Baltijos šalių geriausiu jaunuoju virėju tapo lietuvis

Publikuota: 2016-09-12
Erikas Janerikas pripažintas geriausiu Baltijos šalių jaunuoju virtuvės šefu.
LRVVKA nuotr.
Erikas Janerikas pripažintas geriausiu Baltijos šalių jaunuoju virtuvės šefu. LRVVKA nuotr.
„Verslo žinios“

Savaitgalį Rygoje vykusiame pirmajame Baltijos šalių kulinarijos konkurse „Baltic Culinary Heritage 2016“ geriausiu jaunuoju virėju pripažintas lietuvis Erikas Janerikas, o Lietuvos komandai atiteko Sirgalių simpatijų prizas.

Tarptautinės komisijos nariai pripažįsta, jog tokios varžybos – efektyvi tiek Baltijos šalių virtuvės, tiek pačių valstybių rinkodaros priemonė.

Tiesa, aktyvūs sirgaliai lietuvių komandos „neištraukė“: čempionate mūsų komanda liko trečia, estai užėmė antrąją vietą, latviai – pirmą.

Virtuvės meistras Darius Dabrovolskas, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asocijacijos (LRVVKA) prezidentas, dirbęs čempionate techniniu teisėju, VŽ pasakojo, jog šį konkursą trijų Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos, Estijos – acociacijos nutarė rengti, kai pernai dėl politinių ir ekonominių priežasčių savo dienas baigė Sankt Peterburge ilgus metus vykęs „Baltic Culinary Star Cup“ konkursas.

Anot p. Dabrovolsko, po Peterburgo Baltijos šalių atstovai bandė belstis į Skandinavijos kulinarijos čempionato duris, tačiau jiems buvo atsakyta, jog jame „dalyvauja tik tie, kurie po kryžiumi“, kitaip tariant, – tik tos šalys, kurių vėliavose pavaizduotas kryžius.

„Skandinavai mums patarė rengti savo čempionatą, pasitarę taip ir padarėm. Sunku pasakyti, kaip jis plėtosis toliau. Tai – mūsų pirmasis blynas“, – kalba p. Dabrovolskas, techninis čempionato teisėjas.

Blynas neprisvilo

Pirmasis blynas neprisvilo. Remiantis „Baltic Culinary Heritage 2016“ konkurso taisyklėmis, kiekvieną šalį atstovaujančią komandą turėjo sudaryti bent 5 metų patirtį turintis šefas, konditeris su mažiausiai 3 metų profesine patirtimi, jaunasis šefas iki 23 metų amžiaus bei komandos kapitonas.

Lietuvai atstovavo restorano „Time“ šefas Andrius Kubilius, restorano „Dublis“ konditerė Toma Piskarskaitė bei Erikas Jarenikas, profesinio amato besimokantis pas šefą Darių Dabrovolską restorane „Chef2Food House“.

Komandos kapitono pareigas ėjo Arūnas Stoškus, restoranų grupės „Fortas“ gamybos vadovas.

Pasak p. Dabrovolsko, svarbiausias šio čempionato tikslas – pritraukti į virtuves kuo daugiau gabių virėjų ir konditerių, todėl taisyklės numatė įtraukti juos į komandos sudėtį.

„Mes, šefai, savo sugebėjimų važiuojame rodyti į kitus čempionatus, į Pasaulio kulinarijos olimpiadą, – šį rudenį ji vyks Erfurte. Mūsiškis, Baltijos šalių čempionatas, pirmiausia skirtas tam, kad jaunieji virėjai ir konditeriai, o pastarųjų restoranuose ypač trūksta, „pajudėtų iš mirties taško“, – sako p. Dabrovolskas.

Pripažintas meniu

Čempionate besivaržančioms komandoms per 2 val. 50 min. teko pagaminti tris patiekalus komisijai ir 30 kviestinių svečių. Patiekalų pagrindines sudedamąsias komandos sužinojo tik prasidėjus varžyboms. Tai buvo starkis užkandžiui, triušiena pagrindiniam patiekalui ir šaltalankiai desertui.

Lietuviai kaip užkandį paruošė starkio tartarą, įvyniotą į marinuotą ridiką, parūkytą ir ilgai virtą starkį su marinuotais svogūnais ir agurkų ikrais. Pagrindinis komandos patiekalas – triušiena su pastarnoku kremu, žemoje temperatūroje virtu kopūstu ir kaliarope, o desertas – šaltalankių biskvitas su šaltalankių ledais ir obuolių kremu.

Šį meniu vakaro svečiai įvertino kaip geriausią iš trijų Baltijos šalių komandų.

Komisija – ne juokas

Pasak LRVVKA, Pasaulinės šefų asociacijų draugijos (World Association of Chefs‘ Societies – WACS) patvirtintą komisiją sudarė 50 metų profesinės patirties turintis B kategorijos WACS teisėjas Ulrich Frehde (Švedija), WACS konkursų komiteto narys, B kategorijos teisėjas Jokob Magnusson (Islandija), WACS vice prezidentas, B kategorijos teisėjas Daniel Ayton (Jungtinė Karalystė), WACS viceprezidentas, A kategorijos teisėjas Gary Filbey (Jungtinė Karalystė) ir moterų WACS sertifikuota konditerė, B kategorijos teisėja Fransiane Tartari (Švedija).

Po Kipsala tarptautiniame parodų centre vykusio konkurso jo nugalėtojai buvo apdovanoti iškilmingoje ceremonijoje kultūros rūmuose „Ziemeļblāzma“. Jos metu buvo paskelbtas ir „Latvijos virėjas 2016“, juo tapo restorano „La Dome“ virtuvei vadovaujanti šefė Kristine Strode, šį titulą laimėjusi ir 2014 metais.

FOTOGALERIJA WEB_Baltijos šalių virėjų čempionatas (13 nuotr.)

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Klimato kaitą jaučiame skrandžiu Premium

Klimato kaitą dar dažnai įsivaizduojame kaip mistinį reiškinį, kuris keičia Žemės veidą, tačiau neliečia mūsų...

Laisvalaikis
2019.07.20
Siekdami priartėti prie „nulio atliekų“, bando keisti vartojimo įpročius Premium

Jeigu daržovės užaugintos natūraliu būdu, jų išorė neturi reikšmės nei skoniui, nei maistinei vertei, o...

Prekyba
2019.07.20
Baltijos–Amerikos klinikos savininkė I. Malinauskienė atidarė restoraną 26

Vilniuje, pušyne šalia Nemenčinės plento, atidarytas naujos koncepcijos baras-restoranas „PineWood“. Svečiams...

Laisvalaikis
2019.07.18
Kavos krizė: nukritus pupelių kainoms, ieško sprendimo, kaip išsaugoti industriją Premium 2

Dėl rekordinio derliaus nukritus kavos pupelių kainai, pasaulį gali ištikti kavos krizė – daugybei augintojų...

Pramonė
2019.07.17
Nauja technologija: „Nestle“ iš kakavmedžio atliekų gamins šokoladą be pridėtinio cukraus

Vartotojams ieškant sveikatai palankesnių produktų, „Nestle“ rado būdą, kaip sukurti šokoladą be jokio...

Pramonė
2019.07.16
Ėmėsi verslo pamatęs, kiek gero maisto išmetama universiteto valgykloje 1

Grožis visais laikais buvo pelningas, tačiau amerikietis Benas Simonas mano, kad užsidirbti galima ir iš...

Laisvalaikis
2019.07.14
Virtuvės meistrai pataria, ko nekepti ant grotelių

Vasara – kepsnių ant grotelių metas. Pastaraisiais metais tapo madinga kepti kone viską – nuo tradicinių...

Laisvalaikis
2019.07.13
P. Jurkevičius: noriu prezidento, pietaujančio prie balta staltiese uždengto stalo! Premium

Žiniasklaidos iškeltas klausimas – reikia, o gal nelabai Daukanto aikštės rūmuose restorano arba kavinės,...

Verslo klasė
2019.07.13
Stiklinė sulčių artina vėžį 7

Mokslininkai teigia, kad vėžiu dažniau suserga tie, kas vartoja daug cukraus turinčių gėrimų, tokių kaip...

Laisvalaikis
2019.07.11
Vilnius pradėjo žymėti lauko kavinių ribas 1

Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė pasekusi Diuseldorfo pavyzdžiu ir pradėjusi žymėti lauko kavinių ribas.

Laisvalaikis
2019.07.05
Vyriausybė pritarė pluoštinių kanapių produktų įteisinimui 2

Vyriausybė trečiadienį pritarė Seime svarstomoms įstatymų pataisoms, kuriomis produktų gamybai būtų leista...

Laisvalaikis
2019.07.03
„Pet-Nat“ – natūrali (r)evoliucija? 1

„Pet-Nat“, arba nesutrumpintai „petillant-naturel“, yra lengvai putojantis, dažnai šiek tiek drumstas ir...

Laisvalaikis
2019.06.30
Europa grumiasi su milijardiniu ungurių kontrabandos verslu

Europos policijos biuras (Europolas) praneša, kad vien pernai iš kontrabandininkų buvo perimta 15 mln.

Laisvalaikis
2019.06.29

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau