2022-11-12 18:41

Išrinktas geriausias 2022 m. pasaulio sūris

2022 m. Pasaulio sūrių apdovanojimų „Grand Prix“ laimėtojas – sūris iš Šveicarijos. „gff.co.uk“ nuotr.
2022 m. Pasaulio sūrių apdovanojimų „Grand Prix“ laimėtojas – sūris iš Šveicarijos. „gff.co.uk“ nuotr.
Lapkričio pradžioje Niuporte, Velse, išrinktas geriausias pasaulio sūris. Čempiono karūna atiteko gruyere sūriui iš Šveicarijos, įveikusiam 4.433 konkurentus. Tai ketvirtas kartas, kai šis šveicariškas sūris triumfuoja Pasaulio sūrių apdovanojimuose.

Pasaulio sūrio apdovanojimai (World Cheese Awards), kuriuos rengia Jungtinės Karalystės (JK) šeimai priklausanti maisto pramonės žurnalų leidykla „Guild of Fine Food“, šiemet buvo suplanuoti Kyjive, Ukrainoje, tačiau dėl Rusijos invazijos renginys perkeltas į JK. 

34-ąjį kartą vykusiems apdovanojimams sūrius pateikė 42 šalys ir 900 gamintojų. 11% sūrių buvo iš Jungtinės Karalystės, likusieji – iš kitų šalių. Be tradiciškai sūrius gaminančių šalių, varžybose dalyvavo Indija, Kanarų salos, JAV, Australija, Japonija, nemažai paraiškų buvo pateikta iš Ukrainos. Šios šalies sūrininkus „Guild of Fine Food“ atleido nuo visų dalyvavimo mokesčių.

Geriausiąjį rinko 250 tarptautinių teisėjų – virtuvės šefai, maisto kritikai, mažmenininkai, gamintojai ir kiti pramonės specialistai, suskirstyti į 98 komandas po tris narius. Kiekviena jų išrinko „savo“ geriausią sūrį, vertinę juos pagal daugybę kriterijų – spalvą, žievelę, tekstūrą ir, žinoma, skonį. Geriausieji buvo apdovanoti aukso, sidabro ir bronzos medaliais. Specialusis „super aukso“ medalis buvo skirtas geriausiam kiekvienos komisijos ragautam sūriui. 

Nugalėtoją – gruyere sūrį iš Šveicarijos, iš atrinktų 98 „super auksinių“ sūrių ir paskiau – iš 16-os finalistų, galiausiai išrinko aukščiausios kvalifikacijos teisėjų „super komanda“. 

Šveicarijos sūrių gamintojo „Vorderfultigen“ ir brandintojo „Gourmino“ pateiktą „Le Gruyere AOP surchoix“ apibūdino kaip „rafinuotą rankų darbo sūrį“, kuris „tirpsta ant liežuvio, pasižymi žolelių, vaisių ir odos natomis, turi turtingą skonių ir aromatų puokštę“. Brandintas „gruyere“ sūris gaminamas iš nepasterizuoto karvės pieno ir yra šiek tiek trapus. 

Teisėjų pavadintas „tobulu rankų darbo sūriu“, nugalėtojas paskutiniame degustacijos etape nedaug atsiplėšė nuo Italijos gamintojo „De' Magi Formaggi“ pateikto „Gorgonzola Dolce DOP“, kuris galiausiai užėmė antrąją vietą.

2021 m. „Grand Prix“ laimėjo minkštas, lėtai pasterizuoto ožkos pieno sūris „Olavidia“, kurį Andalūzijoje (Ispanija) gamina vos šešių žmonių šeimai priklausantis ūkis „Quesos y Bejos“. Daugiau apie pernai metų rinkimus ir laimėtojus galima rasti čia

„Super auksiniai“ 2022 m. sūriai:

  1. Le Gruyere AOP surchoix, „Vorderfultigen“ ir „Gourmino“, Šveicarija
  2. Gorgonzola Dolce DOP, „De' Magi“, Italija
  3. Alde Fryske, „De Fryske“, Nyderlandai
  4. Grosse Tomme de Bufflonne Cave Jacobine, „Prolactine France“, Prancūzija
  5. Tomme de chevre Cave Jacobine, „Prolactine France“, Prancūzija
  6. Pata de Mulo Curado Los Payuelos, „Queser?a Artesanal Los Payuelos“, Ispanija
  7. Greensward, „Murray's Cheese“, JAV
  8. Devon Blue, „Ticklemore Cheese“, JK
  9. Grosse Tomme de chevre Cave Rousseau, „Prolactine France“, Prancūzija
  10. Spenwood, „Village Maid Cheese“, JK
  11. Sinodun Hill, „Norton and Yarrow Cheese“, JK
  12. Gorwydd Caerphilly, „Trethowan's Dairy Ltd“, JK
  13. Großer Deichkase 12 Monate, „Rohmilchkäserei Backensholz GmbH & Co. KG“, Vokietija
  14. MA-TRU' Pecorino Amatriciano, F.LLI PETRUCCI SRL, Italija
  15. L’Ambra di Talamello, „Rocca Toscana Formaggi S.R.L.“, Italija
  16. Gentenaer, „Little Cheese Farm“, Belgija

Šaltinis: World Cheese Awards

52795
130817
52791