2016-08-13 22:42

Vynai prie vasaros kepsnių

Juokaujama, kad kuo prastesnis vynas, tuo labiau jį reiktų atšaldyti prieš patiekiant.  
Juditos grigelytės (VŽ) nuotr.
Juokaujama, kad kuo prastesnis vynas, tuo labiau jį reiktų atšaldyti prieš patiekiant. Juditos grigelytės (VŽ) nuotr.
Ne vienas, labiau nei kiti kreipiantis dėmesį į skonius ir jų derinius, galėtų pasidalyti patirtimi apie visiškai skirtingus potyrius, kai su tuo pačiu vynu ragaujami skirtingi patiekalai. Kad ir kaip snobiškai skambėtų, tai tiesa: tai, kas tiks su vienu gėrimu, su kitu burnoje sukels tikrą jovalą.

Surasti teisingą įvairių patiekalų skonių ir jų niuansų dermę – didžiulis menas. Ne veltui jį (ir kitus kulinarijos menus) įvaldę virtuvės meistrai skina „Michelin“ žvaigždutes. Nesudėtinga pradinuko taisyklė būtų tokia: vynas neturi užgožti patiekalo skonio, t. y. nebūti už jį išraiškingesnis, stipresnis. Puiku, kai jo skonis subtiliai papildo patiekalo skonį, lyg balsą – pritariamoji melodija. Galima tik įsivaizduoti, kas dėtųsi burnoje, nuo meškerės kabliuko tik ką nukabintus ir pakeptus ešeriukus užgeriant kokiu nors „ąžuoliniu“ Riochos vynu.

Klasikiniai deriniai

Vasara – kepsnių atvirame ore metas. Gamtoje uždarų patalpų taisyklės tampa liberalesnės, tačiau nenustoja egzistavusios: prieskoningas kepsnys, užgertas šiltu „Chardonnay“ iš plastikinės stiklinės vargu ar kilstelės į gurmaniškas padanges.

Svetainė decanter.com siūlo klasikinių vyno ir gėrimų derinių, tiesa, neatsižvelgiama į tai, koks padažas prie patiekalo siūlomas, arba kokiame marinate jis buvo marinuotas. Kodėl gi nepasinaudojus.

• Didkepsniams – ‚Malbec‘, ‚Syrah‘, ‚Zinfandel‘ vynuogių vynai.

• Mėsainiams – ‚Touriga Nacional‘, ‚Syrah‘, ‚Zinfandel‘, Ronos vynai.

• Dešrelėms – alus, ‚Malbec‘, ‚Tempranillo‘ vynuogių, Pietų Prancūzijos vynai.

• Vištienai – ‚Chardonnay‘ vynai iš šiltesnio klimato šalių.

• Kiaulienos šonkauliukams – sidras, „Valpolicella“, „Barbera“, Naujojo pasaulio ‚Pinot Noir‘, sausieji rožiniai, rosé, ‚Riesling‘ vynai.

• Lašišai – rožinis šampanas arba cava, Naujojo pasaulio ‚Pinot Noir‘ ir ‚Riesling“, ‚Gamay‘, sausieji rožiniai, ‚Pinot Gris‘ vynuogių vynai.

• Halumiui – (tai puskietis, nebrandintas Kipro sūris iš ožkų ir avių pieno mišinio, tinkamas kepti ant grotelių) – ‚Sauvignon Blanc‘, ‚Sémillon‘, ‚Chenin Blanc‘, ‚Friulano‘, ‚Verdejo‘, ‚Assyrtiko‘ vynuogių vynai, Naujojo pasaulio ‚Riesling‘, sausieji rožiniai, „Chablis“, prosecco vynai.

Paprastesnis variantas

Kita vertus, yra daugybė „abstraktesnių vynų“, kurių nesunku rasti, jie pigesni, ir gerai atšaldyti tiks prie įvairaus maisto, buvusio virš karštos ugnies.

Konkrečiau, tai ‚Malbec‘ vynuogių vynas, Naujojo pasaulio ‚Pinot Noir‘ ir ‚Riesling‘ vynai, raudonieji ir baltieji krašto vynai (Vins de pays), sausieji rožiniai, Šampanės metodu pagaminti putojantieji.

52795
130817
52791