Paskutinės minutės pasiūlymas: geriausia Kalėdų žąsis

Publikuota: 2016-12-23
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Jeigu dar nenusprendėte, kaip kepsite Kalėdų žąsį, VŽ siūlo savo pamėgtą ir išbandytą receptą, kuriuo kažkada pasidalijo virtuvės meistrė Ona Levendrauskienė. Išbandėme ir drąsiai rekomenduojame.

Pirmiausia žąsį reikia nusipirkti. Virtuvės meistrė pataria rinktis jauną paukštį, geriausia – keturių mėnesių. Skerdiena turėtų sverti apie keturis ar penkis kilogramus, tokios žąsies užteks dešimčiai ar net dvylikai valgytojų. Paukščio spalva turi būti šviesiai gelsva, be dėmelių.

Virtuvės meistrė pasiūlė šventėms išsikepti vaisiais įdarytą žąsį. Pasak jos, taip pat galima paruošti ir kalakutą.

Vaisiais kimšta žąsis

Taigi, ant jūsų virtuvės stalo turėtų būti: 5–6 kg žąsis, „Sherry“ vyno, galima keisti nelabai saldžiu porto vynu, puodelis džiovintų slyvų be kauliukų, puodelis baltų razinų, dvi kriaušės, du persikai, du puodeliai skiltelėmis džiovintų obuolių, du puodeliai džiovintų abrikosų, puodelis džiūvėsėlių, druskos, pipirų, pusė šaukštelio smulkinto imbiero, pusė šaukštelio cinamono, aštuoni gvazdikėliai, ketvirtis muskatinio riešuto, 150 ml abrikosų brendžio, žaliųjų arba raudonųjų vynuogių.

Darbus rikiuokite taip: slyvas per naktį išmirkykite porto vyne. Žąsies vidų ištrinkite druska ir pipirais.

Razinas nuplaukite karštu vandeniu. Kriaušes nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Persikus be kauliukų taip pat supjaustykite kubeliais.

Tuomet visus vaisius sudėkite į dubenį su mirkytomis slyvomis, sumaišykite su džiūvėsėliais ir prieskoniais.

Prikimškite į žąsį įdaro, suriškite paukščio kojas ir dėkite į kepimo skardą krūtinėle žemyn. Kepkite orkaitėje keturias valandas 170–180 laipsnių temperatūroje, retsykiais apšlakstykite kepant išsiskyrusiomis sultimis, paprastai jų būna daug, todėl kartkartėmis reikia nupilti.

Paskui kepkite paukštį dar 45 min., vis apšlakstydami abrikosų brendžiu. Tuomet į skardą sudėkite vynuoges ir kepkite dar 15 min., brendžiu šlakstykite ir vynuoges, ir žąsį.

Žąsis yra iškepusi, kai iš jos bėga skaidrios sultys. Mėgstantieji labiau apskrudusią odelę, prieš dėdami vynuoges, gali 10–12 min. pakepti žąsį 220 laipsnių temperatūroje.

Virtuvės meistrė pataria vaisiais kimštą žąsį patiekti į stalą visą dideliame inde, o aplink paukštį išdėlioti vynuoges. Prie taip paruoštos žąsies dera ryžiai.

Tautinis kamšalas

Lietuviškų ir britiškų valgių mėgėjams, taip pat medžiotojams VŽ siūlo išbandyti žąsienos receptų iš maisto ruošimo knygų bei interneto tinklapių.

Jei tikėsime knygomis, lietuviai, britai ir kitos Europos tautos žąsį kepa taip pat, skiriasi tik įdarai. Išdarinėtą paukštį reikia nusausinti ir įtrinti druska, pipirais bei kitais prieskoniais. Tai dera daryti ne iš anksto, o prieš pat kepimą.

Tautinės virtuvės gerbėjai gali išsičirškinti šonine įdarytą žąsį.

Maždaug 2 kg žąsies įdarui prireiks: 100 g rūkytos šoninės, 300 g kepenėlių, dviejų kiaušinių, dviejų trynių, 20 gr sviesto, vienos ar dviejų riekelių batono, trijų svogūnų, dviejų petražolių, skiltelės česnako, druskos, pipirų, žiupsnelio mairūnų.

Šoninę ir apvirtas kepenėles reikia sumalti, į šį faršą sudėti svieste pakepintus svogūnus, išmirkytą ir nuspaustą batoną, kiaušinius, susmulkintus petražolių lapelius, išspaustą česnaką, suberti pipirus ir mairūną, pasūdyti. Masę gerai išmaišyti ir prikimšti žąsį.

Britiškas kamšalas

Angliškai paruoštos 2 kg žąsies įdarui prireiks: 250 gr iš žąsies papilvės nupjautų taukų, 250 gr mirkyto batono, pyrago ar baltos duonos, 200 gr svogūnų galvučių, trijų kiaušinių, petražolių, bazilikų, šalavijų, druskos ir pipirų.

Darbus rikiuojame taip: smulkiai supjaustyti žąsies riebalus, įdėti išmirkytą ir nuspaustą pyragą, suberti supjaustytus ir nuplikytus svogūnus, sukrėsti susmulkintus virtus kiaušinius bei žalumynus – petražoles, šalavijus, baziliką. Pabarstyti druska ir pipirais. Masę gerai išmaišyti ir kimšti į žąsį.

Laukinė žąsis

Medžiotojui, nušovusiam laukinę žąsį, teks pasiterlioti daugiau, nei parsinešusiam paukštį iš parduotuvės ar turgaus. Sumedžiotą paukštį reikia dvi tris dienas palaikyti pakabintą už kaklo tamsioje vietoje, ir tik paskui nupešti bei išdarinėti. Tokios žąsies taukus teks išpjauti, nes jie veikiausiai atsiduos dumblu.

Laukinę žąsį galima įdaryti raudongūžiais kopūstais.

Kopūstų įdarui prireiks: 250 gr raudongūžių kopūstų, trijų svogūnų, morkos, 40 gr sviesto, pusės citrinos sulčių, druskos ir cukraus.

Kopūstą reikia smulkiai supjaustyti, supilti svieste pakepintus smulkintus svogūnus ir morką, įberti druskos, cukraus, citrinos sulčių, įpilti karšto vandens ir patroškinti, kol suminkštės. Atvėsusiu įdaru prikimšti žąsį.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Restoranai gręžiasi į pusryčiautojus – pajamos iš pusryčių išaugo dvigubai Premium 5

Lietuvoje daugėja pusryčiaujančiųjų ne namie, teigia restoranų ir kavinių valdytojai. Pusryčių segmentas...

Kavarsko koldūnų valgytojų daug, bet staliukų buvo ir bus 4 22

Anykščių rajone, Kavarsko miestelyje, yra nuo XVI a. legendose minimas šv. Jono šaltinis, kuris kartais...

Geriausio restorano šefas M. Praškevičius: pirmą kartą sėdžiu savo rogėse 3

Martynui Praškevičiui, Vilniuje veikiančių restoranų „Stebuklas“ ir „Džiaugsmas“ bendraturčiui, dainos...

Laisvalaikis
2018.07.04
Lietuvos virtuvės meistrės iš Honkongo grįžo su bronza

Iš Honkonge vykusio tarptautinio kulinarijos konkurso „Hot Chef Challange“ Lietuvos virtuvės meistrės Aldona...

Laisvalaikis
2018.07.03
Prancūzijos mėsininkai vyriausybei skundžiasi dėl veganų išpuolių 17

Prancūzų mėsininkai savo šalies vyriausybei parašė laišką, kuriame išreiškė susirūpinimą dėl dažnėjančių...

Laisvalaikis
2018.07.01
Paskelbtas 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas 8

Pirmoji vieta 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąraše šiemet atiteko virtuvės šefo Martyno Praškevičiaus...

Laisvalaikis
2018.06.28
30 geriausių Lietuvos restoranų: atskleista pusė vardų

Birželio 28-osios vakarą Gero maisto akademija (GMA) paskelbs visą 30-ies geriausių Lietuvos restoranų...

Laisvalaikis
2018.06.27

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau