Paskelbti geriausi pasaulio restoranai

Publikuota: 2019-06-26
Geriausio 2019 m. restorano „Mirazur“ virtuvei vadovauja šefas Mauro Colagreco. www.theworlds50best.com nuotr.
Geriausio 2019 m. restorano „Mirazur“ virtuvei vadovauja šefas Mauro Colagreco. www.theworlds50best.com nuotr.

Singapūre birželio 25-osios vakarą paskelbtas 50-ies geriausių pasaulio restoranų sąrašas „The World’s 50 Best Restaurants“. Daugiau nei 1.000 vertintojų sprendimu, geriausio 2019 m. restorano titulo nusipelnė „Mirazur“, veikiantis Mentono miestelyje netoli Monako. Paradoksas, tačiau tai pirmas kartas per 18 metų, kai geriausiu pasaulyje paskelbtas Prancūzijos restoranas.

Kulinarijos „Oskaru“ vadinamą apdovanojimą pelniusio „Mirazur“ virtuvei vadovauja italų ir argentiniečių kulinarinį paveldą puoselėjantis šefas Mauro Colagreco. „Mirazur“ pasaulio geriausiųjų sąraše ne naujokas: pernai jis užėmė trečią, 2017-aisiais – 10 vietą.

„Mirazur“ lengvai pasiekiamas traukiniu iš Nicos, tačiau jis tarsi izoliuotas nuo pasaulio; įkurtas žavingoje kalnų papėdėje su vaizdu į Viduržemio jūrą, vos keli šimtai metrų nuo Pranzūzijos ir Italijos sienos. Iš Argentinos kilęs M. Colagreco restoraną įkūrė 2006-aisiais, po metų užsidirbo „Michelin“ žvaigždutę, 2012 m. – dar vieną. Įkvėptas jūros, kalnų ir sodo aplinkui, šefas gamina sezoninius patiekalus. Pietų meniu žmogui – 65 eurai, tačiau kaina, vertina „Bloomberg“, „daugiau nei verta malonumo“.

Antroje vietoje – gurmanų pasaulyje gerai žinomas „Noma“ vardas. 2017 m. žiemą uždaręs vieną geriausių ir garsiausių pasaulio restoranų ir persikėlęs į kitą vietą Kopenhahoje, jo šefas Rene Redzepi įrodė, kad vertas būti tarp pačių geriausių. Pirmajame sąrašo dešimtuke – dar keli puikiai žinomi vardai: Kopenhagos restoranas „Geranium“, San Sebastiane veikiantis „Mugaritz“, Paryžiuje – „Arpege“.

Pirmojo dešimtuko restoranai išsirikiavo taip:

1. „Mirazur“ (Mentonas, Prancūzija)

2. „Noma“ (Kopenhaga, Danija),

3. „Asador Etxebarri“ (Atxondo, Ispanija)

4. „Gaggan“ (Bangokas, Tailandas)

5. „Geranium“ (Kopenhaga, Danija)

6. „Central“ (Lima, Peru)

7. „Mugaritz (San Sebastianas, Ispanija)

8. „Arpege“ (Paryžius, Prancūzija)

9. „Disfrutar“ (Barselona, Ispanija)

10. „Maido“ (Lima, Peru)

Šlovės kampelis

Akylesni gurmanai „The World’s 50 Best Restaurants“ sąraše, vadinamame svarbiausiu kulinarijos pasaulyje, neabejotinai pasiges 2016 m. ir 2018 m. geriausio pasaulio restorano – šefo Massimo Botturos vadovaujamo „Osteria Francescana“ (Italija, Modena), arba 2017-ųjų laimėtojo – Niujorko modernios virtuvės restorano „Eleven Madison Park“. Reikalas tas, jog geriausiųjų rinkimus organizuojanti britų žiniasklaidos grupė „William Reed Business Media“ šių metų sausį paskelbė keičianti taisykles ir paskutinių metų sąrašo „pirmūnus“ eliminuojanti iš rinkimų, taip esą kitiems restoranams bus lengviau prasimušti į viršūnes, o kiekvienų metų patys geriausieji pateks į vadinamąjį „Šlovės kampelį“.

Toks sprendimas užsienio žiniasklaidoje vadintas kontroversišku. Vieni jį peikė, kiti palaikė. Tarp pastarųjų buvo ir M. Bottura, pareiškęs, jog „pats laikas į sąrašo viršūnę kopti kitiems, ypač jaunajai šefų kartai“.

Plečiasi geografiškai

Šiemet svarbiausias pasaulio kulinarijos renginys vyko Singapūre, „Marina Bay Sands“ teatre; tai pirmas kartas per 18 metų, kai apdovanojimai surengti Azijoje.

Laimėtojai paskelbti susumavus daugiau nei 1.000 anketų, kurias pildė garsūs šefai, maisto rašytojai, žurnalistai. Rengėjai pabrėžia, kad pusė vertintojų – moterys. Balsavimo anketų rezultatus patvirtino audito kompanija „Deloitte“.

Šiemet sąrašas, kurį tradiciškai sudaro 100 restoranų, išplėstas iki 120. Taip pažymėtas italų prekių ženklo „S. Pellegrino“, kuris kartu su „Acqua Panna“ prekių ženklu yra svarbiausias renginio rėmėjas, 120-metis.

Sąrašo dalis nuo 51 iki 120 restorano buvo paskelbta kiek anksčiau, prieš savaitę, jame – restoranai iš 25 šalių.

Tarp jų – 21 sąrašo naujokas iš 15 šalių. Skaičiuojama, jog, palyginti su praėjusiais metais, geriausių restoranų sąrašas geografiškai išsiplėtė maždaug 30%, ir tai labai džiugina rengėjus, kurie metai iš metų buvo kaltinami, jog jame dominuoja Europos ir JAV restoranai.

Deja, ir geografiškai platesniame sąraše restoranų nei iš Baltijos šalių, nei juolab iš Lietuvos nėra. Bent jau kol kas šlove ir apdovanojimų nauda džiaugiasi kur kas gilesnes kulinarines tradicijas turinčių šalių atstovai, o kad šie apdovanojimai verslui neša didžiulę naudą, abejojančių nėra.

„Per 24 valandas nuo ceremonijos pabaigos sulaukėme 2 mln. užsakymų rezervuoti staliuką ir iki šiol juntame sąrašo įtaką“, – „time.com“ cituoja katalonų šefą Joaną Roca, kurio restoranas „El Celler de Can Roca“ pirmąją vietą pasaulio geriausiųjų sąraše užėmė 2013 m. ir 2015 m.

Visas 50-ies geriausių restoranų sąrašas skelbiamas čia.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Šveicarai ir toliau kaups kavos atsargas karui

Šveicarai nebūtų šveicarai, jei nepasirengtų bet kuriam gyvenimo atvejui. Tai šalis, kurioje kiekviena šeima...

Laisvalaikis
2019.11.16
„Jau pilnametis“: taujėniškio plėtros greitis – du restoranai per sezoną Premium

Atidaryti du naujus restoranus per keturis mėnesius – ambicingas uždavinys net maitinimo sektoriaus...

Gazelė
2019.11.14
Ką daryti, kai stresas tampa pagrindiniu patiekalu Premium

Visi žinome, kad stresas kenkia svei­katai, bet ne mažiau kenksmingi gali būti ir būdai, kaip su juo...

Laisvalaikis
2019.11.11
Maisto ir gėrimų paroda BAF: degustacijos, diskusijos, meno instaliacijos

Lapkričio 8 ir 9 d. Vilniuje, parodų centre „Litexpo“, tęsiasi Baltijos maisto ir gėrimų paroda BAF. Čia...

Paslaugos
2019.11.08
Rūkyti Neringos karšiai – Seimo rankose

Neringiškiai sujudo: jeigu nebus pakeisti įstatymai ar priimtos jų pataisos, kyla grėsmė išnykti pamario...

Laisvalaikis
2019.11.05
Vynas metus bus brandinamas kosmose

12 butelių puikaus prancūziško bordo metus bus brandinami Tarptautinėje kosmoso stotyje (International Space...

Laisvalaikis
2019.11.05
Gastronomijos savaitė kviečia į gurmaniškas ekskursijas 

Lapkričio 4–10 d. Lietuvoje skelbiama Gastronomijos savaitė. Jos metu gero maisto gerbėjai kviečiami iš...

Laisvalaikis
2019.11.02
Interneto naudotojai jau dešimtmetį stebi „McDonald‘s“ mėsainio irimo procesą

Praėjus dešimtmečiui po to, kai Islandijoje buvo uždarytas paskutinis „McDonald‘s“ restoranas, tūkstančiai...

Laisvalaikis
2019.11.01
Lietuvių virtuvės meistrai iš Kinijos parsivežė sidabrą

Savaitgalį Kinijoje vykusiame tarptautiniame jaunųjų virtuvės meistrų čempionate „International Young Chefs...

Laisvalaikis
2019.10.28
Mitybos mitai: kiek ir ko (ne)valgyti 1

Klaidinamų, viena kitą neigiančių teorijų apie maistą – apstu. Jei vieni mitybos specialistai kurį nors...

Laisvalaikis
2019.10.26

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau