2022-11-16 21:21

„Lonely Planet“ pataria, kur keliauti 2023-aisiais

Laukiniai arkliai Naujosios Škotijos provincijoje, Kanadoje. Jennifer Nicholson („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.
Laukiniai arkliai Naujosios Škotijos provincijoje, Kanadoje. Jennifer Nicholson („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.
Bene didžiausia pasaulyje kelionių vadovų leidybos kompanija „Lonely Planet“ (LP) paskelbė 18-ąjį metinį „Best in Travel“ sąrašą. 2023 m. leidinio formatas šiek tiek kitoks nei ankstesniais metais: paprasto sąrašo vietoje kelionių kryptys suskirstytos į penkias kategorijas: valgykite, mokykitės, keliaukite, atsipalaiduokite ir bendraukite.

„Šiemet norėjome išbandyti kažką naujo ir atspindėti tai, kaip, mūsų nuomone, keliautojai ieško kelionių, t. y. ne tik kelionės tikslo, bet ir patirties", – aiškina Nitya Chambers, LP vykdomoji redaktorė ir turinio vadovė. 

Tobulą kelionės tikslą ji apibūdina kaip „laukiamą, bet netikėtą“. Tai gali reikšti, kad ketinate vykti į šalį, pavyzdžiui, Maltą ar Gajaną, kurioje niekas iš jūsų draugų iki šiol nebuvo. Arba – kad pasirinksite turistų ne taip numindžiotą miestą mėgstamoje šalyje, – ne Paryžių, o Marselį, ne Tokiją, o Fukuoką, kuris į „Best in Travel“ sąrašą pateko dėl „kvapą gniaužiančių kulinarinių patiekalų“. 

Paties LP gido kelionė prasidėjo 1972 m., kai Maureen ir Tony Wheeleriai keliavo iš Jungtinės Karalystės į Australiją (tokios kelionės hipių laikais buvo labai populiarios), ir vėliau aprašė savo kelionės nuotykius gide, tapusiame „Lonely Planet“ leidybos imperijos kertiniu akmeniu. 

Gurmanų keliais

Nenuostabu, kad LP rekomenduojamas keliones pakišo po skėčiais, o vienas iš jų vadinasi „Valgykite“, – pastarąjį dešimtmetį gurmaniškos kelionės stipriai išpopuliarėjo ir tai yra stiprus koziris kiekvienos šalies (ypač turinčios „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintų restoranų) turizmo sektoriaus rankose. 

Nenuostabu ir tai, kad į skyrelį „Valgykite“ įtraukta ir Lima – Peru sostinės maitinimo įstaigos ne vienus metus puikuojasi 50-ies geriausių pasaulio restoranų sąraše

Restorano Limoje savininkas Roberto Madridas pristato savo tradicinio ceviche - pagrindinio Peru patiekalo iš žalių jūros gėrybių - versiją. Criso Bouroncle (AFP / „Scanpix“) nuotr.
Restorano Limoje savininkas Roberto Madridas pristato savo tradicinio ceviche - pagrindinio Peru patiekalo iš žalių jūros gėrybių - versiją. Criso Bouroncle (AFP / „Scanpix“) nuotr.

Limos Pietų Amerikos „giminaitis“ Montevidėjas – dar vienas skyriaus „Valgykite“ punktas, tarp keliautojų nėra toks populiarus, taigi LP jį rekomenduoja kaip „slaptą kryptį gurmanams“. Urugvajus populiarėja kaip vyno šalis, turinti gerų baltųjų ir raudonųjų vynų. Be to, jis čia pigesnis nei turistų pamėgtame Mendozos mieste Argentinoje. 

Gatvės maisto mėgėjus LP siunčia į Kvala Lumpūrą. Sostinė yra puiki vieta susipažinti su visos Malaizijos maistu, pavyzdžiui, nasi lemak (neoficialus nacionalinis patiekalas), Penango stiliaus kariu ar Peranakano klasika, pavyzdžiui, žuvies žiaunų sriuba. 

Ir žinoma, sunku būtų rasti keliautoją-gurmaną, abejingą Italijos virtuvei. Ji įtraukta ir į „Lonely Planet“ sąrašą.

Išmokite atsipalaiduoti 

Pandemija padarė savo: dėl gerus metus trukusio darbo iš namų su visomis iš to išplaukiančiomis aplinkybėmis daugybė keliautojų nori tiesiog pailsėti. Anot LP, tam puikiai tinka salos, pavyzdžiui, Jamaika ir Dominika Karibuose yra kaip tik tos vietos, kur galima atsipalaiduoti. 

Viena šių kelionių yra tarp svarbiausių Chamberso asmeniniame 2023 m. sąraše. 

„Tiesiog yra galimybė su vaikais vasarą praleisti daugiau laiko, pasinerti ir įgyti patirties gyvenant kažkur, kur tikrai gali pasijusti pasikeitęs, ir pasikeitęs būdamas kitos vietos dalimi“, – sako LP įkūrėjas.

Europietiška „atsipalaidavimo“ kryptimi ir „mažiau žinomu brangakmeniu“ LP vadina Maltą, kuri „pasižymi Italijos klimatu ir Vidurio Rytų kraštovaizdžiu“. 

Malta - nedidelė Viduržemio jūros valstybė, esanti pusiaukelėje tarp Sicilijos ir Šiaurės Afrikos pakrantės. Aušros Barysienės (VŽ) nuotr.
Maltoje. Aušros Barysienės (VŽ) nuotr.

Radža Ampato salynas Indonezijoje, LP vertinimu, gali būti „vienas iš paskutinių Žemėje likusių rojų“. Ši vieta, esanti šalies Vakarų Papua provincijoje, mėgstama dėl ekologinio turizmo, be to, čia vykdomas itin sėkmingas koralų atkūrimo projektas.

Lankykite kitus miestus 

Per pandemiją daugybė žmonių, uždaryti namuose, ėmėsi mokytis naujų dalykų. Pavyzdžiui, staliaus darbų, kepti duoną ar naujos užsienio kalbos. Mokymosi dvasiai palaikyti LP siūlo plėsti akiratį antruosiuose Europos šalių miestuose. Ne Paryžiuje, o Marselyje. Ne Londone, o Mančesteryje, kuris yra „nepakankamai įvertintas kultūrinis miestas su daugybe meno galerijų, spektaklių erdvių ir kasmetiniu kultūros festivaliu“. 

Marselis. Sebastiano Gollnowo (dpa / „Scanpix“) nuotr.
Marselis. Sebastiano Gollnowo (dpa / „Scanpix“) nuotr. 

Tarp vietų, tinkamų žinioms gilinti, „Lonely Planet“ mini Naująją Meksiką, JAV valstiją, pramintą „Žavesio šalimi“, kurioje galima susipažinti su indėnų istorija ir ispanų paveldu ragaujant raudonąsias ir žaliąsias chiles bei biscochito sausainius.

Geriausios kelionės 2023-aisiais:

Valgyti 

VERSLO TRIBŪNA

RĖMIMAS
  • Umbrija, Italija
  • Kvala Lumpūras, Malaizija
  • Fukuoka, Japonija
  • Lima, Peru
  • Pietų Afrika
  • Montevidėjus, Urugvajus

Keliauti 

  • Stambulas, Turkija–Sofija, Bulgarija
  • Naujoji Škotija, Kanada
  • Butanas
  • Zambija
  • Vakarų Australija
  • Kolumbijos nacionalinis gamtos parkas 

Atsipalaiduoti 

  • Kalchidė, Graikija
  • Jamaika
  • Dominika
  • Radža Ampatas, Indonezija
  • Malta
  • Jordanija

Bendrauti

  • Aliaska
  • Albanija
  • Akra, Gana
  • Sidnėjus, Australija
  • Gajana
  • Boisas, JAV

Mokytis 

  • Mančesteris, Jungtinė Karalystė
  • Naujoji Meksika, JAV
  • Drezdenas, Vokietija
  • Salvadoras
  • Pietų Škotija
  • Marselis, Prancūzija

Šaltinis: „Lonely Planet“

52795
130817
52791