Paskutinės minutės pasiūlymas: geriausia Kalėdų žąsis

Publikuota: 2016-12-23
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
svg svg
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Jeigu dar nenusprendėte, kaip kepsite Kalėdų žąsį, VŽ siūlo savo pamėgtą ir išbandytą receptą, kuriuo kažkada pasidalijo virtuvės meistrė Ona Levendrauskienė. Išbandėme ir drąsiai rekomenduojame.

Pirmiausia žąsį reikia nusipirkti. Virtuvės meistrė pataria rinktis jauną paukštį, geriausia – keturių mėnesių. Skerdiena turėtų sverti apie keturis ar penkis kilogramus, tokios žąsies užteks dešimčiai ar net dvylikai valgytojų. Paukščio spalva turi būti šviesiai gelsva, be dėmelių.

Virtuvės meistrė pasiūlė šventėms išsikepti vaisiais įdarytą žąsį. Pasak jos, taip pat galima paruošti ir kalakutą.

Vaisiais kimšta žąsis

Taigi, ant jūsų virtuvės stalo turėtų būti: 5–6 kg žąsis, „Sherry“ vyno, galima keisti nelabai saldžiu porto vynu, puodelis džiovintų slyvų be kauliukų, puodelis baltų razinų, dvi kriaušės, du persikai, du puodeliai skiltelėmis džiovintų obuolių, du puodeliai džiovintų abrikosų, puodelis džiūvėsėlių, druskos, pipirų, pusė šaukštelio smulkinto imbiero, pusė šaukštelio cinamono, aštuoni gvazdikėliai, ketvirtis muskatinio riešuto, 150 ml abrikosų brendžio, žaliųjų arba raudonųjų vynuogių.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Darbus rikiuokite taip: slyvas per naktį išmirkykite porto vyne. Žąsies vidų ištrinkite druska ir pipirais.

Razinas nuplaukite karštu vandeniu. Kriaušes nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Persikus be kauliukų taip pat supjaustykite kubeliais.

Tuomet visus vaisius sudėkite į dubenį su mirkytomis slyvomis, sumaišykite su džiūvėsėliais ir prieskoniais.

Prikimškite į žąsį įdaro, suriškite paukščio kojas ir dėkite į kepimo skardą krūtinėle žemyn. Kepkite orkaitėje keturias valandas 170–180 laipsnių temperatūroje, retsykiais apšlakstykite kepant išsiskyrusiomis sultimis, paprastai jų būna daug, todėl kartkartėmis reikia nupilti.

Paskui kepkite paukštį dar 45 min., vis apšlakstydami abrikosų brendžiu. Tuomet į skardą sudėkite vynuoges ir kepkite dar 15 min., brendžiu šlakstykite ir vynuoges, ir žąsį.

Žąsis yra iškepusi, kai iš jos bėga skaidrios sultys. Mėgstantieji labiau apskrudusią odelę, prieš dėdami vynuoges, gali 10–12 min. pakepti žąsį 220 laipsnių temperatūroje.

Virtuvės meistrė pataria vaisiais kimštą žąsį patiekti į stalą visą dideliame inde, o aplink paukštį išdėlioti vynuoges. Prie taip paruoštos žąsies dera ryžiai.

Tautinis kamšalas

Lietuviškų ir britiškų valgių mėgėjams, taip pat medžiotojams VŽ siūlo išbandyti žąsienos receptų iš maisto ruošimo knygų bei interneto tinklapių.

Jei tikėsime knygomis, lietuviai, britai ir kitos Europos tautos žąsį kepa taip pat, skiriasi tik įdarai. Išdarinėtą paukštį reikia nusausinti ir įtrinti druska, pipirais bei kitais prieskoniais. Tai dera daryti ne iš anksto, o prieš pat kepimą.

Tautinės virtuvės gerbėjai gali išsičirškinti šonine įdarytą žąsį.

Maždaug 2 kg žąsies įdarui prireiks: 100 g rūkytos šoninės, 300 g kepenėlių, dviejų kiaušinių, dviejų trynių, 20 gr sviesto, vienos ar dviejų riekelių batono, trijų svogūnų, dviejų petražolių, skiltelės česnako, druskos, pipirų, žiupsnelio mairūnų.

Šoninę ir apvirtas kepenėles reikia sumalti, į šį faršą sudėti svieste pakepintus svogūnus, išmirkytą ir nuspaustą batoną, kiaušinius, susmulkintus petražolių lapelius, išspaustą česnaką, suberti pipirus ir mairūną, pasūdyti. Masę gerai išmaišyti ir prikimšti žąsį.

Britiškas kamšalas

Angliškai paruoštos 2 kg žąsies įdarui prireiks: 250 gr iš žąsies papilvės nupjautų taukų, 250 gr mirkyto batono, pyrago ar baltos duonos, 200 gr svogūnų galvučių, trijų kiaušinių, petražolių, bazilikų, šalavijų, druskos ir pipirų.

Darbus rikiuojame taip: smulkiai supjaustyti žąsies riebalus, įdėti išmirkytą ir nuspaustą pyragą, suberti supjaustytus ir nuplikytus svogūnus, sukrėsti susmulkintus virtus kiaušinius bei žalumynus – petražoles, šalavijus, baziliką. Pabarstyti druska ir pipirais. Masę gerai išmaišyti ir kimšti į žąsį.

Laukinė žąsis

Medžiotojui, nušovusiam laukinę žąsį, teks pasiterlioti daugiau, nei parsinešusiam paukštį iš parduotuvės ar turgaus. Sumedžiotą paukštį reikia dvi tris dienas palaikyti pakabintą už kaklo tamsioje vietoje, ir tik paskui nupešti bei išdarinėti. Tokios žąsies taukus teks išpjauti, nes jie veikiausiai atsiduos dumblu.

Laukinę žąsį galima įdaryti raudongūžiais kopūstais.

Kopūstų įdarui prireiks: 250 gr raudongūžių kopūstų, trijų svogūnų, morkos, 40 gr sviesto, pusės citrinos sulčių, druskos ir cukraus.

Kopūstą reikia smulkiai supjaustyti, supilti svieste pakepintus smulkintus svogūnus ir morką, įberti druskos, cukraus, citrinos sulčių, įpilti karšto vandens ir patroškinti, kol suminkštės. Atvėsusiu įdaru prikimšti žąsį.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13
Darbdaviai šokiruoti: kai kurie darbuotojai kitur nėra gavę „baltos“ algos Premium 21

Mokėti visus mokesčius, atrodytų, yra savaime suprantama, tačiau tik ne maitinimo sektoriuje. Vis dėlto...

Gazelė
2022.04.07
„Burger Kiosk“ strategija: būti klientams ant tako, į užkandines investuoti iki 20.000 Eur Premium

Svajonę turėti savo restoraną ar kavinę galima įgyvendinti su palyginti nedidelėmis investicijomis. „Burger...

Gazelė
2022.04.03
Patarimai restoranams: sąnaudų kainų valdymas prasideda nuo audito

Maitinimo įstaigoms pastaraisiais metais dorojantis su skirtingais iššūkiais, gastronomijos verslo...

Gazelė
2022.04.02
Dienos pietų kainos – arti psichologinės ribos: kokių sprendimų rado restoranai Premium 14

Kai produktai, energija, kuras brangsta kone kasdien, vis daugiau maitinimo įstaigų griebiasi skaičiuotuvo ir...

Gazelė
2022.04.01
Metė darbus bankuose ir įkūrė verslą: gyvenimai tiesiog apsivertė Premium

Prestižinė darbovietė finansų sektoriuje, galimybė kilti karjeros laiptais, stipriai sukalta motyvacinė...

Gazelė
2022.03.25
Greitojo maisto restoraną Vilniuje įkūrė per pusantro mėnesio ir vos už 20.000 Eur Premium

Patirtis ir noras dirbti gali būti svarbiau net už pinigus: sostinės restorano „Good Mood Food“ įkūrėjai,...

Gazelė
2022.03.23
Smulkieji verslą išplėtė po visą Lietuvą tik išsprendę lygtį su vienu nežinomuoju Premium

Transporto pasiūla yra didelė, tačiau smulkieji verslininkai, ieškantys specifinės paslaugos, kartais net...

Gazelė
2022.03.20
Dėl restorano grįžo gyventi Klaipėdon, bet netrukus tokį pat įkūrė ir Vilniuje Premium 1

Kai kurie verslininkai nesiima plėstis geografiškai, nes bijo, kad, fiziškai nebūdami kurioje nors vietoje,...

Gazelė
2022.03.18
„Smart-ID“ pritaikė netradiciškai – alkoholio be jo nenusipirksi Premium

Per karantiną prasidėjus e. prekybos bumui, daugiau atsirado ir virtualių parduotuvių, prekiaujančių...

Gazelė
2022.03.02

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku