Technogidas jūsų virtuvei

Publikuota: 2015-10-04
3D spausdinimu praplėtus galimybes derinti įvairius ingredientus maisto gaminimas gali tapti labai smagiu ir kūrybišku procesu. Gamintojo nuotr.
3D spausdinimu praplėtus galimybes derinti įvairius ingredientus maisto gaminimas gali tapti labai smagiu ir kūrybišku procesu. Gamintojo nuotr.
„Verslo žinios“

Rudenį daugiau laiko praleisime namie, besisukinėdami virtuvėje. Štai keletas technologinių naujovių, kurios gali neatpažįstamai pakeisti maisto gaminimo procesą ir mūsų požiūrį į jį.

Pica iš 3D spausdintuvo

Dėmesio – į virtuvę žengia 3D spausdinimas. Kas žino, galbūt jau netolimoje ateityje kai kurie maisto produktai bus gaminami sluoksniais– 3D spausdinimo technologijai būdingu principu. Barselonoje įsikūręs startuolis „Natural Machines“ šiemet rinkai turėtų pateikti naująjį savo kūrinį – 3D spausdintuvą „Foodini“, kuriuo galima spausdinti tam tikrus maisto produktus.

Bet kokio patiekalo, kokio tik užsigeidė širdis, „Foodini“ nespausdins. Tačiau jei jums, pvz., reikia tobulai apvalios formos picos pado, dar ir aplaistyto padažu, – prašom. „Foodini“ gali išspausdinti daug šviežių ir maistingų maisto produktų: makaronų, itališkų kukulių gnocci, mėsainių – vegetariškų ar su mėsa, vištienos kąsnelių, sausainių, saldumynų, picą ir t.t.

Naudotis 3D printeriu nesudėtinga, tereikia sudėti ingredientus į specialias kapsules ir stebėti, kaip vyksta gaminimo procesas. Įrenginio ekrane galima rinktis iš viso sąrašo išbandytų receptų arba sukurti savąjį.

3D spausdintuvas turi interneto prieigą. Vartotojui pasirinkus patiekalo receptą „Foodini“ displėjuje pateikiamos instrukcijos, kokius produktus dėti į maisto kapsulę.

Spausdintuvo kūrėjai siekė palengvinti sudėtingus ar ilgai trunkančius maisto gaminimo etapus. Štai picos recepte spausdintuvu spausdinamas tešlos padas ir padažas, o sūris ir kiti ingredientai ruošiami rankomis, nes taip trunka gerokai trumpiau nei spausdinant.

Alexas Lightmanas, futuristas ir „Natural Machines“ patarėjų tarybos narys, tiki, kad „Foodini“ ir maisto gaminimo virtuozams, ir mėgėjams leis virtuvėje atlikti tokius eksperimentus, kurie iki šiol buvo neįmanomi.

Prietaisu dar neprekiaujama,bet jau girdėti pranašysčių, jog jis radikaliai pakeis mūsų supratimą apie maisto gaminimą. Vieni mano, kad ateityje didžiąją mūsų raciono dalį sudarys masiškai įvairiais 3D spausdintuvais spausdintas maistas. Kiti svarsto, jog 3D spausdinimu praplėtus galimybes derinti įvairius ingredientus maisto gaminimas gali tapti labai smagiu ir kūrybišku procesu. Be to, maistą bus galima labiau pritaikyti individualiems mūsų poreikiams.

„Natural Machines“ virtuvės robotu jau susidomėjo kai kurie restoranai bei restoranų tinklai. Futuristai tiki, kad kai 3D spausdintuvai atsiras visose tokių tinklų kaip „Starbucks“ ar „McDonald's“ kavinėse, o patys spausdintuvai atpigs ir dar patobulės, tradicinis restoranų meniu taps nebe baigtiniu galimybių sąrašu, o tik įkvėpimo šaltiniu, padėsiančiu kiekvienam valgytojui susikurti ypatingą, būtent jam pritaikytą patiekalą.

Taigiruoškite savo virtuvėse vietelę „Foodini“. Planuojama, kad „Foodini“ kainuos apie1 300 USD.

Vakuuminės technologijos – ir namų virtuvei

Ar niekad nesusimąstėte, kaip prabangių restoranų virtuvių šefams pavyksta iškepti tokią minkštą ir sultingą mėsą? Jų paslaptis – maisto ruošos vakuuminėse pakuotėse technologija „sous vide“. Gaminant pagal šią technologiją naudojamas specialus aparatas – žemos temperatūros cirkuliatorius. Mėsa, žuvis ar daržovės supakuojamos į sandarius vakuuminius maišelius, merkiamos į vonelę su cirkuliuojančiu vandeniu ir lėtai, pvz., net kelias valandas ar netgi dienas, gaminamos esant žemesnei nei100 laipsnių temperatūrai.

Toks gaminimo būdas ne naujovė, dažniausiai jis naudojamas užsienio aukštos klasės restoranuose.

Atėjo laikas šį maisto gaminimo būdą perkelti į namų virtuves. Šiemet rinkoje turi pasirodyti išmani vakuuminio maisto gaminimo mašina „Mellow“, skirta specialiai namų vartotojams. Ja galima ne tik gaminti maistą, bet ir jį atšaldyti.

Tai naujas, išmanus būdas gaminti vakuuminiu būdu, mat prietaisas kontroliuojamas išmaniuoju telefonu.

Specialia telefono programėle galima automatiškai pradėti gaminimo procesą, Jei rytą nusprendėte, jog vakarienei gaminsite lašišą, „Mellow“ prietaisu galite žuvį visą dieną išlaikyti atšaldytą tarsi šaldytuve ir pradėti gaminti tada, kada jums reikia. Jei užtrukote ir namo grįšite vėliau, Wi-Fi technologija aprūpintas prietaisas gali automatiškai nutolinti patiekalo paruošimo laiką.

„Mellow“ vakuuminio maisto gaminimo mašina rinkoje turėtų pasirodyti 2016 m. vasarį. Užsakymai jau priimami. Kaina — 399 USD.

Protingas puodelis

Ar susimąstėte, kiek ir kokių skysčių suvartojate per dieną?

Išmanusis puodelis „Vessyl“, kurį sukūrėbendrovė „Mark One“, specialiu patentuotu jutikliu nustatys, kokį gėrimą geriate, ir realiu laiku fiksuos tai jūsų išmaniajame įrenginyje.

Puodelis netgi geba atskirti kai kuriuos gėrimų prekių ženklus ir nustatyti, ar gurkšnojate, pvz., „Starbucks“ kavą, ar „Heineken“ alų.

Puodelio šone įmontuotame displėjuje galima pasitikrinti, kiek atsiliekama nuo užsibrėžto tikslo, pvz., kasdien išgerti 8 stiklines vandens.

Jutiklio pagalba puodelis išsiaiškins, ir kokio skysčio kiekio jums kasdien reikia psichologiškai.

Kūrėjų teigimu, „Vessyl“ turėtų atpažinti alkoholinius gėrimus, taip pat tirštesnius skysčius, pvz., geriamąjį jogurtą, taip pat gazuotus gėrimus, pvz., kokakolą.

Visus duomenis apie suvartotus skysčius kaups „Vessyl“ programėlė, be to, jie matysis puodelio šone esančiame displėjuje, kuris įsižiebia vos pakėlus puodelį.

Išmanusis puodelis „Vessyl“ jau turėjo pasirodyti rinkoje, tačiau kūrėjai, norėdami dar patobulinti gaminį, starto datą atidėjo. Dabar skelbiama, kad jis pasirodys šių metų pabaigoje. Jau priimami išankstiniai užsakymai. Kaina — 200 USD.

Sodas virtuvėje

Daržininkystė – puikus būdas atsipalaiduoti nuo rūpesčių ir pašėlusio gyvenimo tempo. Daug žmonių nė nežino, kad nuskintos daržovės jau per pirmąją savaitę praranda maždaug pusę maistingųjų medžiagų, tad daržovės, kurias perkame parduotuvėje, niekada neturės tiek įvairių maistingųjų medžiagų, kaip tos, kurias patys užsiauginame savo sode.

Jei gyvenate mieste ir neturite sodo – nenusiminkite. Išsiauginti ekologiškų daržovių, kvapnių prieskoninių žolelių ar gėlių galima tiesiog virtuvėje. Be to, nenaudojant jokių chemikalų, pesticidų ar trašų.

Apie tai pagalvojo bendrovė „Hyundai“. Jos sukurtas „Nano sodas“ („The Nano Garden“) – nuostabus išradimas. Jis telpa virtuvėje ir užima maždaug tiek pat vietos kiek šaldytuvas.

„Nanosodas“ – hidroponinė sistema. Augalams auginti naudojamos mineralinės maistinės medžiagos bei vanduo. Nereikia jokio dirvožemio, pesticidų ar trąšų.

Šio virtuvės sodo šeimininkai gali patys nuspręsti, kokiu greičiu augs jų daržovės ir žolelės. Tai daroma reguliuojant šviesos, maistingųjų medžiagų ir vandens kiekį.

Priežiūra nesudėtinga – virtuvės sodas pats duoda signalą, jog atėjo laikas palaistyti augalus. Be to, jis natūraliu būdu naikina nemalonius kvapus ir švarina orą.

Kol kas „Hyundai“„Nano sodas“ – tik koncepcija, tad įsigyti jo dar negalima, tačiau bendrovė dirba su gamintojais, kad ši naujovė atsirastų rinkoje.

Valgykime sveiką maistą

Dažnai suabejojame, ar mūsų valgomas ekologiškas maistas išties yra natūralus. Verčiau ne spėlioti, o patikrinti. Korėjos bendrovės „BioSensor Laboratories“ sukurtas prietaisiukas ekologiškų maisto produktų saugumui tikrinti „Penguin“ padės greitai ir paprastai nustatyti, ar jūsų kasdieniame maiste nėra sveikatai pavojingų medžiagų.

„Penguin“ matuoja tokių kenksmingų medžiagų, kaip, pvz., antibiotikai, pesticidai, kiekį maiste. Tereikia gabalėlį maisto ar šlakelį jo sulčių užlašinti ant specialios kasetės, įkišti ją į prietaisiuką ir netrukus gausite tyrimo rezultatus. Tikra mažytė revoliucija.

Protingos svarstyklės

Mažos virtuvinės svarstyklės „The Drop“ teturi vieną mygtuką, skirtą įjungti ir išjungti. Tačiau jos yra gerokai protingesnės už daugumą svarstyklių, nes jos padės išsikepti pyrago ar sausainių savo namuose. Su „The Drop“ nebereikės nerimauti, ar nenukrypote nuo patiekalo recepto, puodeliais matuoti miltų ar cukraus. Šios svarstyklės susietos su mobilia programėle, kuri parodo ingredientų svorį realiu laiku. Taigi galite tiesiog berti ingredientus ir stebėti parodymus ekrane.

Svarstyklės matuoja gramo tikslumu. O mobiliojoje programėlėje rasite tiek receptų, kad užteks visiems metams. Kaina — 100 USD.

Išmanioji keptuvė

Dar vienas šeimininkių džiaugsmas – „SmartyPans“. Tai keptuvė ir planšetinio kompiuterio programėlė su patiekalų receptais. Kai dedate ingredientus į keptuvę, ji pati juos pasveria ir parodo kiekį, kad žinotumėte, ar jau gana. Priklausomai nuo drėgmės kiekio ir karščio lygio keptuvė apytiksliai nurodo, kiek laiko reikės kepti maistą, įspėja, jei prireikia pareguliuoti temperatūrą. Programėlėje – net 350 000 receptų. Kaina 169 USD.

Verdam kavą išmaniau

Ar kada svajojote vos pabudę iškart gauti rytinės kavos puodelį? Pasitelkę naujas technologijas ir truputį planavimo kavą virti galėsite vos nuskambėjus pirmajam žadintuvo signalui.

Tai padaryti padės „The Smarter iKettle“ – išmanusis virdulys su įdiegta Wi-Fi technologija.

Šį virdulį savo išmaniaisiais telefonais galėsite valdyti ir jūs, ir jūsų šeimos nariai. Virdulys atsiųs priminimą, kad vanduo jau užvirė, arba įspės,kad virdulys tuščias ir kad jį reikia pripildyti. Prietaisas 1,8 l talpos, tad vienu kartu galima išvirti aštuonis puodelius arbatos arba kavos. Be to, net neišlipę iš lovos galėsite nustatyti, kokios tiksliai temperatūros vandens pageidaujate. Kaina — apie 150 USD.

Žinote, ką norite žinoti?
Užsisakykite personalizuotą naujienlaiškį.
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

 „Eurolygos“ sezoną „Žalgiris“ baigė Kaune

Kauno „Žalgiris“ kovėsi, tačiau ketvirtadienio vakarą turėjo trečią kartą pripažinti Stambulo „Fenerbahčė“...

Laisvalaikis
21:56
„Žalgiris“ - „Fenerbahče“ 1:2 1

Kauno „Žalgiris“ antradienį Kaune prarado įgytą „namų aikštelės“ pranašumą „Eurolygos“ ketvirtfinalyje su...

Laisvalaikis
2019.04.23
P. Jurkevičius: Semiotikos pratybų – į spinteles ir šaldytuvą Premium 2

Negalėčiau garantuoti, kad Algirdas Julius Greimas būtų lindęs į šaldytuvą ieškoti semiotikos. Bet, tarkime,...

Verslo klasė
2019.04.22
„Eurovizija”: Pirmajam blynui – ketvirtis amžiaus

Balandžio 30-ąją sukaks lygiai 25 metai, kai Lietuva pirmą kartą dalyvavo „Eurovizijos“ dainų konkurse.

Laisvalaikis
2019.04.21
Festivalyje „Kaunas Jazz“ – 20 nemokamų koncertų ir B. McFerrinas

Įsisiūbuoja balandžio 12 d. prasidėjęs 29-asis tarptautinis „Kaunas Jazz“. Po visą Lietuvą šiemet pasklidęs...

Laisvalaikis
2019.04.21
Druskininkuose diegia Vokietijos kurortuose nusižiūrėtą naujovę 6

Artėjančiam vasaros sezonui iš Lietuvos kurortų bene didžiausią pluoštą naujienų rengia Druskininkai.

Paslaugos
2019.04.20
„Sostų karai“ muša rekordus, HBO su baime laukia finalo 12

Retas atvejis, kad paskutiniojo serialo sezono gerbėjai lauktų taip pat arba net labiau nekantriai negu...

Laisvalaikis
2019.04.20
VŽ rekomenduoja: Velykų savaitgalio renginiai

Gražiausias ir smagiausias šio savaitgalio „renginys“ neabejotinai bus Velykos. Aplink jas bus ir kitokio...

Laisvalaikis
2019.04.19
Medžių lajų takas žada intrigą 4

2015-aisias Anykščių regioniniame parke atidarytas vienu iš įdomiausių Lietuvos turizmo objektų vadinamas...

Laisvalaikis
2019.04.18
Didžiausias Šiaurės Europos dviračių gamintojas pardavinėti mokosi iš smulkiųjų Premium 1

Gamintojų kooperacija ar skatinimas tą daryti – įprastas reiškinys, tačiau bendradarbiavimas neįpareigoja...

Gazelė
2019.04.18
VŽ rekomenduoja: naujos knygos

Ar taip tik atrodo, ar leidėjai mus tiesiog užvertė geromis knygomis? Bet kuriuo atveju, mėgstantiems...

Laisvalaikis
2019.04.15
VŽ rekomenduoja: 10 savaitgalio renginių

Vilniuje tęsiasi mados renginių maratonas – šį savaitgalį sostinę kaukolės ir žirklių logotipu 21-ąjį kartą...

Laisvalaikis
2019.04.12
Geriausias pasaulio oro uostas keleiviams pasiūlė dar vieną „saldainį“ 1

Singapūro Čiangio („Changi“) oro uostas, septintus metus paeiliui išrinktas geriausiu pasaulyje, atidaro...

Laisvalaikis
2019.04.12
Einame į kiną: „Rūgštus miškas“ 4

Po lietuviškosios premjeros „Kino pavasaryje“ į didžiuosius ekranus išleistas Rugilės Barzdžiukaitės...

Laisvalaikis
2019.04.11
Australija leido prekes pristatinėti dronais 2

Australija tapo pirmąja šalimi, kuri leido bepilotėmis skraidyklėmis pristatinėti užsakytas prekes...

Laisvalaikis
2019.04.11
Įdomi istorija, nevykęs pasakojimas: „Trys nepažįstami broliai“ Premium

Tarptautiniame „Kino pavasaryje“ parodytas dokumentinis filmas „Trys nepažįstami broliai“ („Three Identical...

Laisvalaikis
2019.04.07
6 dalykai, kuriuos savaitgaliais daro sėkmingi žmonės 10

Yra šimtai tūkstančių kasdienių įpročių, galinčių padėti tapti produktyvesniam, tačiau kaip nuspęsti, kuris...

Laisvalaikis
2019.04.07
Geriausios oro bendrovės pagal „TripAdvisor“ 5

Turizmo platformos „TripAdvisor“ vartotojai geriausia oro bendrove išrinko „Singapore Airlines“, o...

„Litexpo“ prasidėjo grožio industrijos paroda „Pelenė 2019“

Penktadienį parodų ir kongresų centre „Litexpo“ prasidėjo grožio industrijos paroda „Pelenė“.

Paslaugos
2019.04.05
VŽ rekomenduoja: 10 renginių savaitgalį 2

Savaitgalį renginių pakaks visiems – ir mėgstantiems pasižvalgyti po parodas, ir sukišti rankas į žemę, ir...

Laisvalaikis
2019.04.05

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau