Nesutinka legalizuoti naminės degtinės

Vyriausybė nenori, kad kaimo turizmu užsiimantiems ūkininkams būtų leista gaminti ribotą kiekį naminės degtinės ir kitų tradicinių stipriųjų alkoholinių gėrimų.
Ministrų kabinetas trečiadienį svarstė Ūkio ministerijos pateiktą neigiamą išvadą Seimo tvarkiečių Remigijaus Žemaitaičio ir Vytauto Kamblevičiaus pasiūlytam įstatymo pakeitimo projektui. Juo siūlo leisti oficialiai įregistruotiems ūkininkams, kurie teikia kaimo turizmo paslaugas bei turi tradicinių amatininkų sertifikatus, per metus pagaminti ir parduoti iki 1.000 litrų iki 65 laipsnių stiprumo alkoholio.
Seimo nariai tvirtina, kad tokiu būdu siekiama skatinti turizmą, puoselėti kultūrinį paveldą, o ne girdoma tauta, kaip čia kai kas galvoja, nes nebus masinio tų gėrimų gaminimo, bet pakankamai ribotas ir kontroliuojamas.
Bet Vyriausybė sutiko su Ūkio ministerijos pasiūlymu nepritarti Seimo tvarkiečių parengtoms pataisoms, nes tai prieštarauja Alkoholio kontrolės įstatymo tikslui mažinti bendrąjį alkoholio suvartojimą, jo prieinamumą, piktnaudžiavimą juo, žalą sveikatai ir ūkiui.
Anksčiau teiktus pasiūlymus dėl naminukės legalizavimo Seimas per pastarąjį dvidešimtmetį kelis kartus yra atmetęs. Ar šįkart vėl tą patį padaryti, Seimas spręs vėliau rudens sesijoje. Paprastai parlamentarai atsižvelgia į neigiamą Vyriausybės išvadą ir nepriima siūlomo įstatymo pakeitimo, tačiau taip įvyksta ne visada.
Šiuo metu Lietuvoje draudžiama namuose gaminti alkoholį, išskyrus savo ar šeimos poreikiams gaminamus natūralios fermentacijos gėrimus iki 18% stiprumo, o alaus iki 9,5%.
Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos Verslo žiniose, Sodros, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.
Tema Verslo aplinka
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti