Septynios taisyklės, kaip išsirinkti šampaną

Publikuota: 2016-11-05
Petras Jarašūnas, Vyno klubo vyno ekspertas. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
svg svg
Petras Jarašūnas, Vyno klubo vyno ekspertas. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
 

Šampanas. Šio putojančio vyno pavadinimas tapo itin stipriu prekių ženklu. Tokiu stipriu, kad šnekamojoje kalboje prilipo visiems putojantiems vynams apibūdinti. Panašiai, kaip „pampersais“ pavadiname bet kurias sauskelnes arba „feiriais“ – bet kuriuos indų ploviklius.

Tačiau būtent tik iš Šampanės regiono, esančio Prancūzijos šiaurėje, į rytus nuo Paryžiaus, kilęs putojantis vynas gali būti vadinamas šampanu. Susidomėjimas šiuo unikaliu, iš brangiausių vynuogių pasaulyje gaminamu vynu nuolat auga. Vis dažniau jis pasirenkamas ne tik ypatingoms šventėms ar svarbiems verslo sandoriams pažymėti, bet ir kaip puikus maisto palydovas, o jo pasirinkimas Lietuvoje nuolat auga. Taigi, kaip išsirinkti šampaną?

Žymus vardas ar mažas gamintojas

Didieji šampano namai turi ilgas gamybos tradicijas ir didelį žaliavos pasirinkimą, tad geba užtikrinti, kad jų bazinių šampanų skonis bus vienodas, nepriklausomai nuo derliaus metų, o derliaus metais pažymėti gėrimai galės bręsti ilgus metus rūsyje. Tai – geras ir saugus pasirinkimas.

Mažųjų gamintojų šampanai dažniausiai gaminami iš vieno kaimelio vynuogių, tad turi stipriai išreikštą augavietės identitetą. Ne visų mažųjų gamintojų šampanai tinka ilgesniam laikymui rūsyje. Kartais pasitaiko skonio variacijų tarp skirtingų metų bazinių šampanų. Taigi mažųjų namų šampanas – ne toks nuspėjamas, įdomesnis pasirinkimas, tačiau kartu ir ne toks saugus.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Šampano stiliai

Nors pagal regiono taisykles leidžiamos 7 rūšių vynuogės, įprastai šampanui gaminti naudojamos trijų – raudonosios ‚Pinot Noir‘ ir ‚Pinot Meunier‘ bei baltosios ‚Chardonnay‘. Užrašas „Blanc de Noirs“ reiškia, kad gėrimui gaminti buvo naudotos tik tamsiosios vynuogės – toks šampanas pasižymės sirpių vaisių aromatu ir tvirtesne tekstūra.

„Blanc de Blancs“ – tai tik iš baltųjų (dažniausiai tik ‚Chardonnay‘) vynuogių padarytas šampanas, jo skonis primins citrusus, gėles ir lazdynų riešutus.

Renkantis rožinį šampaną, vertėtų atkreipti dėmesį į jo gamybos būdą. Vynai, kurie įgavo spalvą dėl sąlyčio su odelėmis, pasižymės gilesne rožine spalva ir ryškesniais raudonųjų bei tamsiųjų uogų aromatais. Butelio galinėje etiketėje vis dažniau galima aptikti įspaustą mielių pašalinimo datą. Kuo mažiau praėjo laiko nuo mielių pašalinimo, tuo daugiau jų bus jaučiama šampano aromate bei skonyje.

Šampano saldumas

Renkantis šampaną (ar kitą putojantį vyną), reiktų atkreipti dėmesį, kad jo saldumo skalė yra kiek kitokia nei neputojančių vynų. Sausiausio skonio šampanai ženklinami „brut nature“, „zero dosage“ ir „extra brut“.

„Brut“ gali turėti iki 12 gramų cukraus litre, t. y. kiekvienoje taurėje apie pusę arbatinio šaukštelio.

„Extra dry“ putojantis vynas jau turės pastebimo saldumo, „demi sec“ bus gana saldus (iki 50 g litre cukraus, arba po 2 arbatinius šaukštelius cukraus taurėje), kad tiktų prie ne itin saldžių desertų ir mėlynojo pelėsio sūrio.

Derliaus metai

Jei etiketėje nurodyti derliaus metai, vadinasi, šampanas padarytas būtent iš tų metų vyno. Šiuo atveju, priešingai nei baziniuose šampanuose, gamintojas dažniausiai nori išreikšti konkrečių derliaus metų formuojamą vyno skonio charakterį. Dažnai to paties gamintojo skirtingų metų šampano sudėtis skiriasi. Metais paženklintas šampanas gaminamas tik gero derliaus metais, be to, rūsiuose brandinamas bent 3 metus (dažniausiai 4–10 metus), tad pasižymi ryškesniais duonos skrebučių ir grietinėlės aromatais.

„Prestige cuvee“

Geriausias kiekvieno gamintojo šampanas vadinamas „Prestige Cuvee“. Įprastai jis būna toks garsus, kad jo reputacija net užgožia gamintojo pavadinimą. Tai itin sudėtingo skonio ilgaamžiai šampanai. Kai kurie gaminami tik iš atskiro vynuogyno derliaus, kiti kaip tik maišomi iš daugybės skirtingo skonio vynų. Nėra vieno recepto tobulam šampanui sukurti. Tai brangūs, bet nepaprasti vynai, gebantys varžytis dėl sudėtingiausio pasaulio vyno titulo. Žymiausieji – „Cristal“ („Louis Roederer“), „Dom Perignon“ („Moet&Chandon“), „Sir Winston Churchill“ („Pol Roger“), „Femme de Champagne“ („Duval Leroy“), „Grand Siecle“ („Laurent-Perrier“), „Comtes de Champagne“ („Taittinger“).

Derinimas su maistu

Šampanas yra itin universalus derinant su maistu. Tačiau nemėgsta skonio gausos: itin stipriu saldumu, rūgštumu, sūrumu ar kartumu pasižymintys patiekalai nebus gera pora šampanui. Prie užkandžių rinkitės jauną bazinį šampaną, o prie sodresnio skonio žuvies ir jūrų gėrybių patiekalų – atskirų derliaus metų gėrimą. Prie raudonos mėsos derinkite ryškaus skonio rožinį arba itin brandų šampaną. Prie šviežių austrių geriausiai derės jaunas minerališko skonio šampanas su didesne ‚Chardonnay‘ vynuogių dalimi.

Geriausi Šampanės derliai

Turbūt patys žymiausi metai Šampanėje buvo 1921-ieji, dažnai vadinami geriausiu šimtmečio derliumi. Nedaug atsilieka ir 1928 m. derliaus šampanas. Deja, šampano iš šių legendomis apipintų metų gauti labai sudėtinga. Tačiau vis dar galima užtikti 9-ajame dešimtmetyje gamintų gėrimų. 1990 m. ne tik buvo atkurta Lietuvos nepriklausomybė – Šampanėje buvo švenčiamas itin geras derlius. Dviguba dingstis paragauti. Antru geriausiu XX a. šampano derliumi karūnuojami 1996-ieji – derliaus nuėmimo metu uogos buvo itin sirpios, bet išlaikiusios rūgštį. Pastarieji puikūs metai Šampanėje buvo 2008-ieji. Geroji žinia – geriausi šių metų šampanai ką tik pasiekė (ar tuoj pasieks) parduotuvių lentynas. Blogoji žinia – juos žinovai itin greitai išgraibsto.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13
Darbdaviai šokiruoti: kai kurie darbuotojai kitur nėra gavę „baltos“ algos Premium 21

Mokėti visus mokesčius, atrodytų, yra savaime suprantama, tačiau tik ne maitinimo sektoriuje. Vis dėlto...

Gazelė
2022.04.07
„Burger Kiosk“ strategija: būti klientams ant tako, į užkandines investuoti iki 20.000 Eur Premium

Svajonę turėti savo restoraną ar kavinę galima įgyvendinti su palyginti nedidelėmis investicijomis. „Burger...

Gazelė
2022.04.03
Patarimai restoranams: sąnaudų kainų valdymas prasideda nuo audito

Maitinimo įstaigoms pastaraisiais metais dorojantis su skirtingais iššūkiais, gastronomijos verslo...

Gazelė
2022.04.02
Dienos pietų kainos – arti psichologinės ribos: kokių sprendimų rado restoranai Premium 14

Kai produktai, energija, kuras brangsta kone kasdien, vis daugiau maitinimo įstaigų griebiasi skaičiuotuvo ir...

Gazelė
2022.04.01
Metė darbus bankuose ir įkūrė verslą: gyvenimai tiesiog apsivertė Premium

Prestižinė darbovietė finansų sektoriuje, galimybė kilti karjeros laiptais, stipriai sukalta motyvacinė...

Gazelė
2022.03.25
Greitojo maisto restoraną Vilniuje įkūrė per pusantro mėnesio ir vos už 20.000 Eur Premium

Patirtis ir noras dirbti gali būti svarbiau net už pinigus: sostinės restorano „Good Mood Food“ įkūrėjai,...

Gazelė
2022.03.23
Smulkieji verslą išplėtė po visą Lietuvą tik išsprendę lygtį su vienu nežinomuoju Premium

Transporto pasiūla yra didelė, tačiau smulkieji verslininkai, ieškantys specifinės paslaugos, kartais net...

Gazelė
2022.03.20
Dėl restorano grįžo gyventi Klaipėdon, bet netrukus tokį pat įkūrė ir Vilniuje Premium 1

Kai kurie verslininkai nesiima plėstis geografiškai, nes bijo, kad, fiziškai nebūdami kurioje nors vietoje,...

Gazelė
2022.03.18

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku