2023-03-01 20:41

Restoranui „El Mercado“ – ispanų autentiškumo sertifikatas

Restorane „El Mercado“. Ispanijos karalystės ambasados nuotr.
Restorane „El Mercado“. Ispanijos karalystės ambasados nuotr.
Penkerius metus Vilniuje veikiantis ispaniško maisto restoranas „El Mercado“ tapo pirmuoju autentiškumo sertifikatą pelniusiu restoranu Baltijos šalyse: Ispanijos ekspertai suteikė jam autentiškumo sertifikatą, liudijantį patiekalų ir gėrimų kokybę, pranešė Ispanijos karalystės ambasada Vilniuje.

Po daugiau nei pusmetį trukusio vertinimo proceso, sertifikatą restoranui įteikė Maria Nieves Blanco Diaz, Ispanijos karalystės ambasadorė Lietuvoje.

„Pavalgyti restorane „El Mercado“ man reiškia nusikelti į tikrą Ispanijos kampelį – restoranas siūlo ne tik gastronominę, bet ir kultūrinę patirtį. Man nepaprastai malonu įteikti šį pelnytą apdovanojimą, kuris yra pirmasis ne tik Lietuvoje, bet ir apskritai Baltijos šalyse“, – pranešime cituojama ambasadorė. 

Autentiškumas ir kokybė

Restoranui suteiktas „Restaurants from Spain“ sertifikatas, kurį išdavė ICEX Spain Exports and Investments (Ispanijos eksporto ir investicijų skatinimo institutas), patvirtina, kad „El Mercado“ siūlo itin aukštos kokybės ispanišką virtuvę. 

Siekiant gauti tpkį sertifikatą, privaloma paisyti, kad daugiau nei pusė meniu patiekalų būtų autentiški, restorano šefas turi turėti tinkamą kvalifikaciją jiems gaminti, patiekaluose turi būti naudojami tokie nuo ispaniškos virtuvės neatsiejami produktai kaip iberiškas kumpis, ispaniški sūriai ir ypač tyras alyvuogių aliejus. Specifiniai reikalavimai keliami ir restorano vyno kortai.

Restoranų vertinimo komitete dirba solidi komisija: ICEX atstovai, Ispanijos karališkosios gastronomijos akademijos nariai, Ispanijos restoranų gido „Gu?a Repsol“ ekspertai. Pasak Pablo Cascóno Salgado, Ispanijos karalystės ambasados Ekonomikos ir komercijos biuro vadovo, ekspertai restoraną vertina ne pagal kurį nors vieną aspektą, o pagal absoliučiai visus kriterijus.  

Penkeri metai darbo 

Anot Vijos Zanevės, „El Mercado“ savininkės ir vadovės, šis įvertinimas – „penkerių metų nuoseklaus darbo vaisius“. 

„El Mercado“ kūrybinė šefė V. Zanevė ispanų virtuvės subtilumų mokėsi Madrido „Le Cordon Bleu“ mokykloje, konditerijos ir kepinių įgūdžius tobulino „Hoffman“ mokykloje. Virtuvės šefas Martynas Maciulevičius ne vienus metus praleido Ispanijoje, gilindamasis į regioninių patiekalų specifiką, ieškodamas geriausių skonių derinių, autentiškų receptų. 

Pasak restorano vadovės, jos komanda per pastaruosius penkerius metus Ispanijoje lankėsi 218 kartų: 

„Didžiausias iššūkis buvo gauti reikalingų produktų, tačiau kaip sufleruoja restorano pavadinimas „El Mercado“ (turgus), mes dirbame kaip turguje – produktus vežamės patys iš Ispanijos, jūrų gėrybes gauname šviežias iš tiekėjų kelis kartus per savaitę. Nuolatinės kelionės į Ispaniją, tiekėjų lankymas mums atvėrė duris gauti produktų tiesiai iš ūkių Ispanijoje“.

52795
130817
52791