2016-07-02 13:27

10 maisto ir gėrimų derinimo variantų

Aperityvui prie lengvų užkandžių tiks lengvas baltasis vynas.  Juditos grigelytės (VŽ) nuotr.
Aperityvui prie lengvų užkandžių tiks lengvas baltasis vynas. Juditos grigelytės (VŽ) nuotr.
Tai tikras menas – pasakytų įsimylėjusieji virtuvę, tai įdomus rebusas – pasakytų pradedantieji ja domėtis, o valgantieji ir geriantieji bet ką apie tai negalvoja. Tačiau ne visi gėrimai tinka prie pietų ar vakarienės, ne kiekvieną patiekalą tinka užgerti alkoholiniu gėrimu. Yra nemažai pasiteisinusių maisto ir gėrimų derinių, kuriuos mėgsta įvairių tautybių bei kultūrų žmonės.

Raudonasis lengvas vynas

Mažiau taniniškas, nebrandintas nei ąžuole, nei laike (šis tas panašaus į „Barbera“, „Dolcetto“, jauną „Pinot Noir“, „Gamay“, „Pinotage“). Prie šių vynų dera antiena, vištiena, kalakutiena. Troškinta ar kepta orkaitėje paukštiena su saldesniais pagardais – bruknių uogiene ar karamelizuotais apelsinais – puikus derinys.

Raudonasis sodrus vynas

Taniniškas, pabrendęs ar „prinokęs“ vynas („Cabernet Sauvignon“, „Cabernet Franc“, „Malbec“, „Merlot“, „Syrah“, „Nebbiolo“ ir pan). Jautienos nugarinės kepsnys jam – puikus palydovas, itin tiks ir žvėrienos troškiniai, ypač – pagardinti baravykais.

Baltasis lengvas vynas

Subtilaus, ne itin išraiškingo aromato, bet sausas ir gaivus („Gruner Veltliner“, „Pinot Blanc“, „Viogner“, „Verdejo“, „Garganega“, „Semillon“ vynuogių ar jaunas „Chardonnay“) 10 maisto ir gėrimų derinimo variantų, kuriais galima neabejoti

Baltasis aromatingas vynas

Aromatingesnių vynuogių sausą ir pusiau saldų („Sauvignon Blanc“, „Riesling“, „Gewurztraminer“ vynuogių) vyną derinkime prie aštresnių aromatų sūrių, azijietiškos, ypač – kinų ar tailandiečių, virtuvės patiekalų.

Baltasis sodrus vynas

Sodrus (ąžuole brandintas „Chardonnay“, „Sauvignon Blanc“) vynas reikalauja rimtesnio patiekalo – lašišų, otų, sterkų kepsnių su tirštais padažais ar tiesiog keptų ant grotelių. Tiks ir prie baltosios mėsos (vištienos, kiaulienos).

Putojantis vynas

Sausesnis įvairių gamybos būdų putojantis vynas tinka tiek aperityvui, tiek prie švelnaus skonio paruoštų vėžiagyvių. Pabrendęs, tradicinio gamybos būdo šampanas tinka su trumpai keptomis anties kepenėlėmis ir daugiaryžiu. Saldesnis ar saldus „Moscato d‘Asti“ – su tiramisu desertu. „Bracquetto“ – su švelniu kreminiu desertu su avietėmis, braškėmis ar žemuogėmis.

52795
130817
52791