2022-05-26 13:30

Pirmosios „Michelin“ žvaigždės įsegtos dviem Estijos restoranams

„Michelin“ apdovanojimų ceremonija Estijoje. Siim Lovi (ERR) nuotr.
„Michelin“ apdovanojimų ceremonija Estijoje. Siim Lovi (ERR) nuotr.
Gegužės 25-osios vakarą Estija pralaužė ledus ir tapo pirmąją Baltijos šalimi, įtraukta į „Michelin“ gidą – jo ekspertai išskyrė 31 šalies restoraną, dviem iš jų suteikta po vieną „Michelin“ žvaigždę.

„Michelin“ žvaigždės suteiktos restoranams „NOA Chef's Hall“ ir „180 by Matthias Diether“, abu jie veikia Taline.

Penki restoranai dėl gero kainos ir kokybės santykio buvo pripažinti vertais „Big Gourmand“ vardo: „NOA“, „Harg“, „Fellin“, „Lore Bistroo“, „Mantel ja Korsten“.

Dar du restoranai gavo „Michelin“ žaliąją žvaigždutę už atsidavimą tvariai gastronomijai: „Pohjaka Manor“ ir „Fotografiska“.

Trys specialūs „Michelin“ apdovanojimai buvo įteikti profesionalams. „Michelin“ jaunojo virėjo apdovanojimas atiteko „Bib Gourmands“ apdovanojimą pelniusio restorano „Lore Bistroo“ vyriausiajam virėjui Janno Lepikui.

Gido inspektoriai buvo sužavėti ir „NOA Chef's Hall“ someljė Roberto Poldo įgūdžiais bei profesionalumu ir skyrė jam „Michelin“ someljė apdovanojimą.

Gido „Welcome & Service“ apdovanojimas atiteko Helen Vihtol priklausančio restorano „Lahepere Villa“ komandai.

Iš viso „Michelin Guide Estonia“ išskyrė 31 restoraną: „NOA Chef's Hall“, „180 by Matthias Diether“, NOA, „Harg“, „Fellin“, „Lore Bistroo“, „Mantel ja Korsten“, „Puri“, „R14“, „Gianni“, „Tchaikovsky“, „Cru“, „Horisont“, „Moon“, „Tuljak“, „Pull“, „Fii“, „Holm“, „Wicca“, „Ruhe“, „Pohjaka Manor“, „Fotografiska“, „Lee“, „Rado“, „Mon Repos“, „Paju Villa“, SMAK, 38, „Joyce“, „Lahepere Villa“, „Mere 38“, vardija „news.err.ee“. 

Anot Gwendalo Poulleneco, „Michelin“ gido direktoriaus, Estija yra viena iš šalių, kuriomis gido inspektoriai pastaraisiais metais labai susidomėjo. Keletą mėnesių keliavę nuo Talino iki Tartu ir nuo Meekulos iki Kloogarannos, jie „atrado gyvybingą kulinarijos sceną, kurioje gausu kokybiškų įstaigų ir įvairių virtuvių. Pirmoji atranka, išryškinusi talentingus virėjus ir profesionalus, siūlančius tiek tradicinį estišką, tiek tarptautinį valgiaraštį, yra puikus kvietimas atrasti įdomią gastronomijos kryptį“. 

Be restoranų, įvertintų „Michelin“ žvaigždute ar „Bib Gourmand“ apdovanojimu, kiti „Michelin Guide Estonia“ atrankoje esantys restoranai atstovauja visoje šalyje paplitusiems kulinarijos stiliams. Pavyzdžiui, „Ruhe“ Neeme mieste siūlo puikių jūros gėrybių, „Lee“ Taline – azijietišką, „Gianni“ – itališką virtuvę. 

„Michelin“ inspektorių širdis ištirpdė ir „Fii“ restoranas, veikiantis Tartu, „Wicca“ – Laulasmaa mieste, „Mere 38“ – Vosu, pasakoja „news.err.ee“.

 „Michelin“ žvaigždė – kryptis keliautojams

Visuotinai pripažįstama, kad restoranams suteikta prestižiniu vadinamo kulinarijos gido „Michelin“ žvaigždė yra papildomas ir gana stiprus postūmis gastronominiams turistams aplankyti konkrečią šalį.

Skaičiuojama, kad įvertinimas žvaigždutėmis arba įtraukimas į gidą restoranų pajamas padidina iki 20%.

Arūnas Oželis, vienas pirmųjų Nepriklausomos Lietuvos restauratorių, VŽ yra sakęs, kad „Michelin’o“ atėjimas į tam tikrą šalį yra būdas parodyti, kad ja tikima kaip įdomia šalimi, kur galima skaniai pavalgyti. 

„Svarbiausio pasaulyje restoranų kokybės ženklo atvykimas į Estiją – tai pripažinimas, kuris mus įrašo į pasaulio gastronominį žemėlapį. Tai reiškia, kad žmonės, kuriems maistas ir gėrimai bei jų patiekimas yra svarbi kelionės dalis, atras kelią į Estiją. Yra nemažai tokių, kurie savo keliones organizuoja orientuodamiesi į „Michelin“ restoranų geografiją", – sako Heili Klandorf-Jarvsoo, Estijos įmonės „Enterprise Estonia“ (EAS) turizmo rinkodaros skyriaus vadovė. 

Anot jos, „Michelin“ vertinimai Estijoje „peržengė prabangos sferos ribas, nes kokybės ženklai suteikiami ir gatvės maisto restoranams“. Kitaip tariant, „Michelin“ Estijoje buvo lankstus ir pakoregavo savo vertybes. 

Lietuva neskuba

VŽ rašė, jog prieš keletą metų, dar priešpandeminiais laikais, „atsakingos Lietuvos institucijos“, tarp kurių buvo ir Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija (LVRA), nacionalinė turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“, Vilniaus miesto turizmo ir plėtros agentūra „GO Vilnius“, kreipėsi į „Michelin“ organizaciją dėl galimybės Lietuvos restoranams patekti į gido vertintojų maršrutus. 

Eglė Ližaitytė, LVRA vykdomoji direktorė, prisimena, kad „Michelin“ organizacijos atsakymas buvo „ar kad jie užsiėmę, ar kad trūksta ekspertų, ar dar kažkas... Be to, kalbėta, kad gidas vertins ne kurią nors vieną, o visas tris Baltijos šalis kaip regioną“.

„Tuo viskas ir pasibaigė. Gali būti, kad ir pandemija padarė savo“, – svarsto E. Ližaitytė. Anot jos, „įėjimo“ į „Michelin“ gidą sumos, kurias tuomet matė Lietuvos atstovai, buvo tokios, kad „akys ant kaktos iššoko“. Kiti VŽ pašnekovai neoficialiai minėjo, kad, sėkmingų derybų atveju, Estija, Latvija ir Lietuva kartu būtų sumokėjusios 750.000 Eur. 

Apie kokius nors Vyriausybės ar miestų žingsnius, siekiant vėl atkreipti „Michelin“ gido dėmesį į Lietuvos restoranus, E. Ližaitytė sakė negirdėjusi, tą VŽ pakartojo ir Inga Romanovskienė, „GO Vilniaus“ vadovė. 

Pasak Olgos Gončarovos, „Keliauk Lietuvoje“ Turizmo rinkų skyriaus vadovės, laikinai einančios direktoriaus pareigas, apie tai, kad estai ir „Michelin“ pasirašė bendradarbiavimo sutartį, Lietuvoje sužinota jau po visko. 




 

52795
130817
52791