Kai verslininkės nusiauna batelius: Vida Ramaškienė ir Austėja Landsbergienė

Į šį klausimą, ko gero, turiu vieną iš originalesnių atsakymų – darbe niekada nepietauju. Pilnas skrandis man neleidžia susikaupti. Kita vertus, esu iš tų laimingųjų, dirbančių mėgstamą darbą, taigi kol jame sukuosi, nesusimąstau nei apie košės puodą, nei apie kavos puodelį.
Turite mėgstamą kavinę ar restoraną?Ne, tačiau jaučiu švelnią nostalgiją Stiklių gatvei su joje veikiančiais restoranėliais. Jei kalbame ne apie Vilnių, dievinu Klaipėdos senamiestį, tad nesvarbu, kur ten valgyčiau – man viskas tinka, kol šalia jūra ir nuostabi architektūra.
Koks jūsų mėgstamiausias patiekalas? Valgote greitąjį maistą?Nemeluodama galiu pasakyti, kad iš mitybos raciono išbraukiau jokios maistinės vertės neturintį maistą. Sąmoningas supratimas, kaip maitintis, atsirado natūraliai, gimus pirmajam vaikui. Dabar, kai namuose jų ne vienas, o keturi, – norisi atžaloms būti sektinu pavyzdžiu.
Kalbant apie picą ar mėsainius, jų neatsisakau. Tik skanauju jų, kai padarau pati arba esu užtikrinta, kad kavinėje gausiu kokybiškus. Su šeima pamėgome piceriją „Jurgis ir Drakonas“, ji itin draugiška klientams su vaikais.
Mano ruošiamų valgių meniu priklauso nuo sezono. Myliu rudenį ir visas jo atnešamas gėrybes: obuolius, moliūgus, cukinijas, begalę kitų daržovių ir vaisių. Mano kulinarinė „vizitinė“ – moliūgų pyragas.
Taip, rugsėjį su vyru Gabrieliumi susiperkame bilietus į kultūros renginius visam sezonui ir jų datas pasižymime savo darbo knygose. Namie pildome šeimos kalendorių, kad vaikai matytų, kur su jais kartu eisime, ir galėtų iš anksto susiplanuoti laiką.
Ar galėtumėte gyventi kitoje valstybėje?Aš Lietuvą be galo myliu, bet, jei hipotetiškai atsakyčiau, rinkčiausi tarp Švedijos ir JAV. Švedija – nes nuo 12 metų ten praleisdavau kiekvieną vasarą ir joje baigiau 12-ą klasę, mokų švedų kalbą, esu susigyvenusi su jų kultūra, ji man tinka ir patinka. Kodėl JAV? Nuo 19 metų ten savanoriavau, dirbau, vėliau ir studijavau. Mane žavi amerikiečių mąstymas ir optimizmas. Nors daugelis sako, kad JAV gyventojai nenuoširdūs, mano nuomone, tai netiesa. Amerikiečiai tiesiog turi išvystę puikų savikontrolės mechanizmą ir neleidžia, kad kiti žmonės sugertų jų neigiamas emocijas.
Vietos, kurias Lietuvoje stengiatės parodyti užsienio svečiams?Esu įsitikinusi, kad mes, lietuviai, negalime ignoruoti ir bėgti nuo savosios istorijos, tad svečius stengiuosi su ja supažindinti, kad ir KGB muziejuje. Neseniai atradau, kad Druskininkuose atstatytas partizanų bunkeris, būtinai ten apsilankysiu. Kaskart svečiams stengiuosi parodyti gražią, turtingą Lietuvą, kuri jau seniai nėra Rusijos provincija.
Vida Ramaškienė, tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris“ direktorė Kokia jūsų mėgstamiausia vieta kasdieniams dienos pietums?Neprisimenu, kada ėjau pietauti viena ir tik tam, kad pavalgyčiau. Visi mano pietūs yra dalykiniai, jų metu aptariu darbo reikalus su kitais komandos nariais arba susitinku su verslo partneriais. Dažniausiai – restorane „Esse“.
Vakarienei su draugais?Man labai patinka baras-kavinė „Veranda“. Ten mane traukia namų atmosfera ir kokybiškas bei skanus maistas, o ir iš pažįstamų ten nuolat ką nors sutinku – „Veranda“ tapo Žvėryno bendruomenės susitikimo vieta Vilniuje.
Turite mėgstamą restoraną kitame Lietuvos mieste?Neseniai atradau vieną Kaune, tai „Senieji rūsiai“. Ir Biržuose randu gerų vietų pavalgyti, tik dabar negaliu prisiminti pavadinimų.
Ar mėgstate ruošti maistą? Koks mėgstamiausias jūsų patiekalas?Taip, bet tai darau retai, tam tiesiog nebėra laiko. Jei randu kelias laisvesnes valandas, kepu antį, ją patiekiu su mažytėmis bulvėmis. Atrodo, kad man tai visai neblogai sekasi. Tortų dažnai nekepu, nebent noriu nustebinti savo vyrą, mat jis mėgsta saldumynus.
Ar turite laiko kultūros renginiams? Sportui?VERSLO TRIBŪNA
Aš daug vaikštau, todėl save vadinu pėstininke, kartais padarau lengvą mankštą namuose, neturiu jokio treniruočių grafiko. Kalbant apie kultūros renginius, labiausiai mėgstu gerą kiną.
Ar galėtumėte gyventi kitoje valstybėje?Man labai patinka Ispanija, Baskijos kraštas. Esu įsimylėjusi ten vykstantį San Sebastiano kino festivalį, į jį važiuoju kasmet. San Sebastiane – daugybė „Michelin“ gido įvertintų restoranų, veikia Baskijos kulinarijos centras, kuris pristato festivalio filmus, organizuoja įdomias degustacines vakarienes. Ten yra visko, ko man reikia: geras oras, maistas, įdomūs žmonės.
Vietos, kurias Lietuvoje rodote užsienio svečiams?Didžiuojuosi pati ir kitiems aprodau Nidą, Druskininkus, Birštoną, Anykščius. Mes keletą metų organizuojame renginį „Kino karavanas“, jo metu su geru kinu supažindiname Lietuvos regionų gyventojus. Tose kelionėse pamačiau, kokie gražūs mūsų mažieji miestai, žinoma, juose gyvenantys žmonės.