2023-10-13 18:25

Lietuvos virtuvės šefams atsivėrė durys į prestižiškiausią kulinarijos konkursą

„Bocuse d‘Or Lietuva“ komitetas. LVRA nuotr.
„Bocuse d‘Or Lietuva“ komitetas. LVRA nuotr.
Organizacija „Bocuse d‘Or“, vienijanti virtuvės šefus, turinti ypatingai stiprias gastronomines tradicijas ir kas dvejus metus Lione, Prancūzijoje, rengianti svarbiausią pasaulyje kulinarijos konkursą, į savo šeimą pagaliau priėmė Lietuvą.

Tikimasi, jog „organizacijos atėjimas neabejotinai sustiprins Lietuvos gastronomijos pozicijas tiek vietinėje, tiek tarptautinėje arenoje, prisidės prie šalies gastronomijos ateities ir gastronominio turizmo vystymosi, nes vienas iš organizacijos tikslų yra suteikti galimybes mūsų šefams mokytis, dalintis patirtimi ir varžytis“, rašoma Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) pranešime. 

Darius Katinas, „Bocuse d‘Or Lietuva“ prezidentas, ilgus metus dirbantis restoranų versle ir įdėjęs daug pastangų, kad ši „organizacija ateitų į Lietuvą“, VŽ paaiškino, jog praktiškai tai reiškia dar vieną ir labai rimtą Lietuvos šefų galimybę tobulėti: mūsų tautiečiai turės teisę (žinoma, po atrankinių varžybų) dalyvauti „Bocuse d'Or“ konkurse. 

„Bocuse d‘Or Lietuva“ komiteto nariais tapo virtuvės šefai Evaldas Juška, Martynas Meidus, Vita Bartininkaitė, Tomas Rimydis ir Tadas Eidukevičius, kurie „prisidės prie organizacijos savo žinių bagažu ir įspūdingomis patirtimis, praversiančiomis mūsų šefų bendruomenei ir gastronominės politikos formavimui užsienyje“. 

Legendinio prancūzų virtuvės šefo Paulo Bocuse (1926–2018) 1987 m. inicijuotas pasaulio kulinarijos konkursas rengiamas kas dvejus metus ir vadinamas virėjų olimpinėmis žaidynėmis – jame varžomasi dėl geriausio pasaulio virėjo vardo.

Šimtmečio virėju ir gastronomijos popiežiumi vadinto P. Bocuse konkurse talentingi virtuvės meistrai demonstruoja savo meistriškumą ir išmonę. Be estetikos, techniškumo ir skonių įvairovės čia labai svarbios kultūrinės tradicijos, ekologija, maisto taupymas ir vietiniai produktai. 

Sakoma, jog „Bocuse d‘Or“ yra viena iš didžiausių šefų svajonių – kaip lenktynininkas svajoja važiuoti „Formulėje 1“, taip šefai svajoja patekti į Lione kas dvejus metus vykstantį „Bocuse d‘Or Grand Finale“ konkursą.

„Tai keturių metų paruošiamasis darbas ir pusantrų metų aktyvios gastronominės diplomatijos rezultatas“, – apie Lietuvos patekimą į „Bocuse d‘Or“ glėbį sako D. Katinas, pastaruoju metu vykdęs įvairius tarptautinės gastronomijos projektus. Vienas iš paskutinių jo pasiekimų – Šveicarijoje, pas įtakingą gastronomijos mokytoją ir teisėją Rudy Muller, „World Chefs Culinary Competition Committee“ narį, išlaikytas gastronomijos teisėjo egzaminas.

52795
130817
52791