„Švyturio“ aludariams – pasaulinis meistriškumo patvirtinimas

Reklama publikuota: 2021-10-07 05:00

Šių metų prestižiniuose „Pasaulio alaus apdovanojimuose“ (angl. „World beer awards“) – „Švyturio“ aludarių pergalė. Geriausio pasaulyje titulas „Dortmunder“ stiliaus kategorijoje atiteko žymiausiam lietuviško alaus prekiniam ženklui – „Švyturio Ekstra“. Daugybę konkurentų nurungęs lietuviškas alus  šiuose apdovanojimuose sužiba jau antrą kartą.

„Geriausias pasaulyje savo stiliaus kategorijoje. Tai ne tik skambi frazė, bet ir realus mūsų darbo ir pastangų įrodymas, kurį pripažino aludarių elitas. Ir nors tai nėra pirmasis apdovanojimas – mūsų flagmanas šiame konkurse įvertintas dar 2014-aisiais, šiųmetinė pergalė lyderystę tik įtvirtino. Sakoma, kad vieną kartą gali pasisekti daugeliui. O štai antrą kartą tai jau ne sėkmė – tai meistrystės rezultatas. Šis įvertinimas įrodo, kad mūsų aludariai gali konkuruoti su stipriausiais žaidėjais iš viso pasaulio“, – džiaugiasi „Švyturys-Utenos alus“ vadovas Rolandas Viršilas.

Pergalė alaus olimpiadoje

Jau 15-tą kartą Didžiojoje Britanijoje vykusiuose „Pasaulio alaus apdovanojimuose“ skirtingose kategorijose varžytis panoro tūkstančiai skirtingų gaminių iš dešimčių pasaulio šalių. Nugalėtojus rinko daugiau nei 200 tarptautinių teisėjų komanda.

„Šiuose apdovanojimuose geriausias alus renkamas aklos degustacijos būdu, kuomet vertinami ne konkretūs gamintojai ar prekiniai ženklai, o alaus stiliai. Panašiai kaip olimpiadoje turime skirtingas sporto šakas arba rungtis, taip ir čia turime skirtingas alaus stilius. Tuomet kompetentinga komisija ragauja ir išrenka, kuris tiksliausiai atitinka savo stiliaus reikalavimus pagal spalvą, aromatus, kvapus, skonį. Laimėtojas yra techniškiausias ir geriausias savo kategorijos „žaidėjas“. Tokiu būdu mūsų produktas sužibėjo „Dortmunder“ stiliuje – čia jam lygių nebuvo“, – teigia „Švyturio“ daryklos aludarė Dalia Jočytė.

„Švyturio Ekstra“ – vienas labiausiai pasaulyje pripažintų lietuviškų alaus prekinių ženklų, įvertintų tokiuose prestižiniuose apdovanojimuose kaip „World Beer Awards“, „World Beer Cup“, „Superior Taste Award“. Nuo 1995 m. verdamas alus tik pasirodęs tapo ir iki šiol liko populiariausiu Lietuvos restoranuose ir baruose pilstomu alumi, nes į barus tiekiamas nepasterizuotas.

Lageris – sudėtingiausia kategorija

Aludarė teigia, kad pasaulinis laimėjimas lager kategorijoje, kuriai priskiriamas „Dortmunder“ stilius – ypač vertingas, nes šioje kategorijoje varžytis sudėtingiau. Tai yra alaus rūšis, kuri turi atgaivinti, tačiau nepasižymi tokia plačia skonio palete kaip kiti stiliai.

„Lageris yra žemutinės fermentacijos alus, neturintis išraiškingų aromatų, kuriuos suteikia aukštutinės fermentacijos mielės. Jie neturi degintų, kavos ar šokolado natų, už kurių galėtum „pasislėpti“ ar kuriais galėtum nustebinti. Geriausiais lageriais pripažįstami tie, kurie yra tobulai „švarūs“, jie negali turėti jokių pašalinių skonių. Visos šio stiliaus alaus ydos yra labai greitai pajuntamos, todėl laimi tik meistriškiausias produktas“, – teigia aludarė.

Tačiau laimėjimui neužtenka tik tobulai atitikti kategoriją – D. Jočytė neslepia, kad pasauliniuose apdovanojimuose sužibėjęs „Švyturio“ flagmanas vis dėlto pasižymi išskirtinėmis skoninėmis savybėmis.

„Dažnai vesdama degustacijas pastebiu, kad iš lagerio nesitikima daug kompleksiškumo, gilumo, daugeliui jie visi atrodo vienodi. Tačiau iš tikrųjų, „Ekstra“ savo kategorijoje yra išskirtinis. Ne veltui daugybę metų jis vertinamas ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Šiame aluje kartumo ir intensyvumo gerokai daugiau, negu kituose panašiuose gėrimuose. Tačiau mes jį balansuojame gamyboje naudodami ryžius, taip galutinį skonį suminkštindami ir sušvelnindami. Šis tobulas balansas – didelė sėkmės dalis“, – sako aludarė.

Sėkmės paslaptis – meistriškumas

„Pasaulio alaus apdovanojimuose“ lietuviškas lageris įvertintas jau antrą kartą. Anot D. Jočytės, tik aukšta kokybės kontrolė ir nuoseklumas padėjo ir vėl pasiekti geriausiųjų titulą.

„Alus yra gyvas. Nors turime ilgametę ir ištobulintą šio gaminio receptūrą, virdami kiekvieną partiją turime ją testuoti ir vertinti iš naujo – stebėti, ragauti, tikrinti. Juk fermentacija yra natūralus procesas, kuriam įtaką daro tūkstančiai aplinkos veiksnių. Visų pirma, mes dirbame su žaliavomis, kurios užauga skirtingomis sąlygomis – ar miežių laukuose buvo daug saulės, lietaus. Su kiekvienu derliumi turime reguliuoti receptūras. O ką jau kalbėti apie mieles, kurios yra gyvi organizmai. Turime jas prižiūrėti, kad šios būtų gyvybingos ir geriausiai atliktų savo darbą. Todėl mes, aludariai, kiekvieną kartą gamindami šį alų, ji sukuriame tarsi iš naujo. Tik ilgametė patirtis leidžia kiekvieną kartą sukurti geriausią šio gėrimo versiją“, – priduria D. Jočytė.

Pirmą kartą „Švyturio“ flagmanas „Pasaulio alaus apdovanojimuose“ įvertintas 2014 metais, kuomet pelnė aukso medalį lagerio kategorijoje ir buvo pripažintas geriausiu „Dortmunder” stiliaus alumi Europoje.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:














Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
„Švyturio“ aludariams – pasaulinis meistriškumo patvirtinimas Verslo tribūna 2

Šių metų prestižiniuose „Pasaulio alaus apdovanojimuose“ (angl. „World beer awards“) – „Švyturio“ aludarių...

Laisvalaikis
05:00
Kiek kainuoja vynuogynas Prancūzijoje Premium

Ne vienas esame pasvajoję apie nediduką vynuogyną kur nors Italijoje ar Prancūzijoje, ypač, kai tas svajones...

Laisvalaikis
2021.09.25
Vynuogių derlius Europoje signalizuoja apie aukštesnes vyno kainas Premium

Vyną gaminančiose Europos šalyse rugsėjis – vynuogių derliaus nuėmimo mėnuo. Šiemet Europoje jis bus...

Laisvalaikis
2021.09.22
„NielsenIQ“: duonos ir jos gaminių kategorija traukiasi Premium

Per pastaruosius metus, iki š. m. liepos, duonos, duonos gaminių ir kepinių kategorijos apyvarta susitraukė...

Prekyba
2021.09.18
JK kritiškai trūkstant darbuotojų, perspėja – maisto deficitas taps kasdieniu reiškiniu Premium 17

Ištuštėjusios lentynos Jungtinės Karalystės (JK) prekybos centruose ir veiklą stabdyti priversti arba...

Verslo aplinka
2021.09.16
Duonos kategorija: mažėja gamykloje keptų produktų paklausa, kyla šviežių pardavimai Premium

Duonos gaminių ir konditerijos kategorijai pandemijos metais pavyko gana sėkmingai naviguoti, išskyrus...

Prekyba
2021.09.14
Nišinių segmentų augimas: azijietiški patiekalai populiarėja Premium

Rytietiškų, egzotiškų produktų kategorijoje Lietuvos vartotojų dėmesio siekia tiek naujai besikuriančios...

Prekyba
2021.09.08
Supermaisto verslą pradėję per karantiną, po metų jau kelia koją į Vokietiją Premium 4

Pandemijos metai sustabdė ar pavėlino pradžios planus ne vienam verslo naujokui. Tačiau tie, kas pradėjo e.

Gazelė
2021.09.01
Vilnių paliko be gailesčio – tokio verslo kaip Zarasuose čia nebūtų įkūrę Premium 1

Gimtinėje galima nuveikti daugiau, ypač jei čia artimieji jau yra pradėję verslą. Agnė Stumbrienė su vyru iš...

Gazelė
2021.08.30
Ekologiškos prekės: kategoriją kelia besikeičiančios vartojimo tendencijos Premium

Kiaušiniai, pieno produktai, daržovės, vaisiai, vaikų maistas lyderiauja ekologiškų prekių kategorijoje, rodo...

Prekyba
2021.08.30
Kraftinių stipriųjų gėrimų pionieriai Lietuvoje kol kas tik du

Gaminti stipriuosius gėrimus nėra paprasta ir pigu – gal todėl šalyje yra tik du smulkieji gamintojai. Vis...

Gazelė
2021.08.22
Bistro neužteko, įkūrė restoraną: tada ir prasidėjo patys smagumai Premium

„Kai restorane viskas bus gerai, vadinasi, jis jau miręs“, – tokia logika vadovaujasi Almena Dankienė,...

Gazelė
2021.08.19
L. Čeprackas. Turim ne tik teises, bet ir pareigas 54

Pagrindinis dalykas yra tas, kad kalbėdami apie savo teises, mes pamirštame, kad turime ir pareigas.

Verslo aplinka
2021.08.18
„Sushi Maestro“ vadovas kūrė daug verslų, bet nesėkmingai, kol neatrado franšizės Premium 1

Franšizė kainuoja, tačiau pradedantiesiems ji yra tarsi gelbėjimo ratas, nes apsaugo nuo neapgalvotų...

Gazelė
2021.08.16
Dubenėlis košės per dieną – mažiau riebalų ant pilvo  Premium 2

Mityba ir dietos neabejotinai yra viena iš populiariausių pasaulye „buitinių temų“. Taip pat ir mokslo –...

Laisvalaikis
2021.08.15
Zarasuose jau pradėtas gaminti lietuviškas viskis Premium 1

Vyndarys Gintaras Sinkus prieš 5 metus pradėjo gaminti ir stipriuosius gėrimus. Kai kurių jų jau galima rasti...

Gazelė
2021.08.15
Įkurti spirito varyklą Pakruojyje kainavo pusę milijono ir daug žilų plaukų, bet dabar stebina net užsienį Premium 3

Nors turėti savo viskį, ko gero, norėtų kiekvienas degtindarys, tačiau Pakruojo dvaro spirito varykla ir...

Gazelė
2021.08.12
Pieno ir mėsos pakaitalai: vartojimas auga, kainos krenta, tereikia patobulinti skonį Premium

Alternatyvių baltymų produktai toliau sparčiai populiarėja. Pvz., Jungtinėse Valstijose pernai mažmeninė...

Pramonė
2021.08.07
Vilniuje rengiamas suvožtinių festivalis  1

Trečiadienį Vilniuje, Tymo turguje, rengiamas septintasis suvožtinių (taip vadinti burgerius nurodo...

Laisvalaikis
2021.08.03
Iš nuomotojų išgirdę du „ne“, pirmąją tokią kavinę atidarė miegamajame rajone Premium

Ne tik maitinimo versle vienas dažniausių patarimų – vieta, vieta, vieta. Bet ir specializuotą – pirmą...

Gazelė
2021.08.01

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku