„Iliustruotoji istorija“: nuo grūdų iki alaus

Publikuota: 2016-09-04
Alus yra seniausias pasaulyje alkoholinis gėrimas. „REUTERS“/ „Scanpix“ nuotr.
svg svg
Alus yra seniausias pasaulyje alkoholinis gėrimas. „REUTERS“/ „Scanpix“ nuotr.
 

Alus yra seniausias pasaulyje alkoholinis gėrimas. Jis tapo žmogaus kasdienybės dalimi, kai klajoklis žmogus tapo sėslus. Manoma, kad alus buvo atrastas per klaidą: į skystą grūdų košę pateko ore esančių mielių sporų, ši surūgo ir virto alumi. Bėgant laikui alus tapo mitybos dalimi, jis tramdydavo dievų rūstybę. Kurį laiką alų draudė įstatymais. Šiandien aludarystė yra didelė pramonės šaka, tačiau sparčiai populiarėja ir naminis alus.

VŽ pateikia istorinę alaus apžvalgą.

Alų gėrėme akmens amžiuje (10 000 m. pr. Kr.)

Turkijos gyventojai naudojo indus alui laikyti dar prieš 12 tūkst. metų. Tai seniausi aludarystės įrodymai. Senovės Mesopotamijos, dabartinio Irako teritorijoje, gyventojai derliaus nuėmimą švęsdavo išradingai. Archeologai rado 8 tūkst. metų senumo alaus gamybos aprašymą. Iš Mesopotamijos žinios apie alų pasklido į Artimuosius Rytus ir Viduržemio jūros regioną, o iš čia Europos upėmis – į šiaurę.

Alus – vertas faraonų (2500 m. pr. Kr.)

Egipto faraonai, dvasininkai, didikai ir piramidžių statytojai dievino alų. Alus buvo jų kasdienio raciono dalis. 4 tūkst. metų senumo kapavietėse rasti reljefai smulkiai vaizduoja, kaip egiptiečiai darė alų, o elektroniniu mikroskopu Deir al Madinos ir Amarnos alaus daryklose atlikti tyrimai rodo, kad būta kelių alaus gamybos technologijų.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Seniausias pasaulyje alaus receptas (1900 m. pr. Kr.)

Prieš 3,9 tūkst. metų Mesopotamijos alaus mėgėjas parašė himną šumerų alaus deivei Ninkasi. Eilės išraižytos molio lentelėje, jose pateiktas seniausias pasaulyje žinomas alaus receptas. Minimos šios alaus sudedamosios dalys: medus, salyklas ir gliaudyti grūdai.

Barbarų gėrimas (1370 m. pr. Kr.)

Šiltoje Pietų Europoje labiau mėgstamas vynas, o šiauriau pirmauja fermentuotas grūdų gėrimas. Seniausias aludarystės įrodymas Danijoje – 1370 m. pr. Kr. Egtvede rastas kaušas, kuriame buvo sudžiuvusio fermentuoto gėrimo pėdsakų. Gėrimas buvo pagamintas iš mirkytų kviečių, bruknių arba spanguolių, liepų medaus, pelkinės vingiorykštės, baltųjų dobilų ir pajūrinio sotvaro.

Vienuoliai - aludariai (Nuo maždaug 500 m.)

Europos vienuoliai buvo darbštūs aludariai. Alų buvo leidžiama gerti per gavėnią, o už parduotą alų surinkti pinigai atitekdavo vienuolynui.

Ilgainiui mažos alaus daryklos kūrėsi ir už vienuolynų ribų, o viduramžiais daug alaus buvo pagaminama ir valstiečių ūkiuose. Vienuoliai, vaikai ir valstiečiai alų gėrė nuolat, tačiau nebūtinai todėl, kad norėjo apsvaigti. Alkoholio kiekis aluje buvo mažesnis nei dabar, jis dažnai, ypač per maro epidemijas, atstodavo vandenį – užterštą ir pavojingą sveikatai. Daugelis vienuolių buvo talentingi aludariai. Vienuolynų, ypač Trapistų ordino, alus buvo visų geidžiamas.

Apyniai pakeičia aludarystę (Apie 1000 m.)

Iš pradžių alaus nebuvo galima ilgai laikyti, padarytą jį reikėdavo iškart išgerti. Ši problema buvo išspręsta, kai gamybos procese pradėti naudoti apyniai. Apyniai ne tik suteikia gero skonio, bet taip pat yra puikus konservantas. Pridėjus apynių, alų galima laikyti šešis mėnesius ar net ilgiau.

Alus ir raganos (1500 m.)

Nuo pat alaus atsiradimo moterys tradiciškai buvo atsakingos už aludarystę. Viduramžiais aludarystės meną pamažu perėmė vyrai, o moterys aludarės būdavo kaltinamos alaus surauginimu arba užnuodijimu ir persekiojamos kaip raganos. Vokietijoje paskutinė už raganavimą nuteista aludarė buvo sudeginta ant laužo XVI a. pabaigoje.

Pasteuro kerštas (1879 m.)

Prancūzų mikrobiologas Louis Pasteuras trokšta sukurti Keršto alų, tokį, kuris pranoktų didžiausių priešų – Vokietijos alaus daryklų – alų. Tyrinėdamas alaus mieles mikroskopu, Pasteuras atranda, kad alus surūgsta dėl mikroorganizmų ir priemaišų. Tai naujo mielių auginimo būdo pradžia.

Draudžiama gerti (1919–1933 m.)

Alus tampa nelegalus, kai Sovietų Sąjungoje, JAV, Norvegijoje ir Suomijoje uždraudžiami visi alkoholiniai gėrimai. Plinta naminio alaus gamyba ir kontrabanda, o mafijos vadeivos pralobsta iš prekybos nelegaliu alkoholiu. Draudimo metais valdžia ne vieną statinę alaus išpylė į gatvę.

Alus skardinėse (1935 m.)

JAV bendrovė „Krueger“ pradeda pardavinėti pirmąjį pasaulyje alų skardinėse – „Cream Ale“ ir „Finest Beer“. Alus sulaukia didžiulės sėkmės. 1935 m. JAV parduota 200 mln. alaus skardinių. Europoje pirmoji į skardines alų pilstyti 1936 m. pradėjo Velso alaus darykla „Felinfoel Brewery“.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13
Darbdaviai šokiruoti: kai kurie darbuotojai kitur nėra gavę „baltos“ algos Premium 21

Mokėti visus mokesčius, atrodytų, yra savaime suprantama, tačiau tik ne maitinimo sektoriuje. Vis dėlto...

Gazelė
2022.04.07
„Burger Kiosk“ strategija: būti klientams ant tako, į užkandines investuoti iki 20.000 Eur Premium

Svajonę turėti savo restoraną ar kavinę galima įgyvendinti su palyginti nedidelėmis investicijomis. „Burger...

Gazelė
2022.04.03
Patarimai restoranams: sąnaudų kainų valdymas prasideda nuo audito

Maitinimo įstaigoms pastaraisiais metais dorojantis su skirtingais iššūkiais, gastronomijos verslo...

Gazelė
2022.04.02
Dienos pietų kainos – arti psichologinės ribos: kokių sprendimų rado restoranai Premium 14

Kai produktai, energija, kuras brangsta kone kasdien, vis daugiau maitinimo įstaigų griebiasi skaičiuotuvo ir...

Gazelė
2022.04.01
Metė darbus bankuose ir įkūrė verslą: gyvenimai tiesiog apsivertė Premium

Prestižinė darbovietė finansų sektoriuje, galimybė kilti karjeros laiptais, stipriai sukalta motyvacinė...

Gazelė
2022.03.25
Greitojo maisto restoraną Vilniuje įkūrė per pusantro mėnesio ir vos už 20.000 Eur Premium

Patirtis ir noras dirbti gali būti svarbiau net už pinigus: sostinės restorano „Good Mood Food“ įkūrėjai,...

Gazelė
2022.03.23
Smulkieji verslą išplėtė po visą Lietuvą tik išsprendę lygtį su vienu nežinomuoju Premium

Transporto pasiūla yra didelė, tačiau smulkieji verslininkai, ieškantys specifinės paslaugos, kartais net...

Gazelė
2022.03.20
Dėl restorano grįžo gyventi Klaipėdon, bet netrukus tokį pat įkūrė ir Vilniuje Premium 1

Kai kurie verslininkai nesiima plėstis geografiškai, nes bijo, kad, fiziškai nebūdami kurioje nors vietoje,...

Gazelė
2022.03.18

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku