2022-11-13 18:56

Vyno ir desertų čempionatas: ir vėl laimėjo atkaklieji

Restorano „Telegrafas“ šefas Vilius Ručinskas. R. Daskevičiaus nuotr.
Restorano „Telegrafas“ šefas Vilius Ručinskas. R. Daskevičiaus nuotr.
Lapkričio 7 d. Vilniuje, „Vaidilos teatre“ vykusio 12-ojo Vyno ir desertų derinių čempionatą laimėjo viešbučio „Kempinski“ restorano „Telegrafas“ komanda, dėl pagrindinio prizo – „Auksinės šakutės“, rungtyniavusi gal dešimtį metų.

Pirmąją vietą laimėjusi „Telegrafo“ komanda – daugiausia titulų turintis Lietuvos someljė Martynas Pravilonis (aukščiausias jo laimėjimas – 2019 m. užimta 4-oji vieta XVI Pasaulio someljė čempionate), jaunesnysis someljė Ignatijus Semionovas ir šefai Vilius Ručinskas bei Milena Levaškevičiūtė – patiekė restorano meniu jau išbandytą ir ištobulintą „Medaus parfė“ iš vyne virtos kriaušės, medaus ir levandų.

Prie šio deserto, kuriam (smagus rinkodaros kabliukas) medus renkamas iš avilių ant viešbučio stogo, someljė M. Pravilonis priderino saldųjį vokišką vyną „Markus Molitor Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese Mosel 2018“. 

Desertas – čempionas. R. Daskevičiaus nuotr._batch
Desertas – čempionas. R. Daskevičiaus nuotr._batch

Be pagrindinių apdovanojimų, čempionate teikiami Lietuviškiausio deserto, Lengviausio vyno ir deserto derinio bei Geriausio vyno prizai. Telegrafiečiai  šiemet laimėjo ir lengviausio derinio kategorijoje. Tokiu pat prizu jie buvo įvertinti 2017 m., kelis kartus šio restorano komanda apdovanota ir už geriausią čempionato vyną. 

Čempionai (iš kairės): Vilius Ručinskas, Milena Levaškevičiūtė, Martynas Pravilonis, Ignatijus Semionovas. V. Skaraičio nuotr.
Čempionai (iš kairės): Vilius Ručinskas, Milena Levaškevičiūtė, Martynas Pravilonis, Ignatijus Semionovas. V. Skaraičio nuotr. 

Pasak Arūno Starkaus, vertinimo komisijos pirmininko, „Telegrafo“ desertas ir gaivus vokiškas rislingas sudarė lengvumo, elegancijos įspūdį ir sužavėjo komisijos narius.“  

Deja vu

„Telegrafo“ komandos atkaklumas priminė 2021 m. čempionato laimėtojų – restorano „Dine“ komandos (konditerė Barbora Inciūtė-Čepulionienė ir someljė Arminas Darasevičius) skrydį. Pernai atsiimdamas apdovanojimą A. Darasevičius paragino kolegas nenuleisti rankų, – „Dine“ restoranas pirmąją vietą užėmė čempionate dalyvaudamas septintą kartą iš eilės.

Banaloką posakį, kad „visi trokšta pagauti laimės paukštę už uodegos, tik ne visi žino, kad sėkmė yra įnoringa ponia, nusilenkianti ne išrinktiesiems, o atkakliesiems“, patvirtino ir ketvirtą kartą čempionate dalyvavusio someljė Simono Laukaičio pergalės. Be abejo, jis rungtyniavo ne vienas. 

Vilniuje, „Senatorių pasaže“ veikiančio baro „Taurės“ šefas italas Matteas Covaccis bei S. Laukaitis laimėjo II vietą – „Sidabrinę šakutę“, prizą už geriausią čempionato vyną bei šių metų naujieną – prizą už Vilnių geriausiai atspindintį desertą. Tačiau S. Laukaitis sakė nenurimsiantis, kol savo rankose nelaikys „Auksinės šakutės“.   

Iš kairės: Simonas Laukaitis ir Matteas Covaccis. V. Skaraičio nuotr.
„Taurės“ komanda (iš kairės): Simonas Laukaitis ir Matteas Covaccis. V. Skaraičio nuotr. 

„Taurės“ komanda patiekė šaltalankiais pagardintą desertą „Creme caramel“, priderintą prie ispaniško natūraliojo vyno „MicroBio Alma-Zen“. 

Trečioji vieta atiteko Palangos restorano „Vila komoda“ (Gabrielė Stulgaitė, Martynas Mačiulis) komandai, patiekusiai foie gras desertą „Svečiuose komodoje“, prie kurio „Vyno klubo“ ekspertė Daiva Mumgaudienė parinko saldųjį šampaną „Louis Roederer Carte Blanche“. Komanda įvertinta ir prizu už lengviausią derinį. 

Restorano „Vila komoda“ desertas. V. Skaraičio nuotr.
Restorano „Vila komoda“ desertas. V. Skaraičio nuotr. 

Lietuviškiausio deserto prizas, kurį įsteigė Pakruojo dvaro bravoras ir spirito varykla, atiteko šeimyniniam duetui „Draugystės gatvėje“. Konditerė Andželika Norkuvienė ir someljė Enrika Norkutė morkų pyragą su riešutų kremu derino su itališku „Castello di Volpaia Vin Santo del Chianti Classico DOC 2015“ vynu.

Šiemet skirtas prizas ir už netikėčiausią derinį. Jis atiteko Birštono restorano „Old Town Grill“ komandai už duonos pudingo su svarainių želė ir saldžiojo rožinio putokšlio „Giacomo Bologna Braida Brachetto d’Acqui 2021“ derinį.  

Šiemet kaip niekad gausiai į čempionatą susirinkę žiūrovai, turėję progos paragauti vyno ir desertų derinių, balsavo už labiausiai patikusią komandą. Publikos simpatijų prizą laimėjo restorano „Amandus“ komanda (Rita Ramanauskaitė, Dovydas Dokšas, Pavelas Matvekas ir Kristijonas Valančiūnas), patiekusi šokoladinį desertą „Miškas rudenį“ su portu „Andersen 20 YO White Port“. Visa jų komanda buvo pakviesta dalyvauti atvirosiose Lietuvos someljė mokyklos paskaitose apie šokoladą, arbatą, kavą, sūrius. 

Dalyviai

Šių metų čempionate dalyvavo 13 komandų. Tarp jų – profesionalai iš restoranų („Telegrafas“, „Dia“, „Vila Komoda“, „Old Town Grill“, „Želvė Village & SPA“, „Taurės“, „Ararat“, „Amandus“), įmonės „Biržų duona“ bei „Mantinga“. 

„Biržų duonos“ ir someljė Luko palubinsko derinys. R. Daskevičiaus nuotr.
„Biržų duonos“ ir someljė Luko palubinsko derinys. R. Daskevičiaus nuotr. 

Varžėsi ir dvi mokslo institucijos, rengiančios maitinimo srities specialistus, – Kauno kolegija bei Kauno technologijų mokymo centras bei minėtasis šeimyninis duetas – konditerė A. Norkuvienė ir jos dukra someljė E. Norkutė. 

VERSLO TRIBŪNA

RĖMIMAS
Kauno kolegijos komandos deserto ir lietuviškos vyninės „Roksala“ vyno derinys. R. Daskevičiaus nuotr.
Kauno kolegijos komandos deserto ir lietuviškos vyninės „Roksala“ vyno derinys. R. Daskevičiaus nuotr. 

Viena iš komandų išsiskyrė derinį pristačiusi su nealkoholiniu vynu, kita – su lietuvišku „Roksalos“ vyninės agrastų vynu.

Kitąmet – ir Latvijoje

Šio unikalaus renginio sumanytojas Arūnas Starkus jau pernai prasitarė, kad lietuviškasis desertų ir vyno derinimo čempionatas turėtų išplisti ir kitose šalyse kaip „pusiau frančizė“. 

„Tikiu, kad sukelsime „sniego gniūžtę“ ir šio čempionato virsmas į tarptautinį renginį duos puikios grąžos Lietuvai“, – VŽ sakė A. Starkus. 

Anot jo, sumanymą plėsti tokį renginį į kitas šalis sustabdė kovido pandemija, tačiau dabar jau aišku, kad kitąmet tokie čempionatai turėtų vykti Latvijoje ir Lenkijoje. 

Restorano „Ararat ir Gadara“ derinys. R. Daskevičiaus nuotr.
Restorano „Ararat ir Gadara“ derinys. R. Daskevičiaus nuotr. 

Viena iš lietuviškojo čempionato komisijos narių Linda Karpenko, Latvijos someljė asociacijos atstovė ir viena iš kitų metų Vyno ir desertų derinių čempionato Latvijoje organizatorių, sako, jog mūsiškis čempionatas ją pribloškė. 

„Dabar esu dar labiau pasiryžusi pristatyti tokį čempionatą Latvijoje, iš karto galvosiu ir apie galimą visų Baltijos šalių čempionatą. Buvo itin įdomu paragauti kai kurių desertų, kai iš pradžių manai, jog jiems kažko trūksta, bet paragavus priderinto vyno maloniai nustembi ir supranti, koks stiprus yra šių dviejų dalių derinys.“ 

„Želvė Village & Spa“ ir „Vyno klubo“ eksperto Giedriaus Simučio derinys. R. Daskevičiaus nuotr.
„Želvė Village & Spa“ ir „Vyno klubo“ eksperto Giedriaus Simučio derinys. R. Daskevičiaus nuotr. 

Čempionate teisėjavo Arūnas Starkus, „Vyno klubo“, Someljė mokyklos įkūrėjas, čempionato sumanytojas ir komisijos pirmininkas, „Vyno žurnalo“ vyriausiasis redaktorius; Rasa Starkus, „Vyno klubo“ ir Someljė mokyklos įkūrėja; Arminas Darasevičius, Lietuvos someljė asociacijos prezidentas, 2021 m. Lietuvos vyno ir desertų derinių čempionato nugalėtojas; Rasa Ščeponienė-Gurevičė, žurnalo „Geras skonis“ vyriausioji redaktorė, Asta Petrus, „Desertų klubo“ įkūrėja; Beata Nicholson, kulinarinių knygų autorė ir televizijos laidų vedėja, „Beatos virtuvės“ įkūrėja; Linda Karpenko, Latvijos someljė asociacijos atstovė, someljė; Linas Vaitulevičius, „Vyno žurnalo“ autorius.  

Vyno ir desertų derinių čempionatą organizuoja Lietuvos someljė mokykla.

52795
130817
52791