2016-08-30 18:54

15 mitų apie maistą

Rupako De Chowdhurio („REUTERS“ / Scanpix“) nuotr.
Rupako De Chowdhurio („REUTERS“ / Scanpix“) nuotr.
Vokiečių naujienų portalas „Wiwo“ pateikia dažniausiai su maistu siejamus mitus. Juos paneigia rašytoja Christa Poppelmann, knygos „1000 tiesos akibrokštų“ (vok. Die 1000 Irrtümer der Allgemeinbildung) autorė.
1. Makaronai nesulimpa, jei verdant į vandenį įpilama aliejaus

Kad ir ką mes manytume, lašas aliejaus, kurį įpilame verdant, yra neveiksmingas. Makaronus nuo sulipimo galima apsaugoti tik tada, kai aliejus pilamas ant išvirtų ir nuvarvintų makaronų.

2. Kondensuotas pienas buvo išrastas kavai balinti

Netiesa, 1856-aisiais saldus ir nesenstantis pienas buvo skirtas organizmui stiprinti, ypač vaikams.

3. Geriausi ikrai pasaulyje – iš Rusijos

Kokybiškiausi ikrai vežami iš Iranui priklausančios Kaspijos jūros dalies, kur vanduo yra švarus ir gėlas. Kaip atskirti gerus ikrus nuo blogų? Gerųjų ikrų odelė yra švelni, o patys ikrai – stambūs. 

4. Rudasis cukrus yra sveikesnis už baltą

Rudasis cukrus dažniausiai yra rafinuotas kaip ir baltasis. Jame randamų mineralų pėdsakai organizmui jokios įtakos neturi.

5. Sviestinius raguolius išrado prancūzai

Dar kitaip vadinamų kruasanų (pranc. croissants) gimtinė yra Austrija. Tikima, kad austrai šio kepinio receptą sugalvojo dar 1683-aisiais.

6. Maisto produktai su papildomais vitaminais ir mineralais yra naudingi žmogaus sveikatai

Papildomi vitaminai ir mineralai yra rinkodaros triukas, kuris skirtas privilioti pirkėją.  Mokslininkai įrodė, kad į maisto gaminius įdėti papildai neturi tokio poveikio sveikatai kaip natūraliai vitaminingi produktai.

7. Vaisių ir uogų aromatai gaminami iš tikrų uogų bei vaisių

Deja, įprastai aromatus gamina grybai ir bakterijos. Taigi, jei aromatai gaunami bakterijoms fermentuojant natūralius mineralus, esančius medienoje, sūrio žievėje ar žuvies atliekose, jie vadinami natūraliais. Pavyzdžiui, žemuogių aromatas gaunamas iš fermentuotų pjuvenų ir t. t.

8. Kiaušinio baltyme yra labai daug baltymų

Tryniuose baltymų yra daugiau.

9. Jei žmogus ilgą laiką mažai valgo, susitraukia skrandis

Skrandžio forma ir dydis nekinta. Tiesiog visa virškinimo sistema pripranta prie mažų porcijų, todėl gausiai pavalgius ji yra apkraunama, o mes jaučiamės apsunkę.

10. Po numeriais su raide E slypi sintetiniai priedai

Raide E ir skaičiais žymimos ir natūralios medžiagos, pavyzdžiui, paprikų ekstraktas (E 160c), burokėlių sultys (E 162) ir t.t.

11. Žmogui reikalingas šiltas maistas

Visiškai nesvarbu, ar žmogus valgo šiltą ar šaltą maistą. Mokslininkai tikina, kad mūsų organizmas nėra prisitaikęs virškinti tik termiškai apdorotą, šiltą valgį. Svarbiausia maitintis kuo įvairesniu maistu.

12. Nealkoholiniame aluje nėra alkoholio

Nealkoholinis alus yra kaitinamas vakuume. Tokiu būdu pašalinamas rūgimo proceso metu susidarantis alkoholis. Vis dėlto mažas jo kiekis lieka. Visi gėrimai, kuriuose alkoholio kiekis neviršija 0,5%, laikomi nealkoholiniais. Norint apgirsti tektų išgerti 12–15 skardinių nealkoholinio alaus.

13. Degtinė gerina virškinimą

VERSLO TRIBŪNA

RĖMIMAS

Alkoholis atskiedžia skrandyje esančią druskos rūgštį, kuri skaido riebalus. Tai ne tik negerina virškinimo, bet jį lėtina.

14. Greitas maistas yra nesveikas

Greitu maistu vadinamas maistas, kuriam paruošti nereikia daug laiko, pastangų, o pats patiekalas gali būti spėriai suvalgomas. Ši sąvoka neturi nieko bendra su patiekalų maistine verte ir kokybe.

15. Jei ant pakuotės parašyta „be cukraus“, vadinasi, gaminyje cukraus nėra

Becukriuose produktuose nėra sacharozės. Ji gali būti pakeista fruktoze, maltoze, gliukozės sirupu arba kitais kaloringais cukraus pakaitalais, kurie įprastai labiau kenkia žmogaus organizmui.

52795
130817
52791