Vyno dovana. Kaip išrinkti

Publikuota: 2016-10-02
Petras Jarašūnas, „Vyno klubo“ vyno ekspertas. 
 Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Petras Jarašūnas, „Vyno klubo“ vyno ekspertas. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Į VŽ „Savaitgalio“ klausimus, koks vynas tinkamiausias neštis į vakarėlį, o koks – dovanoti gimtadienio ar Kalėdų proga, kaip išrinkti dovaną nepažįstamam žmogui, atsako Petras Jarašūnas, „Vyno klubo“ vyno ekspertas.

Kiekvienas – tiek vyno entuziastas, tiek naujokas yra susidūrę su dilema išrinkti vyną dovanų. Pirmiausia – visada reikia labai gerai įvertinti progą, aplinką ir dovanos gavėją.

Ruošiantis į vakarėlį bene universaliausia išeitis – dovanoti putojančio vyno butelį. Idealu, jei tai šampanas, tačiau puikiai tiks ir geros kokybės cava, cremant ar prosecco. Iš taurės kylantys burbuliukai asocijuojasi su švente, o putojančio vyno skonis dažnai įtinka visiems. Be to, putojantis vynas yra itin universalus derinti jį su maistu.

Nereikėtų tikėtis, kad vakaro šeimininkas būtinai atkimš jūsų atsineštą butelį, – dažnai vakarėliui skirtais gėrimais būna pasirūpinta iš anksto. Jei visgi norėtumėte, kad jūsų dovanotas butelis būtų atkimštas, galite užsiminti, kad šis vynas puikiai derės prie vakaro patiekalų ar nuotaikos. Priešingai, jei norite, kad vynas nebūtų atkimštas iškart, verta paminėti, kad jis skirtas šeimininko kolekcijai ar kad jį verta ragauti ramesnėje aplinkoje.

Kiekviena dovana gali įgauti dar ir sentimentalią vertę, jei tik tinkamai ją pristatysite. Jei neturite tokio „plano“, geriau rinktis žymesnio prekės ženklo ir aiškesnio skonio vyną.

Jei reikėtų rinkti šventiškiausiai atrodančias vyno dovanas, neabejotinai laimėtų magnum (1,5 litro talpos) ir dar didesni buteliai. Didesnis nei įprasta butelis sufleruoja apie dovanojančiojo išmanymą (vynas didesniuose buteliuose geriau bręsta!) ir dosnumą, be to, jis visada sulauks dėmesio net ir iš vynu nesidominčiųjų.

Ieškant dovanos dažnai kyla klausimas, kiek ji turėtų kainuoti. Jei dovana – ypatingai progai, tai ir ji turėtų būti ypatinga. Jei einate į gimtadienį ar vestuves, reiktų atminti, kad dovanos vertė mažiausiai turėtų prilygti jūsų priėmimo sąnaudoms.

Niekada nenuvertinkite dovaną gaunančiojo skonio. Kartais neapgalvota dovana gali ir įžeisti, ypač, jei vakaro šeimininkas žino, jog esate vyno entuziastas, o dovanojate kažką itin paprasto, ko ir pats neragautumėte. Geriausia išeitis būtų prisiminti, kokį vyną mėgsta dovanos gavėjas, ir pasistengti padovanoti šiek tiek aukštesnio lygio jo mėgstamo stiliaus vyną. Juk tikėtina, kad jis turi puikų skonį, tiesiog negali sau leisti pirkti sudėtingesnių gėrimų.

Kalėdoms dovanojamas vynas gali būti labai įvairus. Jei norite, kad jis būtų atkimštas prie Kūčių stalo, rinkitės švelnaus vaisinio skonio. Kalėdų dienos patiekalams geriau tiks ryškaus uogų skonio raudonieji, pavyzdžiui, „Primitivo“ arba „Carmenere“. Kai negalite įvertinti, ką mėgsta dovanos gavėjas, geriausias pasirinkimas yra klasikinis vynas: šampanas, bordo, amaronė, barolo vynai ar vynas iš Riochos regiono.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
J. Basanavičiaus gimtadienio proga – nuolaidos senamiesčio kavinėse

Lapkričio 23 d., minint 167-ąsias dr. Jono Basanavičiaus gimimo metines, priešais Nacionalinę filharmoniją...

Laisvalaikis
2018.11.20
„The Chinese Tea Company“ Londone įkūrėja ir arbatos žinovė – apie tradicijas, mitus, teisingą vartojimą 2

Juyan Webster, Londone veikiančios bendrovės „The Chinese Tea Company“ įkūrėja ir arbatos žinovė, pasakoja...

Laisvalaikis
2018.11.19
Apie kraujo donorystę primins mineralinis vanduo 2

Nacionalinis kraujo centras pradeda bendradarbiauti su mineralinio vandens gamintoju UAB „Birštono...

Rinkodara
2018.11.18
Už baltąjį trumą nepagailėjo 85.000 Eur

Šiuo metu Italijos Pjemonto regione vykstančioje Tarptautinėje Albos baltųjų trumų mugėje 850 g svorio...

Laisvalaikis
2018.11.14
Septyni Lietuvos restoranai – tarp 30-ies geriausių Baltijos šalyse 4

Lapkričio 12-osios vakarą Taline buvo paskelbtas prestižiniu vadinamo Skandinavijos restoranų gido „White...

Laisvalaikis
2018.11.13
Paskelbtas geriausias Lietuvos virėjas

Savaitgalį vykusios tarptautinės svetingumo parodos „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro 2018“ metu vykusiame...

Laisvalaikis
2018.11.12
Baltijos maisto ir gėrimų mugėje BAF paaiškės geriausias Lietuvos virėjas 2

Lapkričio 9 ir 10 d. Vilniuje, parodų centre „Litexpo“, veikia dvi tarptautinės parodos, susiję su vienu...

Laisvalaikis
2018.11.09
Maisto pramonės vizionierius: apie veganų mafiją, „maistonomiką“ ir tai, kaip valgysime ateityje 9

Marius Robles, maisto pramonės vizionierius, įsitikinęs, kad ateinantis dešimtmetis bus laikas, kai „ateis...

Agroverslas
2018.11.05
Tarp NAPA finalininkų – daugiausia lietuvių dizainerių darbų

Kitą savaitgalį vyksiančiuose nacionaliniuose pakuotės dizaino apdovanojimuose NAPA varžysis 26 lietuvių, 15...

Rinkodara
2018.11.04
Jamie Oliveris nebegelbės savo restoranų tinklo 1

Jamie Oliveris, virėjas ir verslininkas, nusprendė nebegelbėti savo restoranų tinklo „Jamie‘s Italian“.

Vadyba
2018.11.03
Kai karaliauja moliūgai

Vaikystėje moliūgais kur kas labiau žavėjausi kaip Pelenės transporto priemone, o ne kaip sveika rudeninio...

Laisvalaikis
2018.10.31

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau