Šventėms pasibaigus gyvenimas tęsiasi

Publikuota: 2016-12-25
Persivalgymo maratonui pasibaigus, vištienos sultinys puikiausiai tiks lengvai pereinant nuo sotaus maisto į įprastą maitinimosi ritmą. 
 „Scanpix“ nuotr.
svg svg
Persivalgymo maratonui pasibaigus, vištienos sultinys puikiausiai tiks lengvai pereinant nuo sotaus maisto į įprastą maitinimosi ritmą. „Scanpix“ nuotr.
„Verslo žinios“

Kalėdos ir Naujieji metai asocijuojasi ne tik su dovanomis, gerumu bei nauju gyvenimo etapu, tačiau ir su besaikiu valgymu bei gėrimu. Jau per Kūčias pakilę nuo stalo jaučiame, kad skrandyje vos telpa dvylika paragautų patiekalų, o kur dar Kalėdos su Naujaisiais metais ir nuo gėrybių lūžtantys stalai.

Ką daryti, kad nepersivalgytume, arba kas galėtų padėti, jei jau taip atsitiko.

1. Persivalgymo grėsmę sumažinkite iš anksto. Tą dieną, kai nusimato šventinė vakarienė, būtinai sočiai papusryčiaukite. Dieną gerkite daugiau vandens. Taip neperalksite ir prisėdusios prie šventinio stalo neprisikrausite tokių pilnų lėkščių, kad netrukus tektų pripažinti, jog akys buvo didesnės už pilvą.

2. Valgyti lėtai, šnekučiuojantis su stalo kaimynais, yra ne tik gero tono ženklas, bet taip greičiau sulauksite sotumo jausmo. Dar geriau, jei nesėdėsite visą vakarą prie stalo, užkandžiaudami darysite pertraukas, o per jas dar ir pajudėsite – įsitrauksite į šokius, žaidimus. Jei jie bus įdomūs ir linksmi, tikrai kurį laiką pamiršite maistą. Atsiminkite, kad būtina ilgesnė pertrauka prieš smaližiaujant saldumynais.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

3. Net per šventes rūpinkitės savo sveikata. Jei, pavyzdžiui, aukštas kraujo spaudimas, nevalgykite silkės, nes druska kelia spaudimą. Jei vargina rėmuo, atsisakykite juodos duonos. Nusprendusi vartoti alkoholį – verčiau atsisakykite grybų patiekalų, nes grybai su alkoholiu – pavojingas derinys. Mažiau sumaišę įvairių produktų jausitės geriau.

4. Sunkumą skrandyje, nevirškinimą padeda įveikti fermentiniai preparatai. Juos vartokite prieš valgį ar valgydami, nes būtent tada jie gali palengvinti virškinimą. Per šventes naudinga šių preparatų vartoti kiekvieną kartą valgant, ypač žinant, kad teks valgyti daugiau ir ne visai įprasto maisto.

5. Persivalgius atgauti jėgas padės žalioji arbata, nes ji valo organizmą. Stipri mėtų arbata mažina vidurių pūtimą, pykinimą ir rėmens ėdimą. Jonažolių arbata gerina kepenų veiklą, lengvina riebaus maisto virškinimą, ramina pavargusį skrandį. Kraujažolės malšina skrandžio ir žarnyno skausmus bei spazmus. Taip pat tinka kiaulpienės, pankolio sėklų ar diemedžio antpilai ar nuovirai.

6. Mineralinis vanduo. Teigiama, kad gazuotas vanduo gerti nesveika, tačiau išimtiniais atvejais jis net patartinas. Žinoma, pirkti pigiausią mineralizuotą vandenį neapsimoka: jei jau norite, kad vandenyje esantys burbuliukai aktyvintų skrandžio veiklą, rinkitės tikrą mineralinį vandenį, kaip „Vytautas“ ar „Boržomi“.

7. Per šventes stalai greičiausiai buvo nukloti sočiomis silkių užkandėlėmis, įdarytais karpiais, paštetais, keptomis antimis ar žąsimis. Įprastai padauginame baltyminių produktų ir riebalų. Todėl – pats laikas daržovėms ir vaisiams. Šviežių daržovių ar vaisių salotos tam puikiai tiks: jos ne tik suteiks gaivumo, bet bus ir vitaminų bomba. Žinoma, jei jas skaninsite alyvuogių aliejumi, o ne grietine ar majonezu. Galite prisiminti ir tokiu metų laiku neįprastą, bet visų mėgstamą patiekalą – šaltibarščius. Lengva, gaivu ir primena, kad vasara tegul dar už kalnų, bet dienos jau pradeda po truputį ilgėti.

8. Vištienos sultinys. Per šventes sriuba tikriausiai nepateko į jūsų racioną. Tačiau persivalgymo maratonui pasibaigus vištienos sultinys puikiausiai tiks lengvai pereinant nuo sotaus maisto į įprastą maitinimosi ritmą. Juolab kad vištienos sultinys stiprina imuninę sistemą, kovoja su virusais ir gelbsti nuo įvairių negalavimų. Tačiau nepamirškite, kad joks sultinio kubelis iš parduotuvės neatstos to, kurį išsivirsite iš tikro viščiuko.

9. Jei sunkiai toleruojate alkoholį, blogą savijautą galite sušvelninti valgydami virtus kiaušinius. Sakoma, kad juose gausu cisteino, kuris naikina kepenyse esantį ir pagirias keliantį toksiną acetaldehidą. Dar geriau, jeigu kiaušinius užkąsite pomidorais, nes juose gausu ne tik vitaminų ar antioksidantų, bet ir kalcio, kuris atkuria skysčių balansą kūne.

10. Toms, kurios pasibaisėjusios suvokia, kad per šventes talija išsiplėtė keliais centimetrais, siūlome prieš lengvus užkandžius išgerti kokteilio, kurį pasidarysite sumaišiusios 200 g neriebaus kefyro, šaukštelį cinamono, porą šaukštelių smulkiai tarkuoto imbiero ir žiupsnelį raudonosios aitriosios paprikos. Teigiama, kad vartojant šį kefyro kokteilį per savaitę galima atsikratyti iki 5 kg.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13
Darbdaviai šokiruoti: kai kurie darbuotojai kitur nėra gavę „baltos“ algos Premium 21

Mokėti visus mokesčius, atrodytų, yra savaime suprantama, tačiau tik ne maitinimo sektoriuje. Vis dėlto...

Gazelė
2022.04.07
„Burger Kiosk“ strategija: būti klientams ant tako, į užkandines investuoti iki 20.000 Eur Premium

Svajonę turėti savo restoraną ar kavinę galima įgyvendinti su palyginti nedidelėmis investicijomis. „Burger...

Gazelė
2022.04.03
Patarimai restoranams: sąnaudų kainų valdymas prasideda nuo audito

Maitinimo įstaigoms pastaraisiais metais dorojantis su skirtingais iššūkiais, gastronomijos verslo...

Gazelė
2022.04.02
Dienos pietų kainos – arti psichologinės ribos: kokių sprendimų rado restoranai Premium 14

Kai produktai, energija, kuras brangsta kone kasdien, vis daugiau maitinimo įstaigų griebiasi skaičiuotuvo ir...

Gazelė
2022.04.01
Metė darbus bankuose ir įkūrė verslą: gyvenimai tiesiog apsivertė Premium

Prestižinė darbovietė finansų sektoriuje, galimybė kilti karjeros laiptais, stipriai sukalta motyvacinė...

Gazelė
2022.03.25
Greitojo maisto restoraną Vilniuje įkūrė per pusantro mėnesio ir vos už 20.000 Eur Premium

Patirtis ir noras dirbti gali būti svarbiau net už pinigus: sostinės restorano „Good Mood Food“ įkūrėjai,...

Gazelė
2022.03.23
Smulkieji verslą išplėtė po visą Lietuvą tik išsprendę lygtį su vienu nežinomuoju Premium

Transporto pasiūla yra didelė, tačiau smulkieji verslininkai, ieškantys specifinės paslaugos, kartais net...

Gazelė
2022.03.20
Dėl restorano grįžo gyventi Klaipėdon, bet netrukus tokį pat įkūrė ir Vilniuje Premium 1

Kai kurie verslininkai nesiima plėstis geografiškai, nes bijo, kad, fiziškai nebūdami kurioje nors vietoje,...

Gazelė
2022.03.18

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku