2019-11-17 14:00

 Vakarienė Helsinkyje: kur pasukti

Helsinkio restoranas „Gron“ įvertintas viena „Michelin“ žvaigžde. Restorano nuotr.
Helsinkio restoranas „Gron“ įvertintas viena „Michelin“ žvaigžde. Restorano nuotr.
Suomių virtuvės meistrai gerokai vėliau nei švedai ar danai prisijungė prie vadinamosios Šiaurės šalių virtuvės revoliucijos, kuri Kopenhagą ir Stokholmą beveik prieš dešimtmetį pavertė gastronomijos madas diktuojančiais miestais. Reikalai Suomijoje sparčiai juda į priekį, tad jei ketinate ten slidinėti ar žvejoti, planuojate kelionę į Laplandiją, verta bent vieną vakarą paskirti vakarienei Helsinkyje.

„Kai prieš gerus 7 metus pirmą kartą atvykau į Helsinkį, čia veikė keli prašmatnūs restoranai ir galybė pigių greito maisto užeigų. Bet nebuvo nieko „per vidurį“, – „New York Times“ cituoja Barselonoje gimusį virtuvės meistrą Albertą Franchą Sunyerį, Helsinkio restorano „Nolla“ bendraturtį. – Išvykau 2015-aisias, o kai grįžau po gerų metų, nesupratau, kas čia atsitiko“.

Anot virtuvės meistro, Suomijos sostinėje staiga atsirado galybė įvairiausių tipų restoranėlių, bistro, jaunosios kartos virtuvės meistrai drąsiai ėmėsi verslo ir eksperimentų virtuvėse. Pasikeitė net lankytojai – jie noriai ėjo valgyti į resoranus, o ne sėdėjo namuose.

52795
130817
52791