Paskelbti geriausi pasaulio restoranai

Publikuota: 2019-06-26
Geriausio 2019 m. restorano „Mirazur“ virtuvei vadovauja šefas Mauro Colagreco. www.theworlds50best.com nuotr.
Geriausio 2019 m. restorano „Mirazur“ virtuvei vadovauja šefas Mauro Colagreco. www.theworlds50best.com nuotr.

Singapūre birželio 25-osios vakarą paskelbtas 50-ies geriausių pasaulio restoranų sąrašas „The World’s 50 Best Restaurants“. Daugiau nei 1.000 vertintojų sprendimu, geriausio 2019 m. restorano titulo nusipelnė „Mirazur“, veikiantis Mentono miestelyje netoli Monako. Paradoksas, tačiau tai pirmas kartas per 18 metų, kai geriausiu pasaulyje paskelbtas Prancūzijos restoranas.

Kulinarijos „Oskaru“ vadinamą apdovanojimą pelniusio „Mirazur“ virtuvei vadovauja italų ir argentiniečių kulinarinį paveldą puoselėjantis šefas Mauro Colagreco. „Mirazur“ pasaulio geriausiųjų sąraše ne naujokas: pernai jis užėmė trečią, 2017-aisiais – 10 vietą.

„Mirazur“ lengvai pasiekiamas traukiniu iš Nicos, tačiau jis tarsi izoliuotas nuo pasaulio; įkurtas žavingoje kalnų papėdėje su vaizdu į Viduržemio jūrą, vos keli šimtai metrų nuo Pranzūzijos ir Italijos sienos. Iš Argentinos kilęs M. Colagreco restoraną įkūrė 2006-aisiais, po metų užsidirbo „Michelin“ žvaigždutę, 2012 m. – dar vieną. Įkvėptas jūros, kalnų ir sodo aplinkui, šefas gamina sezoninius patiekalus. Pietų meniu žmogui – 65 eurai, tačiau kaina, vertina „Bloomberg“, „daugiau nei verta malonumo“.

Antroje vietoje – gurmanų pasaulyje gerai žinomas „Noma“ vardas. 2017 m. žiemą uždaręs vieną geriausių ir garsiausių pasaulio restoranų ir persikėlęs į kitą vietą Kopenhahoje, jo šefas Rene Redzepi įrodė, kad vertas būti tarp pačių geriausių. Pirmajame sąrašo dešimtuke – dar keli puikiai žinomi vardai: Kopenhagos restoranas „Geranium“, San Sebastiane veikiantis „Mugaritz“, Paryžiuje – „Arpege“.

Pirmojo dešimtuko restoranai išsirikiavo taip:

1. „Mirazur“ (Mentonas, Prancūzija)

2. „Noma“ (Kopenhaga, Danija),

3. „Asador Etxebarri“ (Atxondo, Ispanija)

4. „Gaggan“ (Bangokas, Tailandas)

5. „Geranium“ (Kopenhaga, Danija)

6. „Central“ (Lima, Peru)

7. „Mugaritz (San Sebastianas, Ispanija)

8. „Arpege“ (Paryžius, Prancūzija)

9. „Disfrutar“ (Barselona, Ispanija)

10. „Maido“ (Lima, Peru)

Šlovės kampelis

Akylesni gurmanai „The World’s 50 Best Restaurants“ sąraše, vadinamame svarbiausiu kulinarijos pasaulyje, neabejotinai pasiges 2016 m. ir 2018 m. geriausio pasaulio restorano – šefo Massimo Botturos vadovaujamo „Osteria Francescana“ (Italija, Modena), arba 2017-ųjų laimėtojo – Niujorko modernios virtuvės restorano „Eleven Madison Park“. Reikalas tas, jog geriausiųjų rinkimus organizuojanti britų žiniasklaidos grupė „William Reed Business Media“ šių metų sausį paskelbė keičianti taisykles ir paskutinių metų sąrašo „pirmūnus“ eliminuojanti iš rinkimų, taip esą kitiems restoranams bus lengviau prasimušti į viršūnes, o kiekvienų metų patys geriausieji pateks į vadinamąjį „Šlovės kampelį“.

Toks sprendimas užsienio žiniasklaidoje vadintas kontroversišku. Vieni jį peikė, kiti palaikė. Tarp pastarųjų buvo ir M. Bottura, pareiškęs, jog „pats laikas į sąrašo viršūnę kopti kitiems, ypač jaunajai šefų kartai“.

Plečiasi geografiškai

Šiemet svarbiausias pasaulio kulinarijos renginys vyko Singapūre, „Marina Bay Sands“ teatre; tai pirmas kartas per 18 metų, kai apdovanojimai surengti Azijoje.

Laimėtojai paskelbti susumavus daugiau nei 1.000 anketų, kurias pildė garsūs šefai, maisto rašytojai, žurnalistai. Rengėjai pabrėžia, kad pusė vertintojų – moterys. Balsavimo anketų rezultatus patvirtino audito kompanija „Deloitte“.

Šiemet sąrašas, kurį tradiciškai sudaro 100 restoranų, išplėstas iki 120. Taip pažymėtas italų prekių ženklo „S. Pellegrino“, kuris kartu su „Acqua Panna“ prekių ženklu yra svarbiausias renginio rėmėjas, 120-metis.

Sąrašo dalis nuo 51 iki 120 restorano buvo paskelbta kiek anksčiau, prieš savaitę, jame – restoranai iš 25 šalių.

Tarp jų – 21 sąrašo naujokas iš 15 šalių. Skaičiuojama, jog, palyginti su praėjusiais metais, geriausių restoranų sąrašas geografiškai išsiplėtė maždaug 30%, ir tai labai džiugina rengėjus, kurie metai iš metų buvo kaltinami, jog jame dominuoja Europos ir JAV restoranai.

Deja, ir geografiškai platesniame sąraše restoranų nei iš Baltijos šalių, nei juolab iš Lietuvos nėra. Bent jau kol kas šlove ir apdovanojimų nauda džiaugiasi kur kas gilesnes kulinarines tradicijas turinčių šalių atstovai, o kad šie apdovanojimai verslui neša didžiulę naudą, abejojančių nėra.

„Per 24 valandas nuo ceremonijos pabaigos sulaukėme 2 mln. užsakymų rezervuoti staliuką ir iki šiol juntame sąrašo įtaką“, – „time.com“ cituoja katalonų šefą Joaną Roca, kurio restoranas „El Celler de Can Roca“ pirmąją vietą pasaulio geriausiųjų sąraše užėmė 2013 m. ir 2015 m.

Visas 50-ies geriausių restoranų sąrašas skelbiamas čia.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Ėmėsi verslo pamatęs, kiek gero maisto išmetama universiteto valgykloje 1

Grožis visais laikais buvo pelningas, tačiau amerikietis Benas Simonas mano, kad užsidirbti galima ir iš...

Laisvalaikis
2019.07.14
Virtuvės meistrai pataria, ko nekepti ant grotelių

Vasara – kepsnių ant grotelių metas. Pastaraisiais metais tapo madinga kepti kone viską – nuo tradicinių...

Laisvalaikis
2019.07.13
P. Jurkevičius: noriu prezidento, pietaujančio prie balta staltiese uždengto stalo! Premium

Žiniasklaidos iškeltas klausimas – reikia, o gal nelabai Daukanto aikštės rūmuose restorano arba kavinės,...

Verslo klasė
2019.07.13
Stiklinė sulčių artina vėžį 7

Mokslininkai teigia, kad vėžiu dažniau suserga tie, kas vartoja daug cukraus turinčių gėrimų, tokių kaip...

Laisvalaikis
2019.07.11
Vilnius pradėjo žymėti lauko kavinių ribas 1

Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė pasekusi Diuseldorfo pavyzdžiu ir pradėjusi žymėti lauko kavinių ribas.

Laisvalaikis
2019.07.05
Vyriausybė pritarė pluoštinių kanapių produktų įteisinimui 2

Vyriausybė trečiadienį pritarė Seime svarstomoms įstatymų pataisoms, kuriomis produktų gamybai būtų leista...

Laisvalaikis
2019.07.03
„Pet-Nat“ – natūrali (r)evoliucija? 1

„Pet-Nat“, arba nesutrumpintai „petillant-naturel“, yra lengvai putojantis, dažnai šiek tiek drumstas ir...

Laisvalaikis
2019.06.30
Europa grumiasi su milijardiniu ungurių kontrabandos verslu

Europos policijos biuras (Europolas) praneša, kad vien pernai iš kontrabandininkų buvo perimta 15 mln.

Laisvalaikis
2019.06.29
Artimos ateities mėsa – iš mėgintuvėlio Premium 9

Savaitgalį grilyje čirškinant kepsnius, sunku įsivaizduoti, kad jau 2040 m. didžioji dalis pasaulyje...

Laisvalaikis
2019.06.28
Finišas pasiektas: paskelbti 30 geriausių Lietuvos restoranų 1

„Gero maisto akademijos“ (GMA) rengiami geriausių Lietuvos restoranų rinkimai birželio 27-osios vakarą išėjo...

Laisvalaikis
2019.06.27
Z karta maitinasi kitaip 7

Tūkstantmečio karta iš meniu paraščių į topus ištraukė bolivinę balandą, skrebutį su avokadu ir visą maistą...

Laisvalaikis
2019.06.27
Paskelbti geriausi pasaulio restoranai 7

Singapūre birželio 25-osios vakarą paskelbtas 50-ies geriausių pasaulio restoranų sąrašas „The World’s 50...

Laisvalaikis
2019.06.26

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau