Saldusis lietuvių eksportas į Latviją – Vyno ir desertų derinių čempionatas

13-a Latvijos restoranų tarptautinei komisijai pristatė išpuoselėtus vyno ir desertų derinius, geriausiu pripažintas Cesyje veikiančio restorano „Kest“ komandos derinys. Antrąją vietą užėmė „Barents“ iš Rygos komanda, trečiąją – „Michelin“ gido žvaigždute įvertinto restorano „Max Cekot Kitchen“ derinys.
„Tokio dalyvių entuziazmo nesitikėjome“, – VŽ sakė Latvijoje šį čempionatą inicijavęs Arūnas Starkus, vilniškio „Vyno klubo“ bendraturtis. Būtent jo sumanymu unikalus Vyno ir desertų derinių čempionatas Lietuvoje buvo pradėtas rengti 2010 m., jis įvyko Vilniaus šiuolaikinio meno centre surengtose „Vyno dienose“, jame tąsyk dalyvavo 12-a komandų.
Peršokus maždaug trylika metų, į 2023-ųjų lapkritį, kai Vilniuje, Vaidilos teatre vyko 13-asis Vyno ir desertų derinių čempionatas, vienas jo teisėjų, Aigaras Nordas, Latvijos vyno kultūros puoselėtojas ir knygų autorius, stebėjosi, kaip gausiai mūsiškėse varžybose dalyvauja komandos iš visos Lietuvos. Svečias sakė sunkiai įsivaizduojantis, kad „artimiausiu metu toks čempionatas įvyktų Latvijoje“.
-%20I%20vieta.jpg)
Bet nepraėjo nė pusantrų metų, ir latviai – „Michelin“ gido žvaigždutėmis įvertintų ir neįvertintų restoranų šefai bei konditeriai, tituluoti ir netituluoti someljė – priėmė kvietimą stiprinti desertų kultūrą savo šalyje.
Eksportas į Latviją
Pasak A. Starkaus, Lietuvoje, o dabar ir Latvijoje, varžybų nugalėtojų sąrašas yra puikus gastronominių kelionių gidas saldumynų mėgėjams. Toks, kokio iki šiol nėra kitose pasaulio šalyse – joks restoranų gidas desertų atskirai nevertina. Be to, atkreipia dėmesį VŽ pašnekovas, ne be „Wine+Dessert” čempionato įtakos saldžiojo vyno pasirinkimas Lietuvoje, palyginti su kaimyninėmis šalimis, yra milžiniškas, o desertai restoranuose – labai įvairūs, kūrybingi ir dažniausiai puikiai priderinti prie vyno.
„Restoranai, laimintys „Wine+Dessert” čempionatą, tikrai gali pasidžiaugti išaugusiais desertų ir saldžiojo vyno pardavimais. Turint omenyje pasaulyje mažėjantį vartotojų domėjimąsi saldžiuoju vynu ir mada tapusias restoranų lankytojų pastangas susilaikyti nuo desertų, Lietuva su augančiais pardavimais tapo unikalia, iš bendrų tendencijų išsiskiriančia šalimi“, – kalba A. Starkus.
Jau prieš kelis metus VŽ jis yra užsiminęs apie galimybę tokį čempionatą rengti Latvijoje, gal būt – ir kitose šalyse.
„Su varžybų direktore Akvile Stankute nusprendėme eksportuoti jas iš pradžių į Latviją, o vėliau – ir į Estiją. Susirasti partnerių tokios idėjos įgyvendinimui nebuvo sunku. Čempionato ambasadoriumi panoro būti pats Raimondas Tomsonas, Pasaulio someljė čempionas, idėją palaikė ir Latvijos someljė asociacija, ir „Pavaru klubs“, t. y. virtuvės šefų asociacija“, – kalba A. Starkus.
Labai nesiskiria, bet ir ne taip pat
Anot pašnekovo, latvių desertai nuo lietuviškų iš esmės nesiskiria – jie taip pat mėgsta bičių produktus. Jais stebino ne tik nugalėtojai – „Kest“ restoranas, bet ir ketvirtą vietą užėmęs „Michelin“ žvaigždute įvertintas „John Chef‘s Hall“, ir kiti dalyviai.
„Tačiau vietinių produktų, palyginti su Lietuvos restoranais, trūko. Nebuvo matyti mūsų konditerių pamėgtų šaltalankių, svarainių, šermukšnių, burokėlių, kmynų, grikių ir pan. Tiesa, latviškiausio deserto prizą pelnė labai įdomus „Viskas iš gilių“ saldumynas, kurį sukūrė Ligatne miesto restoranas „Pavaru maja“. Net penkios komandos kaip pagrindinį vaisių naudojo kriaušę, ją Lietuvos čempionate matome gana retai“, – lygina A. Starkus. Visgi vienoje vietoje, anot jo, latviai buvo pranašesni už lietuvius – geriausio vyno titulą pelnė „Max Cekot Kitchen“ restoranas, savo desertą suderinęs su žymiausiu pasaulyje saldžiuoju vynu iš Soterno „Château d’Yquem 2010“.
Čempionato „Wine+Dessert Latvia, 2025” nugalėtojai:

„Auksinę šakutę“ (I vieta) – laimėjo restoranas „Kest“ iš Cesio. Desertas „Bitininko džiaugsmas“ su latvišku „Tērvete“ vyninės svarainių ir obuolių putojančiu vynu.

„Sidabrinė šakutė“ (II vieta) ir Lengviausio derinio prizas – restoranui „Barents“ (Ryga). Desertas „Elegantiška kriaušė“ su austrišku „Bründlmayer Grüner Veltliner Alte Reben Auslesse 2018“.

„Bronzinė šakutė“ (III vieta) ir Geriausio vyno prizas – restoranui „Max Cekot Kitchen“ (Ryga). Desertas „Kol gamta miega“ su prancūzišku „Château d’Yquem 2010“.

Geriausio latviško deserto prizas – restoranui „Pavāru māja Līgatnē“ (Ligatnė). Desertas „Ligatnės skonis – visas iš gilių“ su latvišku „Līgatne“ vyninės obuolių ledo vynu.
4 vieta – restoranui „John Chef’s Hall“ (Ryga). Desertas „Medaus pyragas“ su šampanu „Veuve Clicquot Ponsardin Rich“.
5 vieta – Jūrmalos restoranui „36.line Grill Restaurant“. Svarainių, ikrų ir šampano desertas su šampanu „Veuve Clicquot Ponsardin Rich“.
6 vieta – restoranui „Whitehouse“ (Ryga). Desertas „Vidurnakčio rapsodija“ su portu „Niepoort 20 YO Tawny“.
Tik iki rugsėjo 30 d.
fiziniams asmenims nuo 18 Eur/mėn.
- Esminių naujienų santrauka kasdien
- Podkastai - patogu keliaujant, sportuojant ar tiesiog norint išnaudoti laiką produktyviau
- Manopinigai.lt - praktiški patarimai apie investavimą, realūs dienoraščiai