Apie garsiausią pasaulyje vyno aukcioną

Publikuota: 2016-12-11
Vyno degustacijos prieš aukcioną. 
Jolantos Smičienės nuotr.
svg svg
Vyno degustacijos prieš aukcioną. Jolantos Smičienės nuotr.
 

Vyno aukcionai pasaulyje – seniai jokia naujiena. Tai pasaulinės vyno prekybos sistemos dalis, vyno kolekcininkų ir mėgėjų rojus, kur jie susimedžioja itin retų, istorinių, dažnai brangiausių vynų. Vienas tokių aukcionų – „Hospice de Beaune“, tradiciškai vykstantis kasmet trečiąjį lapkričio sekmadienį Bono (pranc. Beaune) mieste Burgundijoje, ypatingas tuo, kad didžioji jo pelno dalis skiriama ligoninei ir keliems sveikatos apsaugos fondams. Kitaip sakant, vynas šiuo atveju tiesiogiai padeda žmonių sveikatinimui.

Ši istorija prasidėjo 1443 m., kai kancleris Nicolas Rolinas pastatė „Hotel Dieu“ (pranc. Hospices de Beaune) – slaugos ligoninę vargšams. Iki šių dienų puikiai išsilaikęs gotikinis pastatas, dengtas burgundiškų čerpių stogu, žavi miesto svečius. Ligoninėje ligi šiol išliko originalios „palatos“, didžioji vargšų salė su 28 lovomis, autentiška virtuvė su gotikine krosnimi ir mechaniniu iešmu, sukamu medinio „roboto“, – visa tai stebina anų laikų architektų išmone derinant funkciją ir dizainą.

Ligoninės vynuogyne

Praėjus dešimtmečiui po to, kai buvo pastatyta ligoninė, aristokratas Guillemette Levernier padovanojo jai pirmąjį vynuogyną. Ligoninės valdytojai kiek vėliau ėmėsi „versliuko“ – parduodavo to vynuogyno vyną, o už jį gautas lėšas skirdavo ligoninei išlaikyti. Tokia tradicija gyvuoja 500 metų.

Tikrasis pirmas vyno „Hospices de Beaune“ aukcionas įvyko 1859 m., nuo 2005-ųjų visą jo organizaciją perėmė „Christie’s“ aukcionas.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Dabar ligoninei priklauso 60 ha vynuogynų. 50-yje ha auginamos ‚Pinot Noir‘, likusioje dalyje – ‚Chardonnay‘ vynuogės. Net 85% šių vynuogynų yra Grand cru ir Premier cru augavietėse, daugiausia – Bono miesto apylinkėse. Juos prižiūri 23 vynuogių augintojai, pirmą kartą per visą „Hospce de Beaune“ istoriją jiems vadovauti išrinkta moteris – vyndarė Ludivine Griveau.

Miestas dūzgia

Šiemet tradicinis „Trois Glorieuses“ (trijų šlovingų dienų) savaitgalis prasidėjo itin pakiliai, nes 2015 m. lapkritį Paryžiuje nugriaudėjus teroro aktams aukcionas įvyko tik per plauką. Taigi Bonas tiesiog dūzgė. Smagaus vakarėlio atmosfera tvyrojo visur: miesto aikštėje žmonės linksminosi vietos ūkininkų turgaus erzelynėje, visi miesto vyno barai ir restoranai savo prieigose rengė vyno degustacijas, vyko šventinis maratonas, o vaikai, grauždami karamelizuotus obuolius, apgulė švytinčią karuselę.

Garsieji vyno ūkiai tarpusavyje varžėsi degustacijų, pietų, vakarienių įvairove. Šai „Albert Bichot“, vienas garsiausių Burgundijos vyno gamintojų, savo svečius elegantiškų pietų pakvietė į „Clos Frantin“, vieną gražiausių savo vyninių Niu Sen Žoržo (pranc. Nuits-Saint-Georges) miestelyje. Vėliau prašmatni vakarienė degant fakelams laukė svečių istoriniuose „Caves Saint Nicolas“ rūsiuose šalia bręstančio prabangiausio vyno statinių. Kiti garsūs vyno namai „Joseph Drouhin“ privačias degustacijas rengė seniausiuose Bono miesto rūsiuose tiesiog po miesto katedra, o kviestinė vakarienė buvo surengta šeimyninėje aplinkoje – savininkės ir vyndarės Veronique Drouhin namuose.

Kaip ir kasmet, aukciono išvakarėse „Confrerie des Chevaliers du Tastevin“ brolija surengė savo naujų narių inauguravimo iškilmes „Clos de Vouget“ pilyje. O gerokai į pavakarę pagrindinės Prancūzijos radijo ir televizijos stotys pradėjo montuoti savo įrangą priešais „Hotel Dieu“ ir ruoštis transliacijoms. Dieną iki aukciono į 2016 m. derliaus „Hospice de Beaune“ vynų vertinimą būrelį profesionalų pakvietė vyndarė p. Griveau.

Košmariškos 2016 m. oro sąlygos nežadėjo ypatingos vynų kokybės, tačiau vertintojus maloniai nustebino intensyvios spalvos, sodrūs, malonių vaisinių aromatų ir elegantiškų gyvybingų taninų raudonieji vynai. Baltieji – gal pernelyg minkštoki, ne visuose pakako rūgšties, tačiau, anot p. Griveau, cukringumo ir rūgšties balansas šiemet labai panašus į buvusį 2015-aisiais, kurie pripažinti itin puikios kokybės metais.

Taigi balandžio šalnos ir vasaros krušos, atrodo, nepadarė savo piktojo darbo, 2016 m. Burgundijos vyno kokybė vertinama visai neprastai.

Prezidento statinė

Finalinis „Trois Glorieuses“ savaitgalio įvykis, 156-asis „Hospice de Beaune“ aukcionas, prasidėjo tylos minute ilgamečio „Hospice de Beaune“ direktoriaus Antoine’o Jacquet, netikėtai mirusio šiemet spalį, atminimui pagerbti.

Jau pirmos valandos prekybos rezultatai parodė, kad galutinės statinių kainos šiemet bus gerokai mažesnės, o patyrę pirkėjai suprato, kad šiemet gali nupirkti Grand cru vynų už pernykštę Premier cru vynų kainą. Aukcione tvyrojo gana rami atmosfera, statinės vienos po kitų keliavo naujųjų savininkų nuosavybėn. O kai buvo parduodama „Piece des President“ statinė, salėje kilo tikra audra.

Šios ypatingos statinės turiniu kasmet tampa vis kitas vynas, šiemet tai buvo „Corton Bressades Grand cru‘. Statinei kasmet priskiriamas globėjas – prezidentas, kokiam nors sveikatos apsaugos fondui atstovaujantis garsus žmogus. Pvz., 2012 m. „Piece des President“ globėja buvo Carla Bruni-Sarcozy. Visos lėšos, gautos už šią statinę, skiriamos sveikatos apsaugai.

Nupirkti šią statinę – savotiškas garbės reikalas, tad ši aukciono dalis ir šiemet tapo kulminacija. Juolab kad pirkėjų aistras sumaniai kurstė charizmatiška asmenybė, šių metų „Piece des President“ globėja, garsi pianistė Chatia Buniatišvili, pažadėjusi svarbiausios statinės pirkėjui nemokamą koncertą.

228 l statinę už 200.000 Eur galiausiai nupirko prancūzas, viešbučio savininkas Jeanas Claude’as Bernard’as ir ponia Yan Hong Cao, Kinijos arbatos plantacijų ir nefrito kasyklų savininkė. Aistros aprimo, antroji aukciono dalis vyko dar ramiau, nors būtent tuomet buvo siūlomi geriausi „Hospice de Beaune“ vynai.

Pernai vertėsi per galvą

Rami šių metų aukciono atmosfera nė iš tolo neprilygo pernykštei, kai paskelbus, jog pelnas už „Piece des President“ statinę keliaus į teroristų aukų fondą, pirkėjai tiesiog vertėsi per galvą ir jos kaina užaugo iki 480.000 Eur. Tokios pačios nuotaikos tvyrojo viso 2015-ųjų aukciono metu: kainos pakilo iki neregėtų aukštumų ir pasiekė rekordinį visų laikų lygį.

„2015 m. aukcionas buvo visų laikų įsimintiniausias ir nepalyginamas nė su vienu“, – komentavo Beverly Bueninck, „Christie’s“ atstovė. Pabūgę panašios įvykių kloties, šiemet kai kurie pirkėjai aukciono senbuviai jame net nedalyvavo.

Taigi 2016 m. „Hospice de Beaune“ aukcionui buvo pateiktos 596 statinės (vadinamos „pieces“). 470 jų – raudonojo vyno, 126 – baltojo.

Iš viso – 47 vynai, 35 raudonieji ir 12 baltųjų. Kai kurie jų padaryti iš atskiro vynuogyno derliaus, kai kurie – mišiniai. Kiekvienas vynas pavadintas kurio nors istorinio „Hospice de Beaune“ rėmėjo vardu.

Kainos šiek tiek krito

Iš viso aukcione parduota vyno už 8.399 951 eurą. Tai yra antra pagal dydį suma aukciono istorijoje ir apie 25% mažesnė nei 2015 metais.

„Šiemet nebuvo tokio jaudulio kaip pernai. Kita vertus, šių metų oro sąlygos puikių vynų nežadėjo. Neužtikrinta politinė padėtis – dėl „Brexit“ ir Donaldo Trumpo išrinkimo JAV prezidentu – irgi prideda savotiško nervingumo... Šie veiksniai galėjo lemti kainų kritimą“, – aiškino Jasperas Morrisas, „Christie’s“ vyno konsultantas.

Kiek kitaip „Hospice de Beaune“ vyno kainų kritimą komentuoja Fredericas Drouhinas, „Joseph Drouhin“ vyno namų atstovas.

„Šiemet šiek tiek pasikeitė pirkėjo profilis. Į aukcioną sugrįžo „vietiniai“, taip pat garsieji istoriniai vyno pardavėjai. Sykiu smarkiai sumažėjo privačių „Christie’s“ klientų, kuriuos galbūt išgąsdino tarptautinės žiniasklaidos skalambijimas apie katastrofiškus orus Burgundijoje. Mes čia daug geriau žinojome padėtį, tikėjomės puikių 2016 m. derliaus vynų ir esame labai laimingi, kad jų kainos pagaliau sugrįžo į normalų lygmenį“, – VŽ „Savaitgaliui“ sakė jis.

Skaičiuojama, kad 80% vynų nupirko didieji Burgundijos vyno namai, daugiausia – „Albert Bichot“, ir taip – jau šešioliktus metus. Likusią dalį įsigijo privatūs klientai. 77% registruotų pirkėjų buvo iš Europos, 20% – iš Azijos ir tik 3% – iš JAV.

Dauguma vyno pirkėjų 2016-ųjų pirkinį įvertino kaip sėkmingą sandorį. Dabar liko palaukti 12–16 mėnesių, kol vynas įsigytose statinėse bręs vyninių rūsiuose, tada bus išpilstytas į butelius ir pasieks savininkus.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13
Darbdaviai šokiruoti: kai kurie darbuotojai kitur nėra gavę „baltos“ algos Premium 21

Mokėti visus mokesčius, atrodytų, yra savaime suprantama, tačiau tik ne maitinimo sektoriuje. Vis dėlto...

Gazelė
2022.04.07
„Burger Kiosk“ strategija: būti klientams ant tako, į užkandines investuoti iki 20.000 Eur Premium

Svajonę turėti savo restoraną ar kavinę galima įgyvendinti su palyginti nedidelėmis investicijomis. „Burger...

Gazelė
2022.04.03
Patarimai restoranams: sąnaudų kainų valdymas prasideda nuo audito

Maitinimo įstaigoms pastaraisiais metais dorojantis su skirtingais iššūkiais, gastronomijos verslo...

Gazelė
2022.04.02
Dienos pietų kainos – arti psichologinės ribos: kokių sprendimų rado restoranai Premium 14

Kai produktai, energija, kuras brangsta kone kasdien, vis daugiau maitinimo įstaigų griebiasi skaičiuotuvo ir...

Gazelė
2022.04.01
Metė darbus bankuose ir įkūrė verslą: gyvenimai tiesiog apsivertė Premium

Prestižinė darbovietė finansų sektoriuje, galimybė kilti karjeros laiptais, stipriai sukalta motyvacinė...

Gazelė
2022.03.25
Greitojo maisto restoraną Vilniuje įkūrė per pusantro mėnesio ir vos už 20.000 Eur Premium

Patirtis ir noras dirbti gali būti svarbiau net už pinigus: sostinės restorano „Good Mood Food“ įkūrėjai,...

Gazelė
2022.03.23
Smulkieji verslą išplėtė po visą Lietuvą tik išsprendę lygtį su vienu nežinomuoju Premium

Transporto pasiūla yra didelė, tačiau smulkieji verslininkai, ieškantys specifinės paslaugos, kartais net...

Gazelė
2022.03.20
Dėl restorano grįžo gyventi Klaipėdon, bet netrukus tokį pat įkūrė ir Vilniuje Premium 1

Kai kurie verslininkai nesiima plėstis geografiškai, nes bijo, kad, fiziškai nebūdami kurioje nors vietoje,...

Gazelė
2022.03.18

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku