Technogidas jūsų virtuvei

Publikuota: 2015-10-04
3D spausdinimu praplėtus galimybes derinti įvairius ingredientus maisto gaminimas gali tapti labai smagiu ir kūrybišku procesu. Gamintojo nuotr.
3D spausdinimu praplėtus galimybes derinti įvairius ingredientus maisto gaminimas gali tapti labai smagiu ir kūrybišku procesu. Gamintojo nuotr.
„Verslo žinios“

Rudenį daugiau laiko praleisime namie, besisukinėdami virtuvėje. Štai keletas technologinių naujovių, kurios gali neatpažįstamai pakeisti maisto gaminimo procesą ir mūsų požiūrį į jį.

Pica iš 3D spausdintuvo

Dėmesio – į virtuvę žengia 3D spausdinimas. Kas žino, galbūt jau netolimoje ateityje kai kurie maisto produktai bus gaminami sluoksniais– 3D spausdinimo technologijai būdingu principu. Barselonoje įsikūręs startuolis „Natural Machines“ šiemet rinkai turėtų pateikti naująjį savo kūrinį – 3D spausdintuvą „Foodini“, kuriuo galima spausdinti tam tikrus maisto produktus.

Bet kokio patiekalo, kokio tik užsigeidė širdis, „Foodini“ nespausdins. Tačiau jei jums, pvz., reikia tobulai apvalios formos picos pado, dar ir aplaistyto padažu, – prašom. „Foodini“ gali išspausdinti daug šviežių ir maistingų maisto produktų: makaronų, itališkų kukulių gnocci, mėsainių – vegetariškų ar su mėsa, vištienos kąsnelių, sausainių, saldumynų, picą ir t.t.

Naudotis 3D printeriu nesudėtinga, tereikia sudėti ingredientus į specialias kapsules ir stebėti, kaip vyksta gaminimo procesas. Įrenginio ekrane galima rinktis iš viso sąrašo išbandytų receptų arba sukurti savąjį.

3D spausdintuvas turi interneto prieigą. Vartotojui pasirinkus patiekalo receptą „Foodini“ displėjuje pateikiamos instrukcijos, kokius produktus dėti į maisto kapsulę.

Spausdintuvo kūrėjai siekė palengvinti sudėtingus ar ilgai trunkančius maisto gaminimo etapus. Štai picos recepte spausdintuvu spausdinamas tešlos padas ir padažas, o sūris ir kiti ingredientai ruošiami rankomis, nes taip trunka gerokai trumpiau nei spausdinant.

Alexas Lightmanas, futuristas ir „Natural Machines“ patarėjų tarybos narys, tiki, kad „Foodini“ ir maisto gaminimo virtuozams, ir mėgėjams leis virtuvėje atlikti tokius eksperimentus, kurie iki šiol buvo neįmanomi.

Prietaisu dar neprekiaujama,bet jau girdėti pranašysčių, jog jis radikaliai pakeis mūsų supratimą apie maisto gaminimą. Vieni mano, kad ateityje didžiąją mūsų raciono dalį sudarys masiškai įvairiais 3D spausdintuvais spausdintas maistas. Kiti svarsto, jog 3D spausdinimu praplėtus galimybes derinti įvairius ingredientus maisto gaminimas gali tapti labai smagiu ir kūrybišku procesu. Be to, maistą bus galima labiau pritaikyti individualiems mūsų poreikiams.

„Natural Machines“ virtuvės robotu jau susidomėjo kai kurie restoranai bei restoranų tinklai. Futuristai tiki, kad kai 3D spausdintuvai atsiras visose tokių tinklų kaip „Starbucks“ ar „McDonald's“ kavinėse, o patys spausdintuvai atpigs ir dar patobulės, tradicinis restoranų meniu taps nebe baigtiniu galimybių sąrašu, o tik įkvėpimo šaltiniu, padėsiančiu kiekvienam valgytojui susikurti ypatingą, būtent jam pritaikytą patiekalą.

Taigiruoškite savo virtuvėse vietelę „Foodini“. Planuojama, kad „Foodini“ kainuos apie1 300 USD.

Vakuuminės technologijos – ir namų virtuvei

Ar niekad nesusimąstėte, kaip prabangių restoranų virtuvių šefams pavyksta iškepti tokią minkštą ir sultingą mėsą? Jų paslaptis – maisto ruošos vakuuminėse pakuotėse technologija „sous vide“. Gaminant pagal šią technologiją naudojamas specialus aparatas – žemos temperatūros cirkuliatorius. Mėsa, žuvis ar daržovės supakuojamos į sandarius vakuuminius maišelius, merkiamos į vonelę su cirkuliuojančiu vandeniu ir lėtai, pvz., net kelias valandas ar netgi dienas, gaminamos esant žemesnei nei100 laipsnių temperatūrai.

Toks gaminimo būdas ne naujovė, dažniausiai jis naudojamas užsienio aukštos klasės restoranuose.

Atėjo laikas šį maisto gaminimo būdą perkelti į namų virtuves. Šiemet rinkoje turi pasirodyti išmani vakuuminio maisto gaminimo mašina „Mellow“, skirta specialiai namų vartotojams. Ja galima ne tik gaminti maistą, bet ir jį atšaldyti.

Tai naujas, išmanus būdas gaminti vakuuminiu būdu, mat prietaisas kontroliuojamas išmaniuoju telefonu.

Specialia telefono programėle galima automatiškai pradėti gaminimo procesą, Jei rytą nusprendėte, jog vakarienei gaminsite lašišą, „Mellow“ prietaisu galite žuvį visą dieną išlaikyti atšaldytą tarsi šaldytuve ir pradėti gaminti tada, kada jums reikia. Jei užtrukote ir namo grįšite vėliau, Wi-Fi technologija aprūpintas prietaisas gali automatiškai nutolinti patiekalo paruošimo laiką.

„Mellow“ vakuuminio maisto gaminimo mašina rinkoje turėtų pasirodyti 2016 m. vasarį. Užsakymai jau priimami. Kaina — 399 USD.

Protingas puodelis

Ar susimąstėte, kiek ir kokių skysčių suvartojate per dieną?

Išmanusis puodelis „Vessyl“, kurį sukūrėbendrovė „Mark One“, specialiu patentuotu jutikliu nustatys, kokį gėrimą geriate, ir realiu laiku fiksuos tai jūsų išmaniajame įrenginyje.

Puodelis netgi geba atskirti kai kuriuos gėrimų prekių ženklus ir nustatyti, ar gurkšnojate, pvz., „Starbucks“ kavą, ar „Heineken“ alų.

Puodelio šone įmontuotame displėjuje galima pasitikrinti, kiek atsiliekama nuo užsibrėžto tikslo, pvz., kasdien išgerti 8 stiklines vandens.

Jutiklio pagalba puodelis išsiaiškins, ir kokio skysčio kiekio jums kasdien reikia psichologiškai.

Kūrėjų teigimu, „Vessyl“ turėtų atpažinti alkoholinius gėrimus, taip pat tirštesnius skysčius, pvz., geriamąjį jogurtą, taip pat gazuotus gėrimus, pvz., kokakolą.

Visus duomenis apie suvartotus skysčius kaups „Vessyl“ programėlė, be to, jie matysis puodelio šone esančiame displėjuje, kuris įsižiebia vos pakėlus puodelį.

Išmanusis puodelis „Vessyl“ jau turėjo pasirodyti rinkoje, tačiau kūrėjai, norėdami dar patobulinti gaminį, starto datą atidėjo. Dabar skelbiama, kad jis pasirodys šių metų pabaigoje. Jau priimami išankstiniai užsakymai. Kaina — 200 USD.

Sodas virtuvėje

Daržininkystė – puikus būdas atsipalaiduoti nuo rūpesčių ir pašėlusio gyvenimo tempo. Daug žmonių nė nežino, kad nuskintos daržovės jau per pirmąją savaitę praranda maždaug pusę maistingųjų medžiagų, tad daržovės, kurias perkame parduotuvėje, niekada neturės tiek įvairių maistingųjų medžiagų, kaip tos, kurias patys užsiauginame savo sode.

Jei gyvenate mieste ir neturite sodo – nenusiminkite. Išsiauginti ekologiškų daržovių, kvapnių prieskoninių žolelių ar gėlių galima tiesiog virtuvėje. Be to, nenaudojant jokių chemikalų, pesticidų ar trašų.

Apie tai pagalvojo bendrovė „Hyundai“. Jos sukurtas „Nano sodas“ („The Nano Garden“) – nuostabus išradimas. Jis telpa virtuvėje ir užima maždaug tiek pat vietos kiek šaldytuvas.

„Nanosodas“ – hidroponinė sistema. Augalams auginti naudojamos mineralinės maistinės medžiagos bei vanduo. Nereikia jokio dirvožemio, pesticidų ar trąšų.

Šio virtuvės sodo šeimininkai gali patys nuspręsti, kokiu greičiu augs jų daržovės ir žolelės. Tai daroma reguliuojant šviesos, maistingųjų medžiagų ir vandens kiekį.

Priežiūra nesudėtinga – virtuvės sodas pats duoda signalą, jog atėjo laikas palaistyti augalus. Be to, jis natūraliu būdu naikina nemalonius kvapus ir švarina orą.

Kol kas „Hyundai“„Nano sodas“ – tik koncepcija, tad įsigyti jo dar negalima, tačiau bendrovė dirba su gamintojais, kad ši naujovė atsirastų rinkoje.

Valgykime sveiką maistą

Dažnai suabejojame, ar mūsų valgomas ekologiškas maistas išties yra natūralus. Verčiau ne spėlioti, o patikrinti. Korėjos bendrovės „BioSensor Laboratories“ sukurtas prietaisiukas ekologiškų maisto produktų saugumui tikrinti „Penguin“ padės greitai ir paprastai nustatyti, ar jūsų kasdieniame maiste nėra sveikatai pavojingų medžiagų.

„Penguin“ matuoja tokių kenksmingų medžiagų, kaip, pvz., antibiotikai, pesticidai, kiekį maiste. Tereikia gabalėlį maisto ar šlakelį jo sulčių užlašinti ant specialios kasetės, įkišti ją į prietaisiuką ir netrukus gausite tyrimo rezultatus. Tikra mažytė revoliucija.

Protingos svarstyklės

Mažos virtuvinės svarstyklės „The Drop“ teturi vieną mygtuką, skirtą įjungti ir išjungti. Tačiau jos yra gerokai protingesnės už daugumą svarstyklių, nes jos padės išsikepti pyrago ar sausainių savo namuose. Su „The Drop“ nebereikės nerimauti, ar nenukrypote nuo patiekalo recepto, puodeliais matuoti miltų ar cukraus. Šios svarstyklės susietos su mobilia programėle, kuri parodo ingredientų svorį realiu laiku. Taigi galite tiesiog berti ingredientus ir stebėti parodymus ekrane.

Svarstyklės matuoja gramo tikslumu. O mobiliojoje programėlėje rasite tiek receptų, kad užteks visiems metams. Kaina — 100 USD.

Išmanioji keptuvė

Dar vienas šeimininkių džiaugsmas – „SmartyPans“. Tai keptuvė ir planšetinio kompiuterio programėlė su patiekalų receptais. Kai dedate ingredientus į keptuvę, ji pati juos pasveria ir parodo kiekį, kad žinotumėte, ar jau gana. Priklausomai nuo drėgmės kiekio ir karščio lygio keptuvė apytiksliai nurodo, kiek laiko reikės kepti maistą, įspėja, jei prireikia pareguliuoti temperatūrą. Programėlėje – net 350 000 receptų. Kaina 169 USD.

Verdam kavą išmaniau

Ar kada svajojote vos pabudę iškart gauti rytinės kavos puodelį? Pasitelkę naujas technologijas ir truputį planavimo kavą virti galėsite vos nuskambėjus pirmajam žadintuvo signalui.

Tai padaryti padės „The Smarter iKettle“ – išmanusis virdulys su įdiegta Wi-Fi technologija.

Šį virdulį savo išmaniaisiais telefonais galėsite valdyti ir jūs, ir jūsų šeimos nariai. Virdulys atsiųs priminimą, kad vanduo jau užvirė, arba įspės,kad virdulys tuščias ir kad jį reikia pripildyti. Prietaisas 1,8 l talpos, tad vienu kartu galima išvirti aštuonis puodelius arbatos arba kavos. Be to, net neišlipę iš lovos galėsite nustatyti, kokios tiksliai temperatūros vandens pageidaujate. Kaina — apie 150 USD.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Paskelbtos „Oskarų“ nominacijos

Antradienio rytą Los Andžele buvo paskelbti nominantai į Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimus ir...

Laisvalaikis
16:58
Vilnius sudarė šviesų festivalio žemėlapį

Šį savaitgalį tris vakarus 696-ąjį gimtadienį švęsiantis Vilnius pirmą kartą organizuoja miesto šviesų...

Laisvalaikis
15:57
Europos futbolo klubų pajamos per 10 metų išaugo beveik dvigubai 2

700 stipriausių Europos futbolo klubų pajamos per pastarąjį dešimtmetį išaugo beveik dvigubai. Tokie duomenys...

Laisvalaikis
08:18
Į Kryžių kalną ties pėsčiųjų ir dviračių taką

Automobilių kelių direkcija tikisi, jog šiemet bus nutiestas 1,2 km ilgio pėsčiųjų ir dviračių takas prie...

Laisvalaikis
2019.01.21
Į muzikos prekių parduotuvę Marijampolėje, kurią norėjo uždaryti, apsipirkti važiuoja vilniečiai  Premium

Naujos patalpos gali būti postūmis verslui. Ypač kai specializuota parduotuvė – muzikos prekių – įkuriama...

Prekyba
2019.01.21
Vilniuje planuojamos iki 3,5 mln. Eur investicijos į naują teniso centrą 3

Balžeko teniso akademija plečiasi sostinėje, kurioje po trejų metų ketina atidaryti naują teniso centrą.

Paslaugos
2019.01.21
Pirmadienio rytą patekėjo „kruvinasis Mėnulis“

Mėgstantieji dažniau užversti galvą į dangų ateinančio pirmadienio, sausio 21-osios, rytą, išvydo įspūdingą...

Laisvalaikis
2019.01.20
Kurševelio slidinėjimo kurorte kilo gaisras 1

Užsienio reikalų ministerijos (URM) pranešimu, Lietuvos piliečiai per gaisrą Prancūzijos Alpių slidinėjimo...

Laisvalaikis
2019.01.20
Kijevo kontrastai lietuvius traukia kaip medus 19

Kijevas – kryptis, kuri lankomumo savaitgaliais rekordus viršys dar bent porą metų. Vyresnius tautiečius...

Laisvalaikis
2019.01.20
Dakaro ralio dalyviai sutikti su duona ir druska

Vėlų šeštadienio vakarą į Lietuvą sugrįžo Dakaro ralyje dalyvavę sportininkai. Vilniaus oro uoste didžiulė...

Laisvalaikis
2019.01.20
Daugiausia turistų pernai sutraukė Romos koliziejus

Sakoma, kad visi keliai veda į Romą – ir tai tiesa, bent jau kalbant apie pernykščius turistų srautus.

Laisvalaikis
2019.01.19
Šiaurės Korėja į kurortą vilios milijonus turistų 3

JAV palydovinės nuotraukos rodo, kad Šiaurės Korėja pietrytinėje pakrantėje baigia statyti milžinišką...

Laisvalaikis
2019.01.18
A. Korzono sugrįžimas: knyga apie pirmąjį Vilniaus vaizdų fotografą, 1863 m. sukilimą, Vilnių ir vilniečius

Knygynuose pasirodžiusi knyga „Abdonas Korzonas – pirmasis Vilniaus vaizdų fotografas“ pribloškia iš pirmo...

Laisvalaikis
2019.01.18
VŽ rekomenduoja: 10 savaitgalio renginių

Kai net kelininkai perspėja dėl nepakenčiamų važiavimo sąlygų, iš namų niekur eiti nesinori. Bet renginių,...

Laisvalaikis
2019.01.18
Dakaras: po septintojo etapo lietuviai išsaugojo svarbiausias pozicijas

Iki Dakaro ralio maratono finišo likus trims dienoms, sunkiausiu vadintame etape finišavo visi lietuviai,...

Laisvalaikis
2019.01.15
Paskelbti geriausi praėjusio sezono buriuotojai 4

Praėjusį savaitgalį buriuotojų žurnalas „Vėjo!3“ apdovanojo geriausius praėjusio sezono buriuotojus, regatas,...

Laisvalaikis
2019.01.14
M. Gražinytė-Tyla – daugiausia pernai dirbusių dirigenčių trejetuke 1

Mirga Gražinytė-Tyla, Birmingamo miesto simfoninio orkestro (CBSO) dirigentė, pateko į trejetuką moterų...

Laisvalaikis
2019.01.14
Muay Thai – apie smūgius, kurie gimsta galvoje 5

Pirmą kartą į treniruotę su kovos menų elementais patekau ne itin suvokdama, kur einu. Tiesiog pasitikėjau...

Verslo klasė
2019.01.13
VŽ rekomenduoja: 10 savaitgalio renginių

Šį savaitgalį, laukdami nuosprendžio byloje dėl sovietų agresijos 1991 metų sausio 13-ąją, kurį Vilniaus...

Laisvalaikis
2019.01.11
Uzbekistanas naikina vizas 1

Tikėtina, jog palyginti uždaras Uzbekistanas, Centrinės Azijos regiono valstybė, taps lengviau pasiekiamas...

Laisvalaikis
2019.01.10

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau