2023-05-17 18:35

Du Lietuvos restoranai pateko į pasaulinį „LaListe“ geriausių pasaulyje TOP 1.000

Restorane „Nineteen18“. „TripAdvisor“ nuotr.
Restorane „Nineteen18“. „TripAdvisor“ nuotr.
Du Vilniuje veikiantys restoranai – virtuvės meistrų Andriaus Kubiliaus vadovaujamas „Nineteen18“ ir Martyno Praškevičiaus „Džiaugsmas“ – pateko į maisto gurmanų leidinio „LaListe“ 2023 m. geriausių pasaulio restoranų sąrašą.

„Nineteen18“ ir „Džiaugsmas“ vieninteliai Lietuvoje ir du iš vos penkių restoranų Baltijos šalyse, patekusių į šį sąrašą (kiti 3 – Estijoje, Latvijoje – nėra). 

„LaListe“ skelbiamas TOP 1.000 surikiuojamas milžiniškoje internetinėje bazėje sukaupus šimtų turistinių gidų, tūkstančių spaudos publikacijų ir milijonų restoranų svečių atsiliepimus internete. 

Į TOP 1000 surikiuoti restoranai surinko nuo 99.50 iki 75 balų. „Džiaugsmui“ teko 83.50, „Nineteen18“ – 76.50  balų. Estijos restoranai „Noa Chef's Hall“, „Degrees“ ir „Aleksander“ sukasi beveik tame pačiame intervale. Aukščiausią vietą iš penkių baltiškų restoranų užima Taline veikiantis „Noa Chef's Hall“, pernai gegužę pelnęs ir „Michelin“ gido žvaigždę.

Beje, antrasis estų restoranas „180 by Matthias Diether“, pernai irgi įvertintas „Michelion“ žvaigžde, į šį sąrašą nepateko. 

Dar galima pridurti, kad „LaLIste“ sąraše puikuojasi daugybė restoranų, vienuose ar kituose vertinimuose užėmusių pirmąsias vietas, tarp jų – ir geriausiais restoranais pasaulyje paskelbti „Geranium“, „Noma“, „Alinea“ ir kiti. Besidomintieji sąrašu, neabejotinai, atkreips dėmesį, jog nemažą jo dalį užima Japonijos ir Kinijos restoranai, krenta į akis ir veikiantieji Rusijoje. Tiesa, šių nėra daug.

„Džiaugiuosi. Nuoširdžiai džiaugiuosi ir noriu tuo pasidalinti. Nes tai yra įvertinimas darbo, noro ir pastangų kurti. Tai didžiulis visų žmonių įvertinimas. Esu dėkingas komandai ir žmonėms, kurie supa mane, kad tiki ir eina šiuo keliu kartu. Yra kuo didžiuotis, nes gaminant tik iš tipiškų vietinių produktų patekti tarp 1.000 geriausių pasaulio restoranų yra kieta“, – savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo virtuvės šefas A. Kubilius.

Anot jo, dauguma lietuviškų produktų užsienietiškiems nenusileidžia nei skoniu, nei kokybe.

„Svečiai kreipia dėmesį (kartais tai pasako) ir į tai, kad esame vietinių produktų restoranas, ir į tai, kad bandome perteikti Lietuvos skonį“, – dalijasi A. Kubilius.

Lietuvos restoranai į „LaListe“ geriausiųjų sąrašą įtraukti pirmą kartą.

52795
130817
52791