2016-06-04 13:27

Vilniuje – rojus šliurpikams

„Ramenai“ – rytietiška makaronų rūšis, paplitusi Tolimųjų Rytų virtuvėse, plačiai vartojama Japonijoje. Viganto Ovandnevo („Scanpix“ / 15min) nuotr.
„Ramenai“ – rytietiška makaronų rūšis, paplitusi Tolimųjų Rytų virtuvėse, plačiai vartojama Japonijoje. Viganto Ovandnevo („Scanpix“ / 15min) nuotr.
Virtuvės meistras Liutauras Čeprackas, restoranų „Gastronomika“, „MEAT Steak House“ savininkas ir vadovas, Vilniuje atidarė dar vieną maitinimo įstaigą – barą „Ramenas ir pagaliukai“.

„Ramenai“ – rytietiška makaronų rūšis, paplitusi Tolimųjų Rytų virtuvėse, plačiai vartojama Japonijoje. „Pagaliukai“ – ant iešmų suverta ir kepsninėje iškepta mėsa. Virtuvės šefas įsitikinęs, kad lietuviai tirštą japonišką sriubą turėtų pamėgti. „Esame sriubinė tauta“, – teigia p. Liutauras.

Kilmė

„Kas sugalvojo, kad makaronus išrado italai? Pirmieji makaronai pasirodė Kinijoje, iš ten atkeliavo į Japoniją, o tik vėliau – į Europą“, – pasakoja virtuvės šefas.

„Ramen“ makaronų pavadinimas kilo iš kiniško pavadinimo „lo mein“, tai reiškia – virti makaronai.

Tradicijos

Anot virtuvės šefo, valgant „ramen“ sriubą būtina šliurpti. Iš pradžių reikia paragauti 18 valandų virto sultinio, o paskui garsiai sutraukti į burną makaronus ir visus kitus lėkštėje esančius sriubos priedus.

Įkvėpimas

„Japonijoje „ramen“ sriubos skanavome mažuose restoranėliuose, kur telpa vos 8–10 šliurpikų, pas mus vietos daugiau, tačiau baras skirtas ne ilgai sėdėti. Atėjai, pavalgei ir užleidai kitam“, – sako p. Liutauras. Lankytojams jis žada ir kitų, greitai paruošiamų patiekalų – vištienos iešmelių, japoniškai paruoštos vištienos krūtinėlės, širdelių ir net uodegėlių. „Vištų uodegėlės – skonio bomba“, – tvirtina kulinarijos meistras.

Ypatingas sultinys

Du svarbiausi sriubos ingredientai – ilgai verdamas mėsos sultinys ir specialūs kvietinių miltų makaronai. „Ramenas ir pagaliukai“ savo lankytojams patiekia kiaulienos ir vištienos sultinių. Kiaulienos verdamas 18 val., vištienos – 8-ias. Vegetarams p. Liutauras siūlo sultinį iš daržovių, grybų ir sojų.

Anot jo, vištienos sultinys verdamas iš vištų dedeklių mėsos, jos skonis stipresnis, mat šios vištos auginamos be hormonų. Kiaulienos sultinys irgi turi savų paslapčių.

Stebina dydis

Neįpratusiems daug valgyti „ramen“ porcijos gali pasirodyti per didelės.

„Bet jei suvalgo japonai, suvalgys ir lietuviai“, – įsitikinęs baro savininkas.

Ypatingu apetitu pasižymintiems šefas sugalvojo patiekti milžinišką makaronų porciją, kuriai paruošti reikia 3 kg produktų.

52795
130817
52791