Vynas metus bus brandinamas kosmose

Publikuota: 2019-11-05
ISS orbitoje dangumi metus skries „dėžė“ su 12 butelių vyno. „nasa.gov“ nuotr.
ISS orbitoje dangumi metus skries „dėžė“ su 12 butelių vyno. „nasa.gov“ nuotr.

12 butelių puikaus prancūziško bordo metus bus brandinami Tarptautinėje kosmoso stotyje (International Space Station, ISS), tačiau tikrai ne tam, kad jį atsikimštų šiuo metu ten dirbantys šeši astronautai.

NASA bei įvairios pasaulio naujienų agentūros skelbia, jog raudonasis bordo į kosmosą išsiųstas siekiant išsiaiškinti, kaip jo brendimą veikia nesvarumo būklė ir kosminė spinduliuotė.

„Eksperimentas leis palyginti vyno pavyzdžius, brandintus kosmose ir Žemėje. Juo siekiama išsiaiškinti, kaip kosmoso aplinka veikia koloidus, tokius kaip

taninai ir polifenoliai. Žemės ir kosmoso mėginių palyginimai leis apibūdinti fizikinius, cheminius ir juslinius jų skirtumus. Be to, tyrimų rezultatai gali suteikti žinių apie tai, kaip bėgant laikui keičiasi maisto junginiai“, – aiškina NASA. Anot JAV kosmoso agentūros, tikimasi, jog vienas iš laukiamų rezultatų leis vėliau tobulinti maisto produktų skonį ir kvapą.

„Vyndarystėje naudojamos mielės ir bakterijos, vyksta cheminiai procesai, taigi vynas yra idealus kosminių studijų objektas“, – AP cituoja eksperimento mokslinį vadovą, Erlangeno-Niurnbergo universiteto biologijos mokslų dr. Michaelą Lebertą.

Anot NASA, vyno pavyzdžiai kosmose ir Žemėje bus saugomi tokios pačios temperatūros aplinkoje +18C (+/- 2C).

Skelbiama, jog į kosmosą išskraidintas ir Žemėje paliktas bręsti vynas yra tų pačių gamintojų ir tų pačių derliaus metų, tačiau konkrečiai kokių, neatskleidžiama.

Ir buteliai, ir orkaitės

Buteliai į orbitinę laboratoriją nuskraidinti „Northrop Grumman“ krovinių kapsule, kiekvienas jų buvo supakuotas į metalinį futliarą. AP skelbia, jog eksperimente dalyvauja Bordo ir Bavarijos žemių universitetai, jį vykdo Liuksemburgo startuolis „Space Cargo Unlimited“.

NASA vis plačiau atveria kosmoso stotį panašiems eksperimentams, liečiantiems verslo galimybes, taip pat ir privačioms astronautų misijoms.

Lapkričio 4-ąją ISS link paleistoje „Cygnus“ kapsulėje, be vyno, buvo ir daugiau kosmoso erdvėse neįprastų objektų: orkaitė sausainiams kepti, anglies pluošto, kokį savo sportiniams automobiliams gaminti naudoja italų kompanija „Lamborghini“, pavyzdžių.

Tai ne pirmas mėginimas išsiųsti į kosmosą „žemiškų“ dalykų. Antai alaus gamintoja „Budweiser“ į Tarptautinę kosmoso stotį nusiuntė miežių; 2015-aisiais savo gaminių pavyzdžių ten pat pasiuntė viena žinoma Japonijos, kiek vėliau – Škotijos viskio gamintojos. Vynas į kosmosą skrieja taip pat ne pirmą kartą. AP primena, jog 1985 m. į „Discovery“ erdvėlaivį butelį vyno pasiėmė prancūzų astronautas, tačiau vynas nebuvo atkimštas.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Kodėl restoranuose visiems reikia cepelinų Premium

Tiek konsultantai, tiek patys verslininkai pataria išsiskirti iš kitų ir daryti tai, ko konkurentai nedaro.

Gazelė
2020.01.19
Legendinio šefo P. Bocuse restoranas neteko „Michelin“ žvaigždės

Gurmaniškąją Prancūzijos gyventojų dalį sukrėtė žinia: legendinio prancūzų virtuvės šefo Paul Bocuse...

Laisvalaikis
2020.01.17
Vieni restoranai jau bumbtelėjo ant žemės, kiti nusileidimui dar tik ruošiasi Premium

Maitinimo įstaigos, gruodį skaičiavusios gerokai išaugusias apyvartas, sausį ieško būdų, kaip prisikviesti...

Gazelė
2020.01.15
Virtuvės meistrai D. Praspaliauskas ir T. Rimydis apie restoranų tendencijas: tvaru ir lokalu Premium

Avokadai, burokėliai, Benedikto kiaušiniai, mėsainiai, sezoninės daržovės ir vaisiai, atsakingas vartojimas –...

Laisvalaikis
2020.01.14
Vynas veganams – misija įmanoma

Turint galvoje, jog vynas yra produktas iš vynuogių ir mielių, galima manyti, kad visi vynai yra tinkami...

Laisvalaikis
2020.01.12
Jūrų gėrybių restorane – ir cukrus iš vandenyno

Ispanas virtuvės meistras Angelas Leonas sakosi pasišventęs misijai skatinti tvarumą ir atsakingą vartojimą.

Laisvalaikis
2020.01.09
Lietuvos vyndariai: pagaminti sunku, o parduoti – dar sunkiau Premium

Lietuviško vyno pardavimai, sumenkę dėl 2017 m. padidinto akcizų mokesčio, pernai stabilizavosi. Vis dėlto...

Pramonė
2020.01.09
„Impossible Foods“ pristatė augalinę kiaulieną 2

Augalinės kilmės proteinus kurianti bendrovė „Impossible Foods“, rinkai siūlanti „Impossible Burger“, Las...

Pramonė
2020.01.07
Brangiausio vyno butelis kainavo 30.000 Eur

Išgirdę apie reto, kolekcinio, aukcionuose parduodamo vyno kainas, pečiais gūžčioja ne vienas – toks butelis...

Laisvalaikis
2020.01.06
Pasaulinė vyno pramonė subrendo transformacijai Premium 1

Vyndarystė nuo seno laikoma vienu iš transformacijos simbolių. Ir nors šis gėrimas skaičiuoja jau 9.000...

Pramonė
2020.01.04

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau