„Švyturio“ aludariams – pasaulinis meistriškumo patvirtinimas

Reklama publikuota: 2021-10-07

Šių metų prestižiniuose „Pasaulio alaus apdovanojimuose“ (angl. „World beer awards“) – „Švyturio“ aludarių pergalė. Geriausio pasaulyje titulas „Dortmunder“ stiliaus kategorijoje atiteko žymiausiam lietuviško alaus prekiniam ženklui – „Švyturio Ekstra“. Daugybę konkurentų nurungęs lietuviškas alus  šiuose apdovanojimuose sužiba jau antrą kartą.

„Geriausias pasaulyje savo stiliaus kategorijoje. Tai ne tik skambi frazė, bet ir realus mūsų darbo ir pastangų įrodymas, kurį pripažino aludarių elitas. Ir nors tai nėra pirmasis apdovanojimas – mūsų flagmanas šiame konkurse įvertintas dar 2014-aisiais, šiųmetinė pergalė lyderystę tik įtvirtino. Sakoma, kad vieną kartą gali pasisekti daugeliui. O štai antrą kartą tai jau ne sėkmė – tai meistrystės rezultatas. Šis įvertinimas įrodo, kad mūsų aludariai gali konkuruoti su stipriausiais žaidėjais iš viso pasaulio“, – džiaugiasi „Švyturys-Utenos alus“ vadovas Rolandas Viršilas.

Pergalė alaus olimpiadoje

Jau 15-tą kartą Didžiojoje Britanijoje vykusiuose „Pasaulio alaus apdovanojimuose“ skirtingose kategorijose varžytis panoro tūkstančiai skirtingų gaminių iš dešimčių pasaulio šalių. Nugalėtojus rinko daugiau nei 200 tarptautinių teisėjų komanda.

„Šiuose apdovanojimuose geriausias alus renkamas aklos degustacijos būdu, kuomet vertinami ne konkretūs gamintojai ar prekiniai ženklai, o alaus stiliai. Panašiai kaip olimpiadoje turime skirtingas sporto šakas arba rungtis, taip ir čia turime skirtingas alaus stilius. Tuomet kompetentinga komisija ragauja ir išrenka, kuris tiksliausiai atitinka savo stiliaus reikalavimus pagal spalvą, aromatus, kvapus, skonį. Laimėtojas yra techniškiausias ir geriausias savo kategorijos „žaidėjas“. Tokiu būdu mūsų produktas sužibėjo „Dortmunder“ stiliuje – čia jam lygių nebuvo“, – teigia „Švyturio“ daryklos aludarė Dalia Jočytė.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

„Švyturio Ekstra“ – vienas labiausiai pasaulyje pripažintų lietuviškų alaus prekinių ženklų, įvertintų tokiuose prestižiniuose apdovanojimuose kaip „World Beer Awards“, „World Beer Cup“, „Superior Taste Award“. Nuo 1995 m. verdamas alus tik pasirodęs tapo ir iki šiol liko populiariausiu Lietuvos restoranuose ir baruose pilstomu alumi, nes į barus tiekiamas nepasterizuotas.

Lageris – sudėtingiausia kategorija

Aludarė teigia, kad pasaulinis laimėjimas lager kategorijoje, kuriai priskiriamas „Dortmunder“ stilius – ypač vertingas, nes šioje kategorijoje varžytis sudėtingiau. Tai yra alaus rūšis, kuri turi atgaivinti, tačiau nepasižymi tokia plačia skonio palete kaip kiti stiliai.

„Lageris yra žemutinės fermentacijos alus, neturintis išraiškingų aromatų, kuriuos suteikia aukštutinės fermentacijos mielės. Jie neturi degintų, kavos ar šokolado natų, už kurių galėtum „pasislėpti“ ar kuriais galėtum nustebinti. Geriausiais lageriais pripažįstami tie, kurie yra tobulai „švarūs“, jie negali turėti jokių pašalinių skonių. Visos šio stiliaus alaus ydos yra labai greitai pajuntamos, todėl laimi tik meistriškiausias produktas“, – teigia aludarė.

Tačiau laimėjimui neužtenka tik tobulai atitikti kategoriją – D. Jočytė neslepia, kad pasauliniuose apdovanojimuose sužibėjęs „Švyturio“ flagmanas vis dėlto pasižymi išskirtinėmis skoninėmis savybėmis.

„Dažnai vesdama degustacijas pastebiu, kad iš lagerio nesitikima daug kompleksiškumo, gilumo, daugeliui jie visi atrodo vienodi. Tačiau iš tikrųjų, „Ekstra“ savo kategorijoje yra išskirtinis. Ne veltui daugybę metų jis vertinamas ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Šiame aluje kartumo ir intensyvumo gerokai daugiau, negu kituose panašiuose gėrimuose. Tačiau mes jį balansuojame gamyboje naudodami ryžius, taip galutinį skonį suminkštindami ir sušvelnindami. Šis tobulas balansas – didelė sėkmės dalis“, – sako aludarė.

Sėkmės paslaptis – meistriškumas

„Pasaulio alaus apdovanojimuose“ lietuviškas lageris įvertintas jau antrą kartą. Anot D. Jočytės, tik aukšta kokybės kontrolė ir nuoseklumas padėjo ir vėl pasiekti geriausiųjų titulą.

„Alus yra gyvas. Nors turime ilgametę ir ištobulintą šio gaminio receptūrą, virdami kiekvieną partiją turime ją testuoti ir vertinti iš naujo – stebėti, ragauti, tikrinti. Juk fermentacija yra natūralus procesas, kuriam įtaką daro tūkstančiai aplinkos veiksnių. Visų pirma, mes dirbame su žaliavomis, kurios užauga skirtingomis sąlygomis – ar miežių laukuose buvo daug saulės, lietaus. Su kiekvienu derliumi turime reguliuoti receptūras. O ką jau kalbėti apie mieles, kurios yra gyvi organizmai. Turime jas prižiūrėti, kad šios būtų gyvybingos ir geriausiai atliktų savo darbą. Todėl mes, aludariai, kiekvieną kartą gamindami šį alų, ji sukuriame tarsi iš naujo. Tik ilgametė patirtis leidžia kiekvieną kartą sukurti geriausią šio gėrimo versiją“, – priduria D. Jočytė.

Pirmą kartą „Švyturio“ flagmanas „Pasaulio alaus apdovanojimuose“ įvertintas 2014 metais, kuomet pelnė aukso medalį lagerio kategorijoje ir buvo pripažintas geriausiu „Dortmunder” stiliaus alumi Europoje.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Rašyti komentarą 0
Kaune atidarė aludę, bet vyresniems: hipsteriai renkasi kitur Premium

Įprastų alaus barų yra daug, tačiau erdvių, kur lankytojai renkasi labiau pabendrauti, kartu praleisti laiką,...

Gazelė
2022.07.06
Prestižinis „Concours Mondiale de Bruxelles“ skelbia nugalėtojus Premium

Prestižinis „Concours Mondial de Bruxelles“ (CMB) paskelbė 2022 m. raudonojo ir baltojo vyno sesijos...

Laisvalaikis
2022.07.02
Ką daryti, kai būni pirmas ir tebesi vienintelis: plėstis su franšizės partneriais Premium

Pasiūlius naujieną, kuri per kelerius metus ne tik įsitvirtina, atlaiko iššūkius, bet ir tebėra pirma ir...

Gazelė
2022.06.30
Kaip pradėti pažintį su vynu Premium 1

Įkvėpta amerikiečių žurnalistės Biancos Bosker knygos „Kamščio nunešti“ (išleido „Kitos knygos“) apie someljė...

Laisvalaikis
2022.06.19
Naujas restoranų kūrėjo A. Oželio „vaikas“: kiekvienam ridikėliui savas laikas Premium

Arūnas Oželis – vienas pirmųjų restoranų steigėjų Nepriklausomoje Lietuvoje. Dabar, po beveik 30-ies metų,...

Laisvalaikis
2022.06.17
Restoranų kūrėjas A. Oželis: dabar gyvenimas yra ne turtingas, bet... labai labai malonus Premium 1

„Restoranai kaip vaikai, tu juos užaugini ir palieki kitiems – „Provansas“ pateko į vienas rankas ir net...

Laisvalaikis
2022.06.14
Sukūrė sprendimą darbuotojų pajamoms padidinti: naudoja ir barai, ir bažnyčios Premium 8

130.000 Eur – tiek papildomų pajamų – arbatpinigių pavedimų gavo barų ir restoranų darbuotojai, kai už...

Gazelė
2022.06.06
Išmokti gaminti desertus gali visi, iš to sukurti verslą – tik retas Premium 1

Kai kurie mėgstantys kepti tortus papildomai užsidirba juos parduodami draugams ar pažįstamiems, tačiau toks...

Gazelė
2022.06.03
Kai gatvės remontas kerta skaudžiau nei karantinas: kaip išlaukti Premium

Vietinės gatvės rekonstrukcijos kirtis verslui gali būti skaudesnis negu pasaulį užklupusios pandemijos.

Gazelė
2022.06.01
Vyno pasaulio ekstremalai – vyndariai iš Atakamos dykumos Premium

Čilėje plytinčios Atakamos dykumos vyndarių ir vynuogių augintojų kooperatyvas sektoriuje kelia revoliucijas:...

Laisvalaikis
2022.05.28
Pirmosios „Michelin“ žvaigždės įsegtos dviem Estijos restoranams 2

Gegužės 25-osios vakarą Estija pralaužė ledus ir tapo pirmąją Baltijos šalimi, įtraukta į „Michelin“ gidą –...

Laisvalaikis
2022.05.26
Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku