„Michelin“ žvaigždutės nušvies ir Latvijos restoranus
Sutartyje numatyta, kad „Michelin Guide“ atstovai įvertins daugiau nei 30 Latvijos restoranų ir pateiks savo išvadas. Užsakymo vykdymo laikas prasideda nuo sutarties pasirašymo ir baigiasi ataskaitos pateikimu, kurio data sutartyje nenurodyta.
Planuojama, kad „Michelin Guide“ inspektoriai atrinktuose Latvijos restoranuose lankysis kitų metų rugsėjo–lapkričio mėnesiais, o ataskaita bus pateikta gruodį.
VŽ primena, jog 2022 m. gegužę pirmosios „Michelin“ žvaigždės buvo „įsegtos“ dviems Estijos restoranams – „NOA Chef's Hall“ ir „180 by Matthias Diether“, abu jie veikia Taline.
Penki restoranai dėl gero kainos ir kokybės santykio buvo pripažinti vertais „Big Gourmand“ vardo: „NOA“, „Harg“, „Fellin“, „Lore Bistroo“, „Mantel ja Korsten“. Dar du restoranai gavo „Michelin“ žaliąją žvaigždutę už atsidavimą tvariai gastronomijai: „Pohjaka Manor“ ir „Fotografiska“.
Pavasarį skelbta, kad sutartį dėl „Michelin“ teikiamų žvaigždučių gastronomijos gido atstovai pasirašė sutartį su Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų jungtine agentūra EAS ir „KredEx“, suma skelbiama nebuvo.
Prieš kelerius metus šansą tokiai svajonei bandė suteikti ir Lietuva, tačiau apie „Michelin“ pasižvalgymus pas mus iki šiol nekalbama.
„Michelin Guide“ – tai tarptautiniu mastu gerai žinomas ir prestižinis restoranų reitingas, kuriame jie vertinami pagal įvairius kriterijus ir jiems suteikiamos „Michelin“ žvaigždės. Skaičiuojama, kad įvertinimas žvaigždutėmis arba įtraukimas į gidą restoranų pajamas padidina iki 20%.
Vertinimas – komercinė paslaptis
Istoriškai „Michelin“ gidas visada buvo mįslinga, paslaptinga, beveik mistinė institucija, neatskleidžianti vertinimo proceso, bijant, kad nekiltų pavojus jos nepriklausomumui.
Taigi, vertinimo kriterijai yra „Michelin“ gido komercinė paslaptis, tačiau pagrindinis kriterijus žinomas – tai virtuvė.
Gido požiūriu, atmosfera, aptarnavimas, interjeras, kainos yra antraeiliai dalykai, palyginti su patiekiamu maistu. Gidas nevertina madingų įstaigų ir restoranų, kuriuose nėra autorinės virtuvės, t. y. nėra ją kuriančio virtuvės šefo.
Žinoma, kad žvaigždės dažnai skiriamos ne restoranams, o šefams, todėl šefas, palikdamas restoraną, gali ir „pasiimti“ savo žvaigždę.
Daug metų „Michelin“ inspektoriumi dirbęs Rémi Pascalis 2003 m. išleido knygą „L' inspecteur se met table“, kurioje paaiškino, kaip ir kodėl skiriamos ir atimamos žvaigždutės. Autorius rašė, kad gurmanams patartų valgyti restoranuose, turinčiuose vieną ar dvi žvaigždutes, o ne tris žvaigždutes, nes „tikrasis talentas atsiskleidžia kovojant“. Knyga sukėlė kompanijos vadų pasipiktinimą ir R. Pascalis buvo nedelsiant atleistas.