Baltijos šalių geriausiu jaunuoju virėju tapo lietuvis

Publikuota: 2016-09-12
Erikas Janerikas pripažintas geriausiu Baltijos šalių jaunuoju virtuvės šefu.
LRVVKA nuotr.
Erikas Janerikas pripažintas geriausiu Baltijos šalių jaunuoju virtuvės šefu. LRVVKA nuotr.
„Verslo žinios“

Savaitgalį Rygoje vykusiame pirmajame Baltijos šalių kulinarijos konkurse „Baltic Culinary Heritage 2016“ geriausiu jaunuoju virėju pripažintas lietuvis Erikas Janerikas, o Lietuvos komandai atiteko Sirgalių simpatijų prizas.

Tarptautinės komisijos nariai pripažįsta, jog tokios varžybos – efektyvi tiek Baltijos šalių virtuvės, tiek pačių valstybių rinkodaros priemonė.

Tiesa, aktyvūs sirgaliai lietuvių komandos „neištraukė“: čempionate mūsų komanda liko trečia, estai užėmė antrąją vietą, latviai – pirmą.

Virtuvės meistras Darius Dabrovolskas, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asocijacijos (LRVVKA) prezidentas, dirbęs čempionate techniniu teisėju, VŽ pasakojo, jog šį konkursą trijų Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos, Estijos – acociacijos nutarė rengti, kai pernai dėl politinių ir ekonominių priežasčių savo dienas baigė Sankt Peterburge ilgus metus vykęs „Baltic Culinary Star Cup“ konkursas.

Anot p. Dabrovolsko, po Peterburgo Baltijos šalių atstovai bandė belstis į Skandinavijos kulinarijos čempionato duris, tačiau jiems buvo atsakyta, jog jame „dalyvauja tik tie, kurie po kryžiumi“, kitaip tariant, – tik tos šalys, kurių vėliavose pavaizduotas kryžius.

„Skandinavai mums patarė rengti savo čempionatą, pasitarę taip ir padarėm. Sunku pasakyti, kaip jis plėtosis toliau. Tai – mūsų pirmasis blynas“, – kalba p. Dabrovolskas, techninis čempionato teisėjas.

Blynas neprisvilo

Pirmasis blynas neprisvilo. Remiantis „Baltic Culinary Heritage 2016“ konkurso taisyklėmis, kiekvieną šalį atstovaujančią komandą turėjo sudaryti bent 5 metų patirtį turintis šefas, konditeris su mažiausiai 3 metų profesine patirtimi, jaunasis šefas iki 23 metų amžiaus bei komandos kapitonas.

Lietuvai atstovavo restorano „Time“ šefas Andrius Kubilius, restorano „Dublis“ konditerė Toma Piskarskaitė bei Erikas Jarenikas, profesinio amato besimokantis pas šefą Darių Dabrovolską restorane „Chef2Food House“.

Komandos kapitono pareigas ėjo Arūnas Stoškus, restoranų grupės „Fortas“ gamybos vadovas.

Pasak p. Dabrovolsko, svarbiausias šio čempionato tikslas – pritraukti į virtuves kuo daugiau gabių virėjų ir konditerių, todėl taisyklės numatė įtraukti juos į komandos sudėtį.

„Mes, šefai, savo sugebėjimų važiuojame rodyti į kitus čempionatus, į Pasaulio kulinarijos olimpiadą, – šį rudenį ji vyks Erfurte. Mūsiškis, Baltijos šalių čempionatas, pirmiausia skirtas tam, kad jaunieji virėjai ir konditeriai, o pastarųjų restoranuose ypač trūksta, „pajudėtų iš mirties taško“, – sako p. Dabrovolskas.

Pripažintas meniu

Čempionate besivaržančioms komandoms per 2 val. 50 min. teko pagaminti tris patiekalus komisijai ir 30 kviestinių svečių. Patiekalų pagrindines sudedamąsias komandos sužinojo tik prasidėjus varžyboms. Tai buvo starkis užkandžiui, triušiena pagrindiniam patiekalui ir šaltalankiai desertui.

Lietuviai kaip užkandį paruošė starkio tartarą, įvyniotą į marinuotą ridiką, parūkytą ir ilgai virtą starkį su marinuotais svogūnais ir agurkų ikrais. Pagrindinis komandos patiekalas – triušiena su pastarnoku kremu, žemoje temperatūroje virtu kopūstu ir kaliarope, o desertas – šaltalankių biskvitas su šaltalankių ledais ir obuolių kremu.

Šį meniu vakaro svečiai įvertino kaip geriausią iš trijų Baltijos šalių komandų.

Komisija – ne juokas

Pasak LRVVKA, Pasaulinės šefų asociacijų draugijos (World Association of Chefs‘ Societies – WACS) patvirtintą komisiją sudarė 50 metų profesinės patirties turintis B kategorijos WACS teisėjas Ulrich Frehde (Švedija), WACS konkursų komiteto narys, B kategorijos teisėjas Jokob Magnusson (Islandija), WACS vice prezidentas, B kategorijos teisėjas Daniel Ayton (Jungtinė Karalystė), WACS viceprezidentas, A kategorijos teisėjas Gary Filbey (Jungtinė Karalystė) ir moterų WACS sertifikuota konditerė, B kategorijos teisėja Fransiane Tartari (Švedija).

Po Kipsala tarptautiniame parodų centre vykusio konkurso jo nugalėtojai buvo apdovanoti iškilmingoje ceremonijoje kultūros rūmuose „Ziemeļblāzma“. Jos metu buvo paskelbtas ir „Latvijos virėjas 2016“, juo tapo restorano „La Dome“ virtuvei vadovaujanti šefė Kristine Strode, šį titulą laimėjusi ir 2014 metais.

FOTOGALERIJA WEB_Baltijos šalių virėjų čempionatas (13 nuotr.)

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Virtuvės improvizacijos Madride: geros vietos pavalgyti

Madride metų laikas nėra labai svarbus – daugmaž visada čia rasi veikiančių lauko kavinių. Bet tikrasis...

Laisvalaikis
2019.04.15
Paskelbė pretendentus į 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašą 9

„Gero maisto akademija“ (GMA) paskelbė „30 geriausių restoranų“ rinkimų startą, o sykiu – trumpąjį 60-ies...

Paslaugos
2019.04.09
Tokijo restoranas 3D sušius parinks pagal žmogaus kūno mėginius 2

Norint patekti į restoraną „Sushi Singularity“ nepakaks paskambinti ir rezervuoti stalelio. Tokijuje nuo 2020...

Laisvalaikis
2019.04.07
Greitų pietų koncepciją eksportuos į Maskvą – planuoja atidaryti 50 restoranų Premium 11

Šešis pietų restoranus „iLunch“ sostinės verslo centruose valdanti UAB „Inovatyvūs restoranai“ suplanavo...

Paslaugos
2019.04.03
Armėnijos vyno pramonė: daug žadanti pradžia

Armėnija – viena seniausių vyndarystės šalių pasaulyje, tačiau didieji pokyčiai jos vyno pramonėje vyksta...

Laisvalaikis
2019.03.31

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau