Šventėms pasibaigus gyvenimas tęsiasi

Publikuota: 2016-12-25
Persivalgymo maratonui pasibaigus, vištienos sultinys puikiausiai tiks lengvai pereinant nuo sotaus maisto į įprastą maitinimosi ritmą. 
 „Scanpix“ nuotr.
Persivalgymo maratonui pasibaigus, vištienos sultinys puikiausiai tiks lengvai pereinant nuo sotaus maisto į įprastą maitinimosi ritmą. „Scanpix“ nuotr.
„Verslo žinios“

Kalėdos ir Naujieji metai asocijuojasi ne tik su dovanomis, gerumu bei nauju gyvenimo etapu, tačiau ir su besaikiu valgymu bei gėrimu. Jau per Kūčias pakilę nuo stalo jaučiame, kad skrandyje vos telpa dvylika paragautų patiekalų, o kur dar Kalėdos su Naujaisiais metais ir nuo gėrybių lūžtantys stalai.

Ką daryti, kad nepersivalgytume, arba kas galėtų padėti, jei jau taip atsitiko.

1. Persivalgymo grėsmę sumažinkite iš anksto. Tą dieną, kai nusimato šventinė vakarienė, būtinai sočiai papusryčiaukite. Dieną gerkite daugiau vandens. Taip neperalksite ir prisėdusios prie šventinio stalo neprisikrausite tokių pilnų lėkščių, kad netrukus tektų pripažinti, jog akys buvo didesnės už pilvą.

2. Valgyti lėtai, šnekučiuojantis su stalo kaimynais, yra ne tik gero tono ženklas, bet taip greičiau sulauksite sotumo jausmo. Dar geriau, jei nesėdėsite visą vakarą prie stalo, užkandžiaudami darysite pertraukas, o per jas dar ir pajudėsite – įsitrauksite į šokius, žaidimus. Jei jie bus įdomūs ir linksmi, tikrai kurį laiką pamiršite maistą. Atsiminkite, kad būtina ilgesnė pertrauka prieš smaližiaujant saldumynais.

3. Net per šventes rūpinkitės savo sveikata. Jei, pavyzdžiui, aukštas kraujo spaudimas, nevalgykite silkės, nes druska kelia spaudimą. Jei vargina rėmuo, atsisakykite juodos duonos. Nusprendusi vartoti alkoholį – verčiau atsisakykite grybų patiekalų, nes grybai su alkoholiu – pavojingas derinys. Mažiau sumaišę įvairių produktų jausitės geriau.

4. Sunkumą skrandyje, nevirškinimą padeda įveikti fermentiniai preparatai. Juos vartokite prieš valgį ar valgydami, nes būtent tada jie gali palengvinti virškinimą. Per šventes naudinga šių preparatų vartoti kiekvieną kartą valgant, ypač žinant, kad teks valgyti daugiau ir ne visai įprasto maisto.

5. Persivalgius atgauti jėgas padės žalioji arbata, nes ji valo organizmą. Stipri mėtų arbata mažina vidurių pūtimą, pykinimą ir rėmens ėdimą. Jonažolių arbata gerina kepenų veiklą, lengvina riebaus maisto virškinimą, ramina pavargusį skrandį. Kraujažolės malšina skrandžio ir žarnyno skausmus bei spazmus. Taip pat tinka kiaulpienės, pankolio sėklų ar diemedžio antpilai ar nuovirai.

6. Mineralinis vanduo. Teigiama, kad gazuotas vanduo gerti nesveika, tačiau išimtiniais atvejais jis net patartinas. Žinoma, pirkti pigiausią mineralizuotą vandenį neapsimoka: jei jau norite, kad vandenyje esantys burbuliukai aktyvintų skrandžio veiklą, rinkitės tikrą mineralinį vandenį, kaip „Vytautas“ ar „Boržomi“.

7. Per šventes stalai greičiausiai buvo nukloti sočiomis silkių užkandėlėmis, įdarytais karpiais, paštetais, keptomis antimis ar žąsimis. Įprastai padauginame baltyminių produktų ir riebalų. Todėl – pats laikas daržovėms ir vaisiams. Šviežių daržovių ar vaisių salotos tam puikiai tiks: jos ne tik suteiks gaivumo, bet bus ir vitaminų bomba. Žinoma, jei jas skaninsite alyvuogių aliejumi, o ne grietine ar majonezu. Galite prisiminti ir tokiu metų laiku neįprastą, bet visų mėgstamą patiekalą – šaltibarščius. Lengva, gaivu ir primena, kad vasara tegul dar už kalnų, bet dienos jau pradeda po truputį ilgėti.

8. Vištienos sultinys. Per šventes sriuba tikriausiai nepateko į jūsų racioną. Tačiau persivalgymo maratonui pasibaigus vištienos sultinys puikiausiai tiks lengvai pereinant nuo sotaus maisto į įprastą maitinimosi ritmą. Juolab kad vištienos sultinys stiprina imuninę sistemą, kovoja su virusais ir gelbsti nuo įvairių negalavimų. Tačiau nepamirškite, kad joks sultinio kubelis iš parduotuvės neatstos to, kurį išsivirsite iš tikro viščiuko.

9. Jei sunkiai toleruojate alkoholį, blogą savijautą galite sušvelninti valgydami virtus kiaušinius. Sakoma, kad juose gausu cisteino, kuris naikina kepenyse esantį ir pagirias keliantį toksiną acetaldehidą. Dar geriau, jeigu kiaušinius užkąsite pomidorais, nes juose gausu ne tik vitaminų ar antioksidantų, bet ir kalcio, kuris atkuria skysčių balansą kūne.

10. Toms, kurios pasibaisėjusios suvokia, kad per šventes talija išsiplėtė keliais centimetrais, siūlome prieš lengvus užkandžius išgerti kokteilio, kurį pasidarysite sumaišiusios 200 g neriebaus kefyro, šaukštelį cinamono, porą šaukštelių smulkiai tarkuoto imbiero ir žiupsnelį raudonosios aitriosios paprikos. Teigiama, kad vartojant šį kefyro kokteilį per savaitę galima atsikratyti iki 5 kg.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Kalifornijos restoranai nebeduos plastikinių šiaudelių, jei nepaprašysite

Jei norėsite gerti gėrimą per šiaudelį Kalifornijoje (JAV), turėsite jo paprašyti. Priešingu atveju kavinėje...

Vadyba
2018.09.22
„Auga Group“ vadovas: ekologiškas maistas nėra prabangos prekė 10

Kęstutis Juščius, „Auga Group“ valdybos pirmininkas, įsitikinęs, kad gamintojams atėjo puikus laikas...

Agroverslas
2018.09.22
Pacų viešbutyje Vilniuje atidarytas dar vienas restoranas 6

Vilniuje, restauruotuose istoriniuose Pacų rūmuose, atidarytas dar vienas restoranas – „Nineteen18“. Jo...

Laisvalaikis
2018.09.19
Restoranų pajamas augina ne tik kylančios kainos Premium

Restoranams ir kavinėms 2018-ieji žada būti dar vieni geri metai. Statistikos duomenimis, šiemet sausį–liepą...

TOP 20 restoranų pagal 2017–ųjų pelną ir pajamas Premium 6

2017-ieji kavinėms ir restoranams taip pat buvo geri. Pajamas didino 17-a iš 20-ies į VŽ sudarytą didžiausių...

Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.17
Alksta kas devintas Žemės gyventojas 3

Jungtinių Tautų organizacijos duomenimis, 2017 m. pasaulyje maisto trūksta 821 mln. žmonių arba vienam iš...

15 pigiausių „Michelin“ restoranų 1

Dvejomis „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintas Ibizoje esantis restoranas „SubliMotion“ vadinamas brangiausiu...

Laisvalaikis
2018.09.15
Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.14
Už užkandžiavimą Florencijos gatvėse – bauda iki 500 Eur

Gurmanų puikiai vertinamas Florencijos sumuštinių baras „All’Antico Vinaio“, vadinamas „maisto išsinešti...

Laisvalaikis
2018.09.10
CNN kuria filmą apie Anthony Bourdainą

JAV televizijos transliuotojui CNN priklausanti kompanija „CNN Films“ kuria dokumentinį filmą apie virtuvės...

Laisvalaikis
2018.09.07
Už pietus atsiskaityti ne grynaisiais galima 52 šalies mokyklose 6

Tik 6,5% šalies bendrojo lavinimo mokyklų už maistą valgyklose suteikia galimybę atsiskaityti ne grynaisiais...

Laisvalaikis
2018.09.07

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau