Gastronomijos savaitės valgiaraščiuose – ir NATO lyderių vakarienė
Gastronomijos savaitės rengėjai akcentuoja, kad jos svečiai turės „ypatingą galimybę“ paragauti patiekalų iš NATO viršūnių susitikime vykusios iškilmingos 40-ies pasaulio lyderių ir jų antrųjų pusių vakarienės valgiaraščio.
Šios vakarienės valgiaraštis lig šiol buvo paslaptis. Nereikia nė spėti, kad patiekalus, kaip ir NATO viršūnių susitikimo metu, Gastronomijos savaitės svečiams gamins virtuvės meistro Vytauto Samavičiaus, Vilniuje esančio restorano „Momo grill“ savininko, vadovaujama komanda.
Pasak virtuvės meistro, meniu „atspindės vasarą NATO viršūnių susitikimo metu įvykusią galingiausių pasaulio politikų vakarienę. Svarbiausias momentas ruošiant šį meniu buvo įtraukti sezoninius lietuviškus produktus ir atskleisti mūsų šalies skonius“.
„Vadovavausi tam tikromis taisyklėmis, kurias surinkau per savo karjeros patirtį: man buvo itin svarbu, kad lėkštė nebūtų perkrauta ir atrodytų estetiškai, kad būtų patogu valgyti, patiekalas susidarytų iš ne daugiau trijų skirtingų ingredientų“, – pasakojo virtuvės meistras. Anot jo, vienintelis skirtumas tarp NATO susitikimo dalyvių vakarienės ir Gastronomijos savaitės meniu – rudens sezono daržovės:
„Vasarą dominavusias daržoves, atėjus šaltajam metui, turėjau pakeisti, bet tiek vizualiai, tiek savo skoninėmis savybėmis šie patiekalai bus beveik identiški NATO susitikimo metu buvusiam meniu“.
Lapkričio 6–12 d. „Momo grill“ svečiams V. Samavičius su virtuvės šefe Kotryna Petrauskaite užkandžiui ruoš virtinuką su antiena, o pagrindiniam patiekalui – brandintos jautienos kepsnį, pagardintą burokėlių padažu, keptais jaunais burokėliais ir virtomis bulvėmis su krapais. Desertui – vaniliniai ledai su braškėmis, rabarbarais ir baltojo šokolado trupiniais.
Iš praeities ir tolimų šalių
Neabejotinai, ne mažiau įspūdingų patiekalų patieks kiti Gastronomijos savaitės dalyviai. Juolab šiemet jų išties daug – 65 restoranai, veikiantys Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Anykščiuose, Birštone, Kretingoje, Palangoje, Trakuose, Šakių, Jurbarko, Ukmergės bei Prienų rajonuose.
Visi restoranai, jų meniu ir rezervacijos skelbiami čia.
Anot savaitės rengėjų, restoranų meniu apims plačiausią diapazoną – nuo tolimiausių šalių virtuvių įkvėptų iki mūsų senelių mėgtų patiekalų.
Pavyzdžiui, Vilniuje veikiančio restorano „Rib Room“ virtuvės šefas Miroslav Styčinskij kūrė patiekalus įkvėptas patirčių Islandijoje bei Tailande.
Tarp istorinę virtuvę atkuriančių restoranų – Zyplių dvare veikiantys „Kuchmistrai“, kur pagal senąsias tradicijas maistas tiekiamas „užnešimais“. Artūras Rakauskas, „Kuchmistrų“ virtuvės meistras, Gastronomijos savaitės svečius žada vaišinti pastarnokų pončkutėmis, padarytomis pagal Abiejų Tautų Respublikos virėjo receptą.
Patiekalais, sukurtais pagal 800 m. senumo receptūras, savo svečius vaišins ir Panevėžio restorano „Vasaris“ virtuvės komanda.
XVIII a. senosios Lietuvos bajorų virtuvės įkvėptą meniu siūlys restoranas „Two senses“ Kaune, o visoje Lietuvoje gerai žinomo patiekalo – kugelio – istoriją pasakos Šilinės bistro „Keltininkas“ šefas.
Vilniuje istorinius patiekalus iš žvėrienos, baravykų, žirnių, obuolių ruoš restoranas „Lokys“.
Daug pirmų kartų
Pasak Gastronomijos savaitės rengėjų, šiemet joje bus daug pirmų kartų. Pirmą kartą joje dalyvaus restoranas „Red Brick“, veikiantis Ukmergės rajone, jis siūlys patiekalų iš Lietuvoje užaugintos aukščiausios kokybės Black Angus jautienos.
Ekologiški maisto produktai iš viešbučio „Harmony Park“ ūkio dominuos Prienų rajone veikiančio viešbučio restorano „Simboly“ meniu.
Tarp festivalio naujokų – Kretingos rajone, Želvės kaime, veikiantis „Želvė Village & SPA“, kurio virtuvei vadovauja solidžią patirtį geriausiuose restoranuose sukaupęs šefas Vladimir Zajac, ir Birštone veikiantis gastrobaras „Pievos“ – jo meniu taip pat dominuoja sezoninė, moderni virtuvė iš vietos ūkininkų produkcijos.
Pirmą kartą Gastronomijos savaitėje dalyvaus ir Vilniuje veikiantys restoranai „Sparkling Ocean“, „Umi Nami“, „Elven“ bei Kaune – restoranas „Park Avenue“.
Gastronomijos savaitę organizuoja Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių bei Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos.