Geriausio pasaulio restorano šiemet neskelbs

Jei aplinkybės leis, renginys Antverpene vyks 2021 m.
„Atsižvelgiant į susiklosčiusias aplinkybes, 2020 m. visas savo pastangas skirsime padėti restoranams išgyventi šį sunkų laiką“, – apdovanojių rengėjų pranešime cituojamas Williamas Drew, „The World’s 50 Best Restaurants“ turinio direktorius. Naujienų agentūrai „Bloomberg“ jis sakė, jog sprendimas atšaukti apdovanojimus nebuvo lengvas, bet dabar, „kai viso pasaulio svetingumo industrija išgyvena ypatingai sunkius laikus, apdovanojimams tiesiog netinkamas metas“.
Dabar organizacija planuoja pasaulio gastronomijos lyderių virtualų susitikimą, kuriame apsvarstys padėtį ir pasidalins idėjomis, kaip padėti verslui, šefams ir kitiems restoranų darbuotojams.
Palaiko, bet nusivylę
Anot Massimo Botturos, restorano „Osteria Francescana“ Modenoje, Šiaurės Italijoje, šefo, visi supranta, kad dabar reikia galvoti apie pažeidžiamiausius, o ne apie sėkmingiausius industrijos dalyvius. Jo restoranas geriausiu pasaulyje buvo išrinktas du sykius – 2016 ir 2018-aisiais. M. Botturos nuomone, šiuo metu tokie apdovanojimai nėra prioritetas. Dabar svarbu bendruomenė, ne paskiri restoranai.
Slovėnijos virtuvės meistrė Ana Ros, kurios restoranas „Hiša Franko“ pernai buvo 38-oje geriausių restoranų sąrašo vietoje, labai nusivylusi organizatorių sprendimu neskelbti sąrašo internete.
„Mano komanda verkia. Mes labai laukėme apdovanojimų. Dabar mums kaip niekada reikia palaikymo. Gastronomija – ne kapinės. Mes taip sunkiai šįmet dirbome ir dabar niekada nesužinosime, kaip sekėsi. Kaip man motyvuoti savo komandą?“, – šefę cituoja „Bloomberg“.
Garantuoja pelną
Mitchellas Davisas, „World‘s 50 Best“ patikėtinis Šiaurės Amerikos rytiniam regionui, pripažįsta, kad apdovanojimai yra geras motyvatorius dirbti. Jie reikšmingi visai industrijai ir kiekvienam restoranui atskirai, nes atkreipia pasaulio dėmesį. O dėmesio išraiška yra labai materiali – restoranų rezervacijos ir pelnai tiesiog šauna į viršų. Žurnalas „Time“ yra skelbęs, jog „El Cellar de Can Roca“ Ispanijoje sulaukė beveik 2 mln. užklausų dėl rezervacijų per parą, kai 2013 m. pirmą sykį gavo geriausio pasaulio restorano titulą. Geriausiu pasaulyje jis buvo išrinktas ir 2015 m.
Praėjusį rudenį Lietuvos gastronomijos forume viešėjusi Virginia Anne Newton, trimis „Michelin“ žvaigždutėmis įvertinto danų restorano „Geranium“ renginių ir rinkodaros vadovė, VŽ aiškino šio gido vertinimų svarbą restoranui: 2 gido žvaigždutės verslo apimtį pakelia 40%, o 3 – visu 100%.
Kita vertus, dėstė ji, su aukščiausiais įvertinimais labai išauga ir klientų lūkesčiai, savo ruožtu jie skatina šeimininkus daugiau investuoti, didėja rizika neįvertinti savo galimybių, pamesti kokybės kontrolę ir, apsisukus ratui, nepateisinti klientų lūkesčių ir galiausiai prarasti apdovanojimą. Pasak V. A. Newton, yra pavyzdžių, kai netekę garsiojo gido įvertinimo restoranai bankrutuoja per mažiau nei metus.
„Bet atsižvelgiant į tai, kiek daug žmonių dabar susiduria su didžiuliais sunkumais, laimėtojo džiaugsmas būtų netinkamas“, – „Bloomberg“ apie geriausio pasaulio restorano rinkimus sako M. Davisas.
„World’s 50 Best Restaurants“ rinkimus organizuoja britų žiniasklaidos grupė „William Reed Business Media“, jie rengiami nuo 2002 m. Nugalėtojus renka daugiau nei 1.000 virtuvės meistrų, restoranų šeimininkų, maisto žurnalistų. Iki pernai jie rinkti iš 100 kandinatų, 2019 m. pretendentų sąrašas buvo išplėstas iki 120. Apie šiųmečių kanditatų skaičių organizatoriai nepraneša.
2019 m. buvo nuspręsta paskutinių metų sąrašo geriausiąjį restoraną eliminuoti iš rinkimų. Taip esą kitiems restoranams bus lengviau prasimušti į viršūnes, o kiekvienų metų geriausieji pateks į vadinamąjį „Šlovės kampelį“.
Pernai geriausiu pasaulio restoranu paskelbtas „Mirazur“ Prancūzijoje, netoli Nicos. Visas 2019 m. sąrašas čia.