Vynas metus bus brandinamas kosmose

Publikuota: 2019-11-05
ISS orbitoje dangumi metus skries „dėžė“ su 12 butelių vyno. „nasa.gov“ nuotr.
svg svg
ISS orbitoje dangumi metus skries „dėžė“ su 12 butelių vyno. „nasa.gov“ nuotr.

12 butelių puikaus prancūziško bordo metus bus brandinami Tarptautinėje kosmoso stotyje (International Space Station, ISS), tačiau tikrai ne tam, kad jį atsikimštų šiuo metu ten dirbantys šeši astronautai.

NASA bei įvairios pasaulio naujienų agentūros skelbia, jog raudonasis bordo į kosmosą išsiųstas siekiant išsiaiškinti, kaip jo brendimą veikia nesvarumo būklė ir kosminė spinduliuotė.

„Eksperimentas leis palyginti vyno pavyzdžius, brandintus kosmose ir Žemėje. Juo siekiama išsiaiškinti, kaip kosmoso aplinka veikia koloidus, tokius kaip

taninai ir polifenoliai. Žemės ir kosmoso mėginių palyginimai leis apibūdinti fizikinius, cheminius ir juslinius jų skirtumus. Be to, tyrimų rezultatai gali suteikti žinių apie tai, kaip bėgant laikui keičiasi maisto junginiai“, – aiškina NASA. Anot JAV kosmoso agentūros, tikimasi, jog vienas iš laukiamų rezultatų leis vėliau tobulinti maisto produktų skonį ir kvapą.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

„Vyndarystėje naudojamos mielės ir bakterijos, vyksta cheminiai procesai, taigi vynas yra idealus kosminių studijų objektas“, – AP cituoja eksperimento mokslinį vadovą, Erlangeno-Niurnbergo universiteto biologijos mokslų dr. Michaelą Lebertą.

Anot NASA, vyno pavyzdžiai kosmose ir Žemėje bus saugomi tokios pačios temperatūros aplinkoje +18C (+/- 2C).

Skelbiama, jog į kosmosą išskraidintas ir Žemėje paliktas bręsti vynas yra tų pačių gamintojų ir tų pačių derliaus metų, tačiau konkrečiai kokių, neatskleidžiama.

Ir buteliai, ir orkaitės

Buteliai į orbitinę laboratoriją nuskraidinti „Northrop Grumman“ krovinių kapsule, kiekvienas jų buvo supakuotas į metalinį futliarą. AP skelbia, jog eksperimente dalyvauja Bordo ir Bavarijos žemių universitetai, jį vykdo Liuksemburgo startuolis „Space Cargo Unlimited“.

NASA vis plačiau atveria kosmoso stotį panašiems eksperimentams, liečiantiems verslo galimybes, taip pat ir privačioms astronautų misijoms.

Lapkričio 4-ąją ISS link paleistoje „Cygnus“ kapsulėje, be vyno, buvo ir daugiau kosmoso erdvėse neįprastų objektų: orkaitė sausainiams kepti, anglies pluošto, kokį savo sportiniams automobiliams gaminti naudoja italų kompanija „Lamborghini“, pavyzdžių.

Tai ne pirmas mėginimas išsiųsti į kosmosą „žemiškų“ dalykų. Antai alaus gamintoja „Budweiser“ į Tarptautinę kosmoso stotį nusiuntė miežių; 2015-aisiais savo gaminių pavyzdžių ten pat pasiuntė viena žinoma Japonijos, kiek vėliau – Škotijos viskio gamintojos. Vynas į kosmosą skrieja taip pat ne pirmą kartą. AP primena, jog 1985 m. į „Discovery“ erdvėlaivį butelį vyno pasiėmė prancūzų astronautas, tačiau vynas nebuvo atkimštas.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kaip pradėti pažintį su vynu Premium 1

Įkvėpta amerikiečių žurnalistės Biancos Bosker knygos „Kamščio nunešti“ (išleido „Kitos knygos“) apie someljė...

Laisvalaikis
2022.06.19
Naujas restoranų kūrėjo A. Oželio „vaikas“: kiekvienam ridikėliui savas laikas Premium

Arūnas Oželis – vienas pirmųjų restoranų steigėjų Nepriklausomoje Lietuvoje. Dabar, po beveik 30-ies metų,...

Laisvalaikis
2022.06.17
Restoranų kūrėjas A. Oželis: dabar gyvenimas yra ne turtingas, bet... labai labai malonus Premium 1

„Restoranai kaip vaikai, tu juos užaugini ir palieki kitiems – „Provansas“ pateko į vienas rankas ir net...

Laisvalaikis
2022.06.14
Sukūrė sprendimą darbuotojų pajamoms padidinti: naudoja ir barai, ir bažnyčios Premium 8

130.000 Eur – tiek papildomų pajamų – arbatpinigių pavedimų gavo barų ir restoranų darbuotojai, kai už...

Gazelė
2022.06.06
Išmokti gaminti desertus gali visi, iš to sukurti verslą – tik retas Premium 1

Kai kurie mėgstantys kepti tortus papildomai užsidirba juos parduodami draugams ar pažįstamiems, tačiau toks...

Gazelė
2022.06.03
Kai gatvės remontas kerta skaudžiau nei karantinas: kaip išlaukti Premium

Vietinės gatvės rekonstrukcijos kirtis verslui gali būti skaudesnis negu pasaulį užklupusios pandemijos.

Gazelė
2022.06.01
Vyno pasaulio ekstremalai – vyndariai iš Atakamos dykumos Premium

Čilėje plytinčios Atakamos dykumos vyndarių ir vynuogių augintojų kooperatyvas sektoriuje kelia revoliucijas:...

Laisvalaikis
2022.05.28
Pirmosios „Michelin“ žvaigždės įsegtos dviem Estijos restoranams 2

Gegužės 25-osios vakarą Estija pralaužė ledus ir tapo pirmąją Baltijos šalimi, įtraukta į „Michelin“ gidą –...

Laisvalaikis
2022.05.26
Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku