Vyno dovana. Kaip išrinkti

Publikuota: 2016-10-02
Petras Jarašūnas, „Vyno klubo“ vyno ekspertas. 
 Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
svg svg
Petras Jarašūnas, „Vyno klubo“ vyno ekspertas. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Į VŽ „Savaitgalio“ klausimus, koks vynas tinkamiausias neštis į vakarėlį, o koks – dovanoti gimtadienio ar Kalėdų proga, kaip išrinkti dovaną nepažįstamam žmogui, atsako Petras Jarašūnas, „Vyno klubo“ vyno ekspertas.

Kiekvienas – tiek vyno entuziastas, tiek naujokas yra susidūrę su dilema išrinkti vyną dovanų. Pirmiausia – visada reikia labai gerai įvertinti progą, aplinką ir dovanos gavėją.

Ruošiantis į vakarėlį bene universaliausia išeitis – dovanoti putojančio vyno butelį. Idealu, jei tai šampanas, tačiau puikiai tiks ir geros kokybės cava, cremant ar prosecco. Iš taurės kylantys burbuliukai asocijuojasi su švente, o putojančio vyno skonis dažnai įtinka visiems. Be to, putojantis vynas yra itin universalus derinti jį su maistu.

Nereikėtų tikėtis, kad vakaro šeimininkas būtinai atkimš jūsų atsineštą butelį, – dažnai vakarėliui skirtais gėrimais būna pasirūpinta iš anksto. Jei visgi norėtumėte, kad jūsų dovanotas butelis būtų atkimštas, galite užsiminti, kad šis vynas puikiai derės prie vakaro patiekalų ar nuotaikos. Priešingai, jei norite, kad vynas nebūtų atkimštas iškart, verta paminėti, kad jis skirtas šeimininko kolekcijai ar kad jį verta ragauti ramesnėje aplinkoje.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Kiekviena dovana gali įgauti dar ir sentimentalią vertę, jei tik tinkamai ją pristatysite. Jei neturite tokio „plano“, geriau rinktis žymesnio prekės ženklo ir aiškesnio skonio vyną.

Jei reikėtų rinkti šventiškiausiai atrodančias vyno dovanas, neabejotinai laimėtų magnum (1,5 litro talpos) ir dar didesni buteliai. Didesnis nei įprasta butelis sufleruoja apie dovanojančiojo išmanymą (vynas didesniuose buteliuose geriau bręsta!) ir dosnumą, be to, jis visada sulauks dėmesio net ir iš vynu nesidominčiųjų.

Ieškant dovanos dažnai kyla klausimas, kiek ji turėtų kainuoti. Jei dovana – ypatingai progai, tai ir ji turėtų būti ypatinga. Jei einate į gimtadienį ar vestuves, reiktų atminti, kad dovanos vertė mažiausiai turėtų prilygti jūsų priėmimo sąnaudoms.

Niekada nenuvertinkite dovaną gaunančiojo skonio. Kartais neapgalvota dovana gali ir įžeisti, ypač, jei vakaro šeimininkas žino, jog esate vyno entuziastas, o dovanojate kažką itin paprasto, ko ir pats neragautumėte. Geriausia išeitis būtų prisiminti, kokį vyną mėgsta dovanos gavėjas, ir pasistengti padovanoti šiek tiek aukštesnio lygio jo mėgstamo stiliaus vyną. Juk tikėtina, kad jis turi puikų skonį, tiesiog negali sau leisti pirkti sudėtingesnių gėrimų.

Kalėdoms dovanojamas vynas gali būti labai įvairus. Jei norite, kad jis būtų atkimštas prie Kūčių stalo, rinkitės švelnaus vaisinio skonio. Kalėdų dienos patiekalams geriau tiks ryškaus uogų skonio raudonieji, pavyzdžiui, „Primitivo“ arba „Carmenere“. Kai negalite įvertinti, ką mėgsta dovanos gavėjas, geriausias pasirinkimas yra klasikinis vynas: šampanas, bordo, amaronė, barolo vynai ar vynas iš Riochos regiono.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13
Darbdaviai šokiruoti: kai kurie darbuotojai kitur nėra gavę „baltos“ algos Premium 21

Mokėti visus mokesčius, atrodytų, yra savaime suprantama, tačiau tik ne maitinimo sektoriuje. Vis dėlto...

Gazelė
2022.04.07
„Burger Kiosk“ strategija: būti klientams ant tako, į užkandines investuoti iki 20.000 Eur Premium

Svajonę turėti savo restoraną ar kavinę galima įgyvendinti su palyginti nedidelėmis investicijomis. „Burger...

Gazelė
2022.04.03
Patarimai restoranams: sąnaudų kainų valdymas prasideda nuo audito

Maitinimo įstaigoms pastaraisiais metais dorojantis su skirtingais iššūkiais, gastronomijos verslo...

Gazelė
2022.04.02
Dienos pietų kainos – arti psichologinės ribos: kokių sprendimų rado restoranai Premium 14

Kai produktai, energija, kuras brangsta kone kasdien, vis daugiau maitinimo įstaigų griebiasi skaičiuotuvo ir...

Gazelė
2022.04.01
Metė darbus bankuose ir įkūrė verslą: gyvenimai tiesiog apsivertė Premium

Prestižinė darbovietė finansų sektoriuje, galimybė kilti karjeros laiptais, stipriai sukalta motyvacinė...

Gazelė
2022.03.25
Greitojo maisto restoraną Vilniuje įkūrė per pusantro mėnesio ir vos už 20.000 Eur Premium

Patirtis ir noras dirbti gali būti svarbiau net už pinigus: sostinės restorano „Good Mood Food“ įkūrėjai,...

Gazelė
2022.03.23
Smulkieji verslą išplėtė po visą Lietuvą tik išsprendę lygtį su vienu nežinomuoju Premium

Transporto pasiūla yra didelė, tačiau smulkieji verslininkai, ieškantys specifinės paslaugos, kartais net...

Gazelė
2022.03.20
Dėl restorano grįžo gyventi Klaipėdon, bet netrukus tokį pat įkūrė ir Vilniuje Premium 1

Kai kurie verslininkai nesiima plėstis geografiškai, nes bijo, kad, fiziškai nebūdami kurioje nors vietoje,...

Gazelė
2022.03.18

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku