Kas savaitę JK – po dvi naujas alaus daryklas

Publikuota: 2016-10-16
Brendano McDermido („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.
Brendano McDermido („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.
„Verslo žinios“

Jungtinės Karalystės (JK) verslininkai stengiasi pasinaudoti išaugusia vadinamojo „rankų darbo“ alaus (angl. craft beer) paklausa: kas savaitę šalyje vidutiniškai atidaromos dvi naujos alaus daryklos.

Pernai JK įkurtos 134 naujos alaus daryklos. Iš viso šalyje veikė 1.692 tokios įmonės, 8% daugiau nei 2014-aisiais. Alaus daryklų kiekį labiausiai išaugino naujos nedidelės įmonės, gaminančios tradicinį alų.

„Rankų darbo produkcijos poreikis didėja įvairiose srityse, ne išimtis – ir alaus rinka. Toks alus nustūmė į šalį kitas alaus rūšis centrinių JK gatvių baruose. Išaugęs šio alaus populiarumas pavertė daugelį smulkių gamintojų pelningais verslininkais, kurie stengiasi užimti savo nišą maisto ir gėrimų pramonėje”, – „Financial Times“ cituoja Jamesą Simmondsą, apskaitos įmonės „UHY Hacker Young“ partnerį.

Jo teigimu, populiarėjantis rankų darbo maistas ir gėrimai yra suvokiami kaip prabangos prekės, todėl vartotojai už juos yra pasirengę mokėti daugiau.

Naujų produktų poreikis – pagrindinė priežastis, kodėl nuo 2010-ųjų alaus daryklų skaičius JK išaugo 65%. Panašios tendencijos pastebimos ir JAV, kur alaus daryklų skaičius per pastaruosius penkerius metus padvigubėjo bei ES, kur šis skaičius išaugo 75%.

Didieji skuba perimti

Vis dėlto ekspertai pastebi ir šio sektoriaus plėtros lėtėjimo požymius. JK pernykštis padidėjimas (8%) yra mažiausias per penkerius metus, pardavimų augimas lėtėja ir už Atlanto. Be to, sėkmingas mažąsias alaus daryklas pastaruoju metu medžioja didieji gamintojai, siekiantys perimti labiausiai augantį šios pramonės sektorių.

Pernai „Anheuser-Busch InBev“, Belgijos „Stella Artois“ ir „Budweiser“ gamintoja, įsigijo „Camden Town Brewery“. O „SABMiller“, kurią vėliau už rekordinę sumą nupirko tas pats „Inbev“, pernai įsigijo Londono „Meantime Brewery“.

Ekspertai pažymi, kad didelių rinkos žaidėjų investicijos mažosioms darykloms suteikia galimybę prieiti prie tarptautinių rinkų ir gaminti įvairesnių produktų. Dėl „Brexit“ sukurtos nežinios nukritęs svaro sterlingo kursas taip pat labiau pasitarnavo mažesnėms darykloms.

„Šie produktai yra gaminami vietinei rinkai, todėl išaugusios importo sąnaudos juos paveikia mažiau. Dideliems gamintojams, priešingai, gali tekti pakelti produkcijos kainos, norint tai kompensuoti“, – sako p. Simmondsas.

Problemų sukels orai

„Rankų darbo“ alaus pramonę šį sezoną gali koreguoti blogi orai, rugsėjo pabaigoje skelbė agentūra „Bloomberg“. Siekiant sukurti įdomesnius skonius, šiam alui gaminti yra naudojamas aukštos kokybės miežių salyklas, kuris sudaro didelę dalį jo savikainos.

Tačiau didžiausi miežių augintojai pasaulyje šiemet praneša apie mažą ir prastos kokybės derlių. Šeštoji didžiausia miežių augintoja pasaulyje Kanada šiemet fiksavo tris kartus didesnį kritulių kiekį nei įprasta. Prancūzija ir Vokietija, didžiausios augintojos po Rusijos, šiemet taip pat skaičiuoja mažesnį derlių dėl drėgnų orų. Kai miežiai per daug sudrėksta, jie sudyksta dirvoje, dėl to pagaminti salyklą tampa sunkiau.

Prastas derlius greičiausiai išaugins tradicinio alaus savikainą ir pakels jo kainą rinkoje. Miežių salyklo techninis centras Vinipege skaičiuoja, kad „rankų darbo“ alaus gamintojai išleis 10–20 dolerio centų daugiau vienam buteliui, o didieji gamintojai – maždaug 3–6 centais. Pastarieji paprastai turi ilgalaikius kontraktus, ir derliaus svyravimai juos veikia mažiau. Todėl „rankų darbo“ alaus rinkoje gali laukti sudėtingesnė konkurencinė kova.

infogr.am::9c808b12-3e8c-4676-81aa-402742d4c0a2

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Cukraus rinka: ES gamintojai griebiasi už galvos, lietuviai laikosi gerai Premium

Iš kvotų kokono išsivadavę Europos cukraus gamintojai puolė didinti gamybos mastus, o tai privertė kainas...

Agroverslas
2018.07.11
Dainų šventės dalyvių maitinimu suskubo rūpintis verslai 2

Kilus susirūpinimui dėl galimai netinkamai ruošiamo maisto Dainų šventės dalyviams, Remigijus Šimašius,...

Agroverslas
2018.07.04
Investuojantys „Kauno grūdai“ šiemet tikisi 338 mln. Eur pajamų

Verslininko Tautvydo Barščio valdoma grūdų perdirbimo AB „Kauno grūdai“ praėjusiais metais gavo 310,942...

Agroverslas
2018.07.03
GPAIS pereinamąjį laikotarpį pratęsė dar trims mėnesiams 14

Aplinkos ministras liepos 2 d. pasirašė įsakymą, kuriuo dar trims mėnesiams – iki spalio 1 d. – pratęsė...

Finansai
2018.07.03
„Vičiūnų grupė“ pelną didino 56% 8

„VG holding“, valdanti maisto gamybos grupę „Vičiūnų grupė“, savo pajamas praėjusiais metais augino 19%, o...

Agroverslas
2018.06.30
„Mars Lietuva“ į plėtrą investuoja 18 mln. eurų

Vieno didžiausių pasaulyje maisto koncernų „Mars“ valdoma Gargždų maisto gyvūnams gamybos bendrovė „Mars...

Agroverslas
2018.06.29
Auga ruginės duonos pardavimai 1

Nors kvietinė duona išlieka populiariausia, Lietuvoje auga ir ruginės duonos pardavimai. „Vilniaus duona“ tai...

Agroverslas
2018.06.28
JK maisto pramonė susidūrė su angliarūgštės trūkumu 1

Savo veiklą laikinai sustabdžius netikėtai dideliam kiekiui angliarūgštės gamintojų, Jungtinėje Karalystėje...

Agroverslas
2018.06.27

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau