Paskelbti „30-ies geriausių restoranų“ sąrašo kandidatai
Tradiciškai, 60-ies restoranų-kandidatų trumpąjį sąrašą sudarydavo Gero maisto akademijos (GMA) taryba, atsižvelgdama į visų Lietuvoje esančių maitinimo įstaigų sąrašą. Šiemet rinkimuose įvyko svarbus pokytis – siūlyti pretendentus buvo paprašyti ir restoranų lankytojai, tad trumpasis 60-ies kandidatų sąrašas sudarytas iš ilgojo maždaug 160-ies, kuriuos siūlė ir lankytojai, ir GMA nariai.
„Tikimės, kad dėl to 60-ies restoranų-kandidatų sąrašas tapo dar įvairesnis ir įdomesnis“, – sako Linas Petrukaitis, geriausių Lietuvos restoranų rinkimus organizuojančios Gero maisto akademijos steigėjas.
Reprezentatyviausiu restoranų gidu Lietuvoje vadinamas „30 geriausių restoranų“ sąrašas – geriausių tų metų vietų rinkinys, kuris atspindi pokyčius ir tendencijas viešojo maitinimo sektoriuje, jį organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras skonis“.
Kaip bus vertinami restoranai?
Restoranai iš 60-ies kandidatų sąrašo bus vertinami atsižvelgiant į patiekiamą maistą ir gėrimus, aplinką, aptarnavimo kultūrą ir kokybę. Didžiausias balas teks už atskleistus maisto skonius.
Gero maisto akademijos nariai vertins jau rinkoje įsitvirtinusius, savo aiškų veidą ir kryptį turinčius restoranus, taip pat ir naujus, veikiančius ne vėliau, kaip šių metų kovo 1 dienos.
Kas pateko?
Šių metų trumpasis 60-ies kandidatų sąrašas pasižymi itin plačia geografija: nors didžiausią dalį sudaro Vilniaus restoranai (39 iš 60), iš viso sąraše atsidūrė maitinimo įstaigos iš 12-os Lietuvos miestų ir vietovių – nuo Nidos, Juodkrantės ir Kretingos iki Radiškio Ukmergės rajone.
Šiemet į trumpąjį sąrašą pateko 17 naujų restoranų, daugiausiai iš Vilniaus, kur pastaraisiais metais sparčiai plėtojasi maisto kultūra. Naujokų yra ir pajūryje – „Monist“ Palangoje, regionuose – „Red Brick“ Radiškyje.
Į sąrašą pateko visi restoranai, į „TOP 30“ patekę 2023-aisiais. Toliau visus atrinktus restoranus vertins Gero maisto akademijos nariai.
Projekto trumpasis sąrašas:
Vilniuje
„14Horses“, „Amandus“, „Augustin“, „Bizarre“ (Vilniuje ir Nidoje), „Bon Chop“, „Casa Peligrosa“, „Da Antonio“, „Demo restoranas“, „Dine“, „Džiaugsmas“, „El Gato Negro“, „Elven“, „Ertlio namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer & The Ocean“, „Firenze“, „Gaspar’s“, „Gastronomika“, „HeJi“, „I Hate Sushi“, „La Capital“, „Le Travi“, MEAT (Vilniuje, Nidoje ir Palangoje), „Momo Grill“ (Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje), MOT?F, „Narushi“ (Vilniuje ir Nidoje), „Nineteen18“, „Pacai“, „Pachamama Dinner Club“, „Pas mus restoranas“, „Protėviai“, „River Town“, „Saint Germain“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Sushi Masters“ (keli miestai), „Taste Boutique“, „Telegrafas“.
Kaune
„Agave“, „Arrivée“, DIA, „La Papa Loca“ „Monte Pacis“, „Nüman“
Klaipėdoje
„Alba Bistro“, „Monai“, „ToLi nuo klasikos“
Palangoje
„Avenue Brasserie“, „Monist“, „Pušų Paunksnėje“, „Restoranas Palanga“, „Tod?“ (Palangoje ir Nidoje), „Vila Komoda“.
Kituose miestuose
„Apvalaus stalo klubas“ (Trakuose), „Fisheria“ (Nidoje), „Juodasis kalnas“ (Juodkrantėje), „Red Brick“ (Radiškyje, Ukmergės rajone), „Šturmų švyturys“ (Ventės rage), „Želvė Village & SPA (Kretingos rajone).
Naujiena ir intriga
Šių metų naujiena yra ir tai, kad pagrindiniu „30 geriausių restoranų“ projekto rėmėju tapo nealkoholinės premium putojančios arbatos gamintojai iš Danijos „Copenhagen Sparkling Tea“.
Tačiau ji nėra naujiena pasaulyje – putojančią arbatą pilsto ir prie maisto derina daugybė restoranų visame pasaulyje, taip pat – ir įvertinti „Michelin“ žvaigždėmis.
Su „Michelin“ susijusi ir geriausių Lietuvos restoranų intriga. VŽ rašė, kad gido ekspertai savo verdiktą dėl Lietuvos restoranų paskelbs birželio 13 d., „30-ies geriausių restoranų“ sąrašas bus skelbiamas vėliau. Taigi – bus labai įdomu patirti, kaip mūsų restoranus vertina užsieniečiai ir kaip – mes patys.