2017-01-29 19:34

Urzgiantis pilvas nuotaikos nepakels

Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Žiema, tamsa, vis dar juntamos įtempto šventinio maratono liekanos – viską sudėjus į vieną krūvą, normalu, kad atsitinka taip, jog nebesinori krykštauti iš laimės. Šis metų laikas dažnam sukelia įvairiausių, ir ne tik teigiamų, emocijų – stresą, liūdesį, pyktį, nuovargį.

Britų mokslininkai tvirtina: prieš šventes skubėdami nudirbti visus darbus, supirkti kalnus dovanų, dalyvauti privalomuose vakarėliuose dažnai pamirštame normaliai maitintis, o būtent maistas mūsų nuotaikoms turi lemiamą įtaką.

„Svarbu ir tai, ką valgome, ir tai, kaip dažnai valgome“, – dienraštis „The Independent“ cituoja Bridgetą O‘Connell, psichine sveikata besirūpinančios britų organizacijos „Mind“ atstovę. 2002–2009 m. „Mind“ sykiu su mokslininkų komanda vykdė projektą „Maistas ir nuotaika“, jo rezultatai, anot p. O‘Connell, padėjo nustatyti, kaip maitinimosi įpročių ir gyvenimo būdo pokyčiai veikia nuotaikų svyravimus. Projekto autoriai teigia, kad tinkama mityba neišgydys rimtų ligų, bet geras maistas nuotaiką pataisyti gali.

Pikčiurnoms

Iš alkio urzgiantis pilvas nuotaikos nepakels, tik dar labiau sustiprins neigiamas emocijas. Mokslininkai aiškina, kad tokios savijautos priežastis yra mažas cukraus kiekis kraujyje, t. y. jei smegenys neaprūpinamos pakankamu gliukozės kiekiu, savo darbo tinkamai negali atlikti neuronai. Cukraus trūkumo kraujyje simptomai – nuo bendro energijos stygiaus, silpnumo iki galvos svaigimo ar alpimo. Kad to išvengtume, mitybos specialistai pataria valgyti produktų, kurie energijos išskiria lėtai ir tolygiai.

Tai maistas, kurio pagrindą sudaro baltymai, o ne angliavandeniai. Kita vertus, ir pastarųjų nereikėtų visai atsižadėti.

Apibendrinant pikčiurnoms, niurzgoms mokslininkai rekomenduoja valgyti įvairių grūdų duonos, makaronų, avižų. Šiuo atveju šiek tiek pasaldinta košė būtų puikus pusryčių valgis, o užkandžiams geriau rinktis riešutus ir varškę nei traškučius ir šokoladą.

Nuvargusiems

Mažas cukraus kiekis kraujyje – ne vien pykčio ir nusivylimo priežastis. Dėl cukraus trūkumo jaučiamės pavargę ir apsnūdę. Tokios savijautos kamuojamiems žmonėms mokslininkai kartoja tą patį patarimą apie „ilgai grojančios“ energijos produktus ir primena, kad cukraus kiekį kraujyje reguliuoti padeda ir kai kurie mikroelementai. Pirmiausia, – chromas. Jis būtinas riebalų ir angliavandenių apykaitai žmogaus organizme, dalyvauja energijos gamyboje iš angliavandenių, riebalų ir baltymų, o reguliuodamas cukraus kiekį kraujyje gali mažinti potraukį saldumynams.

Natūralūs chromo šaltiniai yra rupi duona, bulvės, kukurūzai, juodoji arbata, daiginti kviečiai, mėsa, vėžiagyviai.

Anot mokslininkų, kita dažna nuovargio priežastis – geležies trūkumas. Norint pagerinti savijautą, rekomenduojama valgyti daug raudonos mėsos, šio mineralo ypač gausu kepenyse, ankštiniuose augaluose, taip pat riešutuose, tamsiai žaliose daržovėse, džiovintuose vaisiuose. Mokslininkai perspėja: dėl kofeino geležį organizmas pasisavina sunkiau, todėl kavos ir arbatos geriau gerti su saiku.

Tvarkantis su stresu

„Didelę įtampą patiriantys žmonės linkę rinktis greitai paruošiamą ir paprastą valgį. Tačiau susitvarkyti su įtampa jiems geriau padėtų pakankamai vitamino B ir magnio turintis maistas. Šios medžiagos turi įtakos adrenalino liaukų veiklai“, – dėsto projekto vykdytojai. Taigi, norint gauti pakankamai magnio, reikia valgyti daug žalių lapinių daržovių, taip pat riešutų, duonos, žuvų, mėsos ir pieno produktų. Paprastai tariant, tai yra ne kas kita, kaip gerai subalansuota mityba.

52795
130817
52791