2017-08-15 17:25

Italijos ledų gamintojai Europoje nenusileidžia niekam

Darrino Zammito Lupi („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.
Darrino Zammito Lupi („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.
Vangiai auganti Italijos ekonomika atsilieka nuo daugelio ES valstybių, visgi vienoje srityje ši šalis pirmauja – didėjanti itališkų „Gelato” ledų paklausa ją pavertė pagrindine ledų gamintoja Europoje.

Remiantis oficialia statistika, Italijos ledų gamintojai pernai pagamino 595 mln. litrų „Gelato” arba 19% visos ES ledų produkcijos. Tai sudarytų apie 6,8 mlrd. šaukštų ledų. Vokietija, pagamindama 515 mln. litrų, rikiuojasi antroje vietoje.

Italijoje veikia 19.000 ledainių ar ledų salonų ir kasmet jų atsiranda vis daugiau. Tokių parduotuvių skaičius šiauriniame Milano mieste 2016 m. padidėjo 4,5 proc. Nors tokios ledainės paprastai yra nedideli šeimos verslai, asociacijos „Confcommercio” surinkti duomenys rodo, kad bendra ledainių produkcijos vertė sudaro 1,4 mlrd. Eur per metus, o šalies ledų versle dirba beveik 69.000 žmonių, skelbia „Bloomberg”.

„Per judriausias vasaros dienas mes galime parduoti iki 300 kilogramų per dieną”, – sakė Alberto Manassei, sparčiai augančios gurmanų grandinės „Gelateria dei Gracchi“ įkūrėjas. Šį mėnesį p. Manassei Romoje atidarė ketvirtą parduotuvę.

Pastarosiomis savaitėmis „Gelato” ledai Italijos miestų gatvėse tapo dar paklausesniais. Vietiniai ir turistų minios taip bando atsigaivinti nuo Pietų Europą užgriuvusios svilinančios karščio bangos, pavadintos „Liuciferiu”.

Kiekvienas Italijos pilietis kasmet vidutiniškai suvartoja daugiau nei 100 kaušelių ledų – daugiausiai visoje Europoje. Didžioji dalis produkcijos pagaminama ir parduodama vietos ledainėse, tad ledų eksporte šalis užima tik penktąją vietą. Šioje rinkos dalyje dominuoja Vokietija, Prancūzija ir Belgija.

Keliautojai sako pastebintys ledų skirtumus. „Itališki ledai yra riebesni ir turi daugiau skonio nei Prancūzijoje”, – sakė Alexandre Merlen, prancūzų turistas, kuris penkių dienų viešnagės Romoje metu planuoja suvalgyti bent vieną ledų porciją per dieną.

Italai su džiaugsmu sutinka, kad jų ledai yra geriausi, tačiau ledainėse netyla ir kitokios diskusijos – kurie, klasikiniai ar naujesni, skoniai yra pranašesni.

„Šokoladiniai yra visų laikų mėgstamiausi, bet imbieriniai, kurie gali būti sumaišyti su grietinėle ar vaisiais, šiais metais yra populiariausi”, – „Bloomberg” sakė centriniame Romos ledų salone „Fata Morgana” dirbanti Nicole.

Kai kurie istoriniai šaltiniai rodo, jog į ledus panašūs užšaldyti skanėstai egzistavo jau senovės Graikijos laikais. Vis dėlto įprasta manyti, jog populiarus desertas atsirado Renesanso laikotarpiu Florencijoje, o jo sumanytoja yra didikė Caterina De Medici.

Teigiama, jog XVI a. de Medici surengė „neįprasčiausio kada nors matyto patiekalo” konkursą. Remiantis istoriniais duomenimis, konkursą laimėjo virtuvės maestro vardu „Ruggeri”, kuris ledą ir cukrų sumaišė su vaisių skoniais.

52795
130817
52791