Vynas metus bus brandinamas kosmose
NASA bei įvairios pasaulio naujienų agentūros skelbia, jog raudonasis bordo į kosmosą išsiųstas siekiant išsiaiškinti, kaip jo brendimą veikia nesvarumo būklė ir kosminė spinduliuotė.
„Eksperimentas leis palyginti vyno pavyzdžius, brandintus kosmose ir Žemėje. Juo siekiama išsiaiškinti, kaip kosmoso aplinka veikia koloidus, tokius kaip
taninai ir polifenoliai. Žemės ir kosmoso mėginių palyginimai leis apibūdinti fizikinius, cheminius ir juslinius jų skirtumus. Be to, tyrimų rezultatai gali suteikti žinių apie tai, kaip bėgant laikui keičiasi maisto junginiai“, – aiškina NASA. Anot JAV kosmoso agentūros, tikimasi, jog vienas iš laukiamų rezultatų leis vėliau tobulinti maisto produktų skonį ir kvapą.
„Vyndarystėje naudojamos mielės ir bakterijos, vyksta cheminiai procesai, taigi vynas yra idealus kosminių studijų objektas“, – AP cituoja eksperimento mokslinį vadovą, Erlangeno-Niurnbergo universiteto biologijos mokslų dr. Michaelą Lebertą.
Anot NASA, vyno pavyzdžiai kosmose ir Žemėje bus saugomi tokios pačios temperatūros aplinkoje +18C (+/- 2C).
Skelbiama, jog į kosmosą išskraidintas ir Žemėje paliktas bręsti vynas yra tų pačių gamintojų ir tų pačių derliaus metų, tačiau konkrečiai kokių, neatskleidžiama.
Ir buteliai, ir orkaitės
Buteliai į orbitinę laboratoriją nuskraidinti „Northrop Grumman“ krovinių kapsule, kiekvienas jų buvo supakuotas į metalinį futliarą. AP skelbia, jog eksperimente dalyvauja Bordo ir Bavarijos žemių universitetai, jį vykdo Liuksemburgo startuolis „Space Cargo Unlimited“.
NASA vis plačiau atveria kosmoso stotį panašiems eksperimentams, liečiantiems verslo galimybes, taip pat ir privačioms astronautų misijoms.
Lapkričio 4-ąją ISS link paleistoje „Cygnus“ kapsulėje, be vyno, buvo ir daugiau kosmoso erdvėse neįprastų objektų: orkaitė sausainiams kepti, anglies pluošto, kokį savo sportiniams automobiliams gaminti naudoja italų kompanija „Lamborghini“, pavyzdžių.
Tai ne pirmas mėginimas išsiųsti į kosmosą „žemiškų“ dalykų. Antai alaus gamintoja „Budweiser“ į Tarptautinę kosmoso stotį nusiuntė miežių; 2015-aisiais savo gaminių pavyzdžių ten pat pasiuntė viena žinoma Japonijos, kiek vėliau – Škotijos viskio gamintojos. Vynas į kosmosą skrieja taip pat ne pirmą kartą. AP primena, jog 1985 m. į „Discovery“ erdvėlaivį butelį vyno pasiėmė prancūzų astronautas, tačiau vynas nebuvo atkimštas.