Baltijos šalių geriausiu jaunuoju virėju tapo lietuvis

Tarptautinės komisijos nariai pripažįsta, jog tokios varžybos – efektyvi tiek Baltijos šalių virtuvės, tiek pačių valstybių rinkodaros priemonė.
Tiesa, aktyvūs sirgaliai lietuvių komandos „neištraukė“: čempionate mūsų komanda liko trečia, estai užėmė antrąją vietą, latviai – pirmą.
Virtuvės meistras Darius Dabrovolskas, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asocijacijos (LRVVKA) prezidentas, dirbęs čempionate techniniu teisėju, VŽ pasakojo, jog šį konkursą trijų Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos, Estijos – acociacijos nutarė rengti, kai pernai dėl politinių ir ekonominių priežasčių savo dienas baigė Sankt Peterburge ilgus metus vykęs „Baltic Culinary Star Cup“ konkursas.
Anot p. Dabrovolsko, po Peterburgo Baltijos šalių atstovai bandė belstis į Skandinavijos kulinarijos čempionato duris, tačiau jiems buvo atsakyta, jog jame „dalyvauja tik tie, kurie po kryžiumi“, kitaip tariant, – tik tos šalys, kurių vėliavose pavaizduotas kryžius.
„Skandinavai mums patarė rengti savo čempionatą, pasitarę taip ir padarėm. Sunku pasakyti, kaip jis plėtosis toliau. Tai – mūsų pirmasis blynas“, – kalba p. Dabrovolskas, techninis čempionato teisėjas.
Blynas neprisvilo
Pirmasis blynas neprisvilo. Remiantis „Baltic Culinary Heritage 2016“ konkurso taisyklėmis, kiekvieną šalį atstovaujančią komandą turėjo sudaryti bent 5 metų patirtį turintis šefas, konditeris su mažiausiai 3 metų profesine patirtimi, jaunasis šefas iki 23 metų amžiaus bei komandos kapitonas.
Lietuvai atstovavo restorano „Time“ šefas Andrius Kubilius, restorano „Dublis“ konditerė Toma Piskarskaitė bei Erikas Jarenikas, profesinio amato besimokantis pas šefą Darių Dabrovolską restorane „Chef2Food House“.
Komandos kapitono pareigas ėjo Arūnas Stoškus, restoranų grupės „Fortas“ gamybos vadovas.
Pasak p. Dabrovolsko, svarbiausias šio čempionato tikslas – pritraukti į virtuves kuo daugiau gabių virėjų ir konditerių, todėl taisyklės numatė įtraukti juos į komandos sudėtį.
„Mes, šefai, savo sugebėjimų važiuojame rodyti į kitus čempionatus, į Pasaulio kulinarijos olimpiadą, – šį rudenį ji vyks Erfurte. Mūsiškis, Baltijos šalių čempionatas, pirmiausia skirtas tam, kad jaunieji virėjai ir konditeriai, o pastarųjų restoranuose ypač trūksta, „pajudėtų iš mirties taško“, – sako p. Dabrovolskas.
Pripažintas meniu
Čempionate besivaržančioms komandoms per 2 val. 50 min. teko pagaminti tris patiekalus komisijai ir 30 kviestinių svečių. Patiekalų pagrindines sudedamąsias komandos sužinojo tik prasidėjus varžyboms. Tai buvo starkis užkandžiui, triušiena pagrindiniam patiekalui ir šaltalankiai desertui.
Lietuviai kaip užkandį paruošė starkio tartarą, įvyniotą į marinuotą ridiką, parūkytą ir ilgai virtą starkį su marinuotais svogūnais ir agurkų ikrais. Pagrindinis komandos patiekalas – triušiena su pastarnoku kremu, žemoje temperatūroje virtu kopūstu ir kaliarope, o desertas – šaltalankių biskvitas su šaltalankių ledais ir obuolių kremu.
Šį meniu vakaro svečiai įvertino kaip geriausią iš trijų Baltijos šalių komandų.
Komisija – ne juokas
Pasak LRVVKA, Pasaulinės šefų asociacijų draugijos (World Association of Chefs‘ Societies – WACS) patvirtintą komisiją sudarė 50 metų profesinės patirties turintis B kategorijos WACS teisėjas Ulrich Frehde (Švedija), WACS konkursų komiteto narys, B kategorijos teisėjas Jokob Magnusson (Islandija), WACS vice prezidentas, B kategorijos teisėjas Daniel Ayton (Jungtinė Karalystė), WACS viceprezidentas, A kategorijos teisėjas Gary Filbey (Jungtinė Karalystė) ir moterų WACS sertifikuota konditerė, B kategorijos teisėja Fransiane Tartari (Švedija).
Po Kipsala tarptautiniame parodų centre vykusio konkurso jo nugalėtojai buvo apdovanoti iškilmingoje ceremonijoje kultūros rūmuose „Ziemeļblāzma“. Jos metu buvo paskelbtas ir „Latvijos virėjas 2016“, juo tapo restorano „La Dome“ virtuvei vadovaujanti šefė Kristine Strode, šį titulą laimėjusi ir 2014 metais.