2020-04-19 17:30

Profesionalai nerimauja: ar įvyks šiųmetis „Bordo en primeur“

„En primeur“ ragavimai Bordo. Arūno Starkaus nuotr.
„En primeur“ ragavimai Bordo. Arūno Starkaus nuotr.
Bordo tauriųjų vynų prekyba prasideda kovą ragaujant praėjusių metų derliaus vyną iš statinių, o balandį jį iš anksto, dar nebaigtą gaminti ir neišpilstytą į butelius, parduodant.

Viso pasaulio vyno pirklių, platintojų, žurnalistų ir kolekcininkų dėmesį kasmet prikaustanti kampanija vadinama „en primeur“ (pranc. „iš anksto“). Tačiau renginį organizuojančios „Grand Cru“ sąjungos nariai vis dar nežino nei kada jis vyks, nei ar iš viso vyks. Laukdami žinių rinkos dalyviai suskilo į dvi grupes: vieni slapta jau siunčia 2019 m. vyno pavyzdžius žurnalistams, negalėjusiems atvykti į Bordo, kiti tikisi, kad dėl pandemijos „en primeur“ tradicija išnyks visiems laikams.

Abejonės dėl tradicijos

Tai, kad ragauti nebaigtą gaminti vyną (statinėse išlaikytą vos kelis mėnesius vietoj įprastų 18–24) nėra pati geriausia tradicija, kalbama gana seniai. Antai „Chateau Latour“ nebedalyvauja išankstinio pardavimo ir ragavimo kampanijoje nuo 2013 m. pavasario. Kiti ūkiai vis didesnę vyno dalį pasilieka sau – į rinką paleis vėliau, jam kiek subrendus ir pabrangus. Daugelis mažų gamintojų procesą stebi iš šalies, nes jų vyno pirkti iš anksto niekas nesirengia.

52795
130817
52791