoranų ledai – ypatinga gurmaniška patirtis, tačiau įdomių skonių ledų galima pavalgyti ne vien didmiesčių restoranuose. 

Anot jos, net mažuose miesteliuose ledų mėgėjų „laukia atradimai. O į ledų žemėlapį įtrauktos vietos neapsiriboja vien restoranais: netikėtus skonių derinius siūlo ir barai, kavinės, dvarai, net muziejai bei galerijos“.

Pasak VšĮ „Keliauk Lietuvoje“, mėgstantiems ledų ir lietuviškų augalų derinius Lietuvos ledų žemėlapis siūlo daug naujovių. Pavyzdžiui, restorane „Labanoras“ (Švenčionių rajonas) gaminami alyvų žiedų bei eglių ūglių ledai. 

Klaipėdos restoranas „Meridianas“ siūlo ledų su mėtomis ir laimu. Klaipėdos rajone veikianti kaimo turizmo sodyba „Karklebeck No 409“ turi du ypatingus pasiūlymus: ledus su pušų pumpurų sirupu ir su šeivamedžio žiedų sirupu. 

Birštono gastrobaras „Esė“ gamina šaltalankių ir ramunėlių ledus bei prieskoninių žolelių šerbetą su kalendromis, peletrūnais, petražolėmis ir bazilikais.

Reveransas paveldui

Anot VšĮ „Keliauk Lietuvoje“, reveransas lietuviškam kulinarijos paveldui – agurkų ledai su medumi ir agurkų džemu, gaminami Kėdainių restorane „Grėjaus namas“. 

Kauno restorane „Angolo Italiano“ galima gauti šakočio skonio ledų.

Mėgstantys egzotiką ir ryškesnius skonius žemėlapyje gali pasižymėti Salų dvaro rūmus (Rokiškio rajonas), kur ruošiami čili šokolado ledai, o Ignalinos miesto paplūdimyje veikiantis „Smaližiaus furgonėlis“ siūlo tailandietiškų ledų su Ignalinos krašto skonių akcentais – šakočiu ar medumi.

Aludarių, t. y. Biržų krašte, keliose vietose – Sodeliškių dvare, restorane „Alaus kelias“ bei „Alaus stotelėje“ gaminami alaus skonio ledai. 

Pakruojo dvaro karčemoje „Traktierius“ galima paragauti Barono ledų su dvare gaminama vyšnių trauktine.

Prie įvairesnio ir įdomesnio Lietuvos ledų žemėlapio prisideda ir kultūrinės erdvės: pavyzdžiui, Zarasų galerija „Rožės ir Lelijos“ siūlo paragauti gilių kavos ledų.

Anot „VšĮ „Keliau Lietuvoje“, dar viena atnaujinto Lietuvos ledų žemėlapio naujovė – ledai šunims, jų siūlo Druskininkų restoranas „The House“. 

Visas Lietuvos ledų žemėlapis čia. VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ siūlo prieš keliaujant į tolimesnę vietą paragauti ledų, pasidomėti, ar ten jų bus pagamintų, ar nereikia jų užsisakyti iš anksto: juk paragauti ypatingo vasaros deserto gali užsimanyti ne vienas ir ne du.

52795
130817
52791