2024-02-05 22:00

IKA kulinarijos olimpiadoje – auksas ir sidabras Lietuvai

Virtuvės meistrai Edgaras Rutkauskas (dešinėje) ir Jaroslavas Ors?evski. Rengėjų nuotr.
Virtuvės meistrai Edgaras Rutkauskas (dešinėje) ir Jaroslavas Ors?evski. Rengėjų nuotr.
Štutgarte, Vokietijoje, vykstančioje kulinarijos olimpiadoje „IKA Culinary Olympics 2024“, Lietuvai atstovaujantis virtuvės šefas Jaroslavas Orševski laimėjo aukso medalį. Tai pirmas kartas, kai iš seniausių pasaulyje kulinarijos varžybų individualios rungties „Culinary ART“ mūsų šalies atstovai parsiveža auksą.

„IKA Culinary Olympics 2024“ dalyvaujantis virtuvės šefas Edgaras Rutkauskas toje pačioje rungtyje iškovojo sidabrą ir tapo antruoju Lietuvos kulinarijos istorijoje, laimėjęs tokį įvertinimą. Pirmasis prieš 4-erius metus jį „nuskynė“ J. Orševski. Anot jo paties, šiemet į varžybas jis važiavo „su vieninteliu tikslu – laimėti auksą“. 

„Apie kitokį rezultatą nė neleidau sau galvoti. Net kai jau pakvietė į sceną ir ėjau link jos, nedrįsau pakelti akių, nerimaudamas pamatyti kitos spalvos medalį. Kai išgirdau, jog laimėjau auksą, akys buvo pabrinkusios ne tik nuo nuovargio, bet ir nuo ašarų. Užlipęs ant scenos teisėjams ir pasaulio virtuvės šefų asociacijos prezidentui pasakiau „pagaliau““, – pranešime cituojamas J. Orševski. 

Pasak virtuvės šefo, tuo pačiu suėmė ir nuovargis: jis suskaičiavo, jog per 4 olimpiados paras miegojo vos 14 valandų – pasirengimas ir dalyvavimas olimpiada vadinamose varžybose iš tiesų yra lyg sunkus sportas. 

„Taip pat nelengva bus grįžti į darbą, prie įprasto ritmo. Tam reikės laiko, o dabar norisi džiaugtis ir toliau burti šefų bendruomenę. Nors esame maža tauta, gastronomijos kultūroje esame stiprūs ir turime ką parodyti, kuo didžiuotis“, – sako J. Orševski.

Individualioje rungtyje „Culinary ART“ dalyvaujantys virtuvės meistrai komisijai turi pristatyti 5 patiekalų meniu ir 4 skirtingus vieno kąsnio užkandžius 6-iems žmonėms. 

J. Orševski sukurtas meniu skamba įspūdingai – jį sudarė druskoje keptos salierų šaknies musas su marinuotais obuoliais, raugintu salieru, keptais lazdyno riešutais, trumais skanintu beurre blanc padažu ir žolelių aliejumi; grybų consommé su lengvai sūdytais miško grybais ir kopūstų popieriumi; lengvai rūkyto purpurinio rifešerio filė su apelsinuose marinuotų krevečių ir cukinijos suktinuku, sūdytų agurkų „rože“, degintu poru, žirnelių ir špinatų želė bei baltojo vyno padažu su midijomis ir ikrais; jautienos nugarinės suktinukas su jautienos ir šitake grybų paštetu, perlinės vištos mozaika su degintų porų pelenais, burokėliai su karamelizuotų obuolių kremu, jautienos širdies tortellini, įsuktas į kiaulienos lašinius, su keptomis daržovėmis ir jautienos sultinio padažu, bei desertas – obuolių tarte tatine su mille feuille, ožkos sūrio pyragaičiu, romo ir cinamono kremu, vanilės ledais, karijų riešutų financier pyragaičiu ir egzotinių citrusų padažu. 

Vienas iš Jaroslavo Orševski kūrinių. Rengėjų nuotr.
Vienas iš Jaroslavo Orševski kūrinių. Rengėjų nuotr. 

Užkandžių stalui virtuvės meistras pasiūlė lėtai ruoštos putpelės suktinuką su artišokais, cukinijų ir grybų kubeliais bei vytintu prosciutto kumpiu; lašišos mi cuit su degintų porų pelenais, bolivinės balandos traškučiais ir rugiagėlių žiedais; japonišku stiliumi ruoštą omletą su grybų kremu ir morkų plikytu kremu bei tamsaus šokolado ir tonka pupelių musą su antienos foie gras, trumais ir laukinių vyšnių confit

Kartu su aukso ir sidabro laimėtojais į Štugartą vyko konditerijos meistrė Dovilė Valentienė, abiems padėjusi ruošiant desertą kaip vieną iš penkių meniu patiekalų, bei virtuvės šefas Darius Dabrovolskas, kuris konkursui paruoštus patiekalus dengė želatina, kad jie išliktų konkursinės išvaizdos daugiau nei 10 val. nuo pagaminimo iki tol, kol juos apžiūrėjo komisija. 

Edgaro Rutkausko patiekalai. Rengėjų nuotr.
Edgaro Rutkausko patiekalai. Rengėjų nuotr. 

Vita Brūzgienė „IKA Culinary Olympics 2024“ dalyvavo kaip pirmoji teisėja iš Lietuvos. Šių varžybų meninio raižymo rungtyje 2016 m. ji laimėjo sidabro, 2018 m. – aukso medalius.  

Nuo 1901 m. rengiamos kulinarijos varžybos vyksta kas ketveri metai, šiais laikais jas aplanko iki 100.000 žmonių. Lietuvos atstovai jose dalyvauja nuo 2008-ųjų. Tais metais Regioninėje meninio stalo rungtyje Lietuvos komandai ki bronzos medalio pritrūko 1 balo, ji buvo įvertinta diplomu. 

2012 m. toje pačioje rungtyje Lietuvos komanda laimėjo bronzą, individualioje „Culinary ART“ rungtyje bronzą laimėjo ir šefė Honorata Lyndo. 

Iš kairės: Darius Dabrovolskas, Dovile? Valentiene?, Edgaras Rutkauskas, Jaroslavas Ors?evski. Rengėjų nuotr.
Iš kairės: Darius Dabrovolskas, Dovile? Valentiene?, Edgaras Rutkauskas, Jaroslavas Ors?evski. Rengėjų nuotr. 

2016 m. Regioninėje meninio stalo rungtyje Lietuvos komanda iškovojo „Grand Prix“, aukso medalį ir užėmė trečią vietą tarp dalyvavusių šalių, nacionalinėje meninio stalo ir karštosios virtuvės rungtyje – bronzos medalius, o individualioje meninio sūrio raižymo rungtyje V. Brūzgienė apdovanota sidabru. 

Prieš 4 m. vykusioje kulinarijos olimpiadoje konditerė D. Valentienė individualioje rungtyje „Pastry ART“ iškovojo auksą, virtuvės šefas J. Orševski individualioje rungtyje „Culinary ART“ – sidabrą.

26-ojoje Kulinarijos olimpiadoje dalyvauja 89 komandos – 24 nacionalinės ir 24 regioninės, iš viso – per 1.200 dalyvių iš 55 šalių. „Messe Stuttgart“ parodų centre varžyboms įrengta 17 virtuvių zonų. Per dieną jose paruošiama ir pristatoma vidutiniškai 1.781 meniu – 7.000 per visas varžybas. 

„IKA Culinary Olympics 2024“  tęsis iki vasario 7 dienos.

52795
130817
52791