Jei norite toliau klausytis „Verslo žinių“ tinklalaidžių, prašome tapti VŽ premium nariu.
RUBRIKOS NAUJAUSI
2025-09-07 10:54
2025-09-02 09:02
2025-08-30 08:55
2025-08-24 15:31
2025-08-23 14:10
Komentuoti ir vertinti gali tik prisijungę skaitytojai
VISI KOMENTARAI
Dukra studijuodama dirbo padavėja Anglijoje. Valandinis atlyginimas buvo 8-9 svarai (apie 10 eurų) į rankas, per mėnesį apie 1600 jeigu dirbti pilnu etatu. Klausimas - kodėl, jeigu gėrimai ir patiekalai kainuoja panašius pinigus (lyginu su Vilniaus senamiesčio kainomis), padavėjui Lietuvoje moka 3 kartus mažesnį atlyginimą? Kur dingsta pinigai?
O kiek Jūsų dukra mokėjo už butą 10 km nuo centro? Nors, nieko nemokėjo, nes nuomojo kambarį 30 km nuo centro, nes už padavėjo atlyginimą nelabai ką daugiau Anglijoje išsinuomosi. Ir kiek Jūsų dukrai kainavo mokslai Anglijoje (nes Lietuvoje jie nemokami)? Reikėtų lyginti obuolius su obuoliais.
tai ir lygina obuolius us obuoliais, t.t. padavejos darba ir patiekalu/gerimu kainas UK ir LT. Prie ko cia mokslai? Uzsienieciams LT mokslai nera nemokami kaip ir Giedriaus dukrai UK. Uzdirbant ~1300 GBP namo neissinuomosi, bet studio apartment laisvai. Be to studentai dazniausiai gyvena barakuose uz ~500GBP/men. Londone aisku brangiau.
Jis lygina Vilniaus senamiesčio kainas su neaišku kuo. Tikrai Londono centre kainos yra aukštesnės. Be to Lietuvoje iki šiol gaji tradicija "apšilimą" padaryt namie ir tuomet keliaut į centrą kur per visą vakarą tenusiperkama 1-2 bokalus. Tad LT statistinis klientas gerokai mažiau įsigyja gėrimų, maisto, tačiau bare vietą užima.
na, ne faktas, kad Giedriaus dukra dirbo Londono centre, tad gal tos kainos ir palyginamos. Apskritai, Vilniaus kabokų kainos po euro įvedimo labai priartėjo prie Vakarų Europos kainų ir net kai kur pasivijo, ko nepasakysi nei apie atlyginimus, nei apie nuomos kainas, tad iš tiesų - kur dingsta pinigai?
Prisijungiu prie klausimo kaip gyvenantis užsienyje ir galintis palyginti kainas.
Pažįstu kelis restoranų ir barų savininkus Vilniaus senamiesty (gana žinomų). Esu ir FA vartęs ir pataręs tam tikrais klausimais, kas susiję su finansais. Ką mačiau, tai pelnų ten kosminių nėra. Vienas iš vis faktiškai ant 0 dirba. Kodėl ? Nežinau, per daug nesigilinau, bet kad ten auksu nelyja - faktas.
Įmonės pelnas ir darbuotojų atlyginimai tiesioginio ryšio neturi. Dideli atlyginimai yra ne tų darbuotojų, kurie dirba pelningose įmonėse, o tų, kurie kuria didelę vertę įmonei. Beždžionėlėms nieks nemoka didelių atlyginimų už bananų lupimą. O padavėjas būtent ir yra beždžionėlė, nes jo funkcijas atlieka studentas su kelių dienų mokymais. Ar kartais ne Thermo Fisher turi kosminį pelningumą, o vidutinis atlyginimas ne tiek daug viršija Vilniaus vidurkį.
DU kainą, kaip ir bet kurią nemonopolinio produkto kainą, rinkoje formuoja pasiūl ir paklausa: jei LT yra kas dirba už 500eur, tai samdo už 500eur. Jei UK nėra, kas dirba už 500eur, tai samdo už 1600eur. Paprasta.
Jeigu formuoti vien tik rinka atlyginimai būtų dar mažesni. Jau daugelį metų atlyginimai auga lėčiau nei bvp. Pavienis darbuotojas negali kaip lygus su lygiu derėtis su darbdaviu.
O negali buti darbas ant nulio + kruvos neqpskaitytu pajamu kaip populiaru sioje rinkoje?
Iš kokios Jūs planetos? Nueikite į Lietuvos statistikos departamento ar Eurostato tinklapį ir pažiūrėkite, kaip auga BVP ir DU. Nustebsite, kad DU auga geroooookai daugiau. Ir jau ne vienus metus. Dabar skleidžiate melą. Facts do not care about your feelings.
blaivus balsas tyruose, kai išsireikalauti čekio dalyje atvejų apskritai nepavyksta, apie realų veiklos pelningumą spręsti iš apskaitos yra naivu.
Tai prieš pandemija daug restoranu nesusitvarke su aptarnavimu. Tai jei dabar dar blogiau bus kam tada iš vis ten eiti.
nei barus nei keliauti nezadu artimiausiu metu, tokia avinui banda paduos kad verslininkams nusišvilpt ant serviso bus, suės bet ką. Ryt visas instagaram zoologijos sodas bus patalpintas.