Paskutinės minutės pasiūlymas: geriausia Kalėdų žąsis

Publikuota: 2016-12-23
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Jeigu dar nenusprendėte, kaip kepsite Kalėdų žąsį, VŽ siūlo savo pamėgtą ir išbandytą receptą, kuriuo kažkada pasidalijo virtuvės meistrė Ona Levendrauskienė. Išbandėme ir drąsiai rekomenduojame.

Pirmiausia žąsį reikia nusipirkti. Virtuvės meistrė pataria rinktis jauną paukštį, geriausia – keturių mėnesių. Skerdiena turėtų sverti apie keturis ar penkis kilogramus, tokios žąsies užteks dešimčiai ar net dvylikai valgytojų. Paukščio spalva turi būti šviesiai gelsva, be dėmelių.

Virtuvės meistrė pasiūlė šventėms išsikepti vaisiais įdarytą žąsį. Pasak jos, taip pat galima paruošti ir kalakutą.

Vaisiais kimšta žąsis

Taigi, ant jūsų virtuvės stalo turėtų būti: 5–6 kg žąsis, „Sherry“ vyno, galima keisti nelabai saldžiu porto vynu, puodelis džiovintų slyvų be kauliukų, puodelis baltų razinų, dvi kriaušės, du persikai, du puodeliai skiltelėmis džiovintų obuolių, du puodeliai džiovintų abrikosų, puodelis džiūvėsėlių, druskos, pipirų, pusė šaukštelio smulkinto imbiero, pusė šaukštelio cinamono, aštuoni gvazdikėliai, ketvirtis muskatinio riešuto, 150 ml abrikosų brendžio, žaliųjų arba raudonųjų vynuogių.

Darbus rikiuokite taip: slyvas per naktį išmirkykite porto vyne. Žąsies vidų ištrinkite druska ir pipirais.

Razinas nuplaukite karštu vandeniu. Kriaušes nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Persikus be kauliukų taip pat supjaustykite kubeliais.

Tuomet visus vaisius sudėkite į dubenį su mirkytomis slyvomis, sumaišykite su džiūvėsėliais ir prieskoniais.

Prikimškite į žąsį įdaro, suriškite paukščio kojas ir dėkite į kepimo skardą krūtinėle žemyn. Kepkite orkaitėje keturias valandas 170–180 laipsnių temperatūroje, retsykiais apšlakstykite kepant išsiskyrusiomis sultimis, paprastai jų būna daug, todėl kartkartėmis reikia nupilti.

Paskui kepkite paukštį dar 45 min., vis apšlakstydami abrikosų brendžiu. Tuomet į skardą sudėkite vynuoges ir kepkite dar 15 min., brendžiu šlakstykite ir vynuoges, ir žąsį.

Žąsis yra iškepusi, kai iš jos bėga skaidrios sultys. Mėgstantieji labiau apskrudusią odelę, prieš dėdami vynuoges, gali 10–12 min. pakepti žąsį 220 laipsnių temperatūroje.

Virtuvės meistrė pataria vaisiais kimštą žąsį patiekti į stalą visą dideliame inde, o aplink paukštį išdėlioti vynuoges. Prie taip paruoštos žąsies dera ryžiai.

Tautinis kamšalas

Lietuviškų ir britiškų valgių mėgėjams, taip pat medžiotojams VŽ siūlo išbandyti žąsienos receptų iš maisto ruošimo knygų bei interneto tinklapių.

Jei tikėsime knygomis, lietuviai, britai ir kitos Europos tautos žąsį kepa taip pat, skiriasi tik įdarai. Išdarinėtą paukštį reikia nusausinti ir įtrinti druska, pipirais bei kitais prieskoniais. Tai dera daryti ne iš anksto, o prieš pat kepimą.

Tautinės virtuvės gerbėjai gali išsičirškinti šonine įdarytą žąsį.

Maždaug 2 kg žąsies įdarui prireiks: 100 g rūkytos šoninės, 300 g kepenėlių, dviejų kiaušinių, dviejų trynių, 20 gr sviesto, vienos ar dviejų riekelių batono, trijų svogūnų, dviejų petražolių, skiltelės česnako, druskos, pipirų, žiupsnelio mairūnų.

Šoninę ir apvirtas kepenėles reikia sumalti, į šį faršą sudėti svieste pakepintus svogūnus, išmirkytą ir nuspaustą batoną, kiaušinius, susmulkintus petražolių lapelius, išspaustą česnaką, suberti pipirus ir mairūną, pasūdyti. Masę gerai išmaišyti ir prikimšti žąsį.

Britiškas kamšalas

Angliškai paruoštos 2 kg žąsies įdarui prireiks: 250 gr iš žąsies papilvės nupjautų taukų, 250 gr mirkyto batono, pyrago ar baltos duonos, 200 gr svogūnų galvučių, trijų kiaušinių, petražolių, bazilikų, šalavijų, druskos ir pipirų.

Darbus rikiuojame taip: smulkiai supjaustyti žąsies riebalus, įdėti išmirkytą ir nuspaustą pyragą, suberti supjaustytus ir nuplikytus svogūnus, sukrėsti susmulkintus virtus kiaušinius bei žalumynus – petražoles, šalavijus, baziliką. Pabarstyti druska ir pipirais. Masę gerai išmaišyti ir kimšti į žąsį.

Laukinė žąsis

Medžiotojui, nušovusiam laukinę žąsį, teks pasiterlioti daugiau, nei parsinešusiam paukštį iš parduotuvės ar turgaus. Sumedžiotą paukštį reikia dvi tris dienas palaikyti pakabintą už kaklo tamsioje vietoje, ir tik paskui nupešti bei išdarinėti. Tokios žąsies taukus teks išpjauti, nes jie veikiausiai atsiduos dumblu.

Laukinę žąsį galima įdaryti raudongūžiais kopūstais.

Kopūstų įdarui prireiks: 250 gr raudongūžių kopūstų, trijų svogūnų, morkos, 40 gr sviesto, pusės citrinos sulčių, druskos ir cukraus.

Kopūstą reikia smulkiai supjaustyti, supilti svieste pakepintus smulkintus svogūnus ir morką, įberti druskos, cukraus, citrinos sulčių, įpilti karšto vandens ir patroškinti, kol suminkštės. Atvėsusiu įdaru prikimšti žąsį.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
J. Basanavičiaus gimtadienio proga – nuolaidos senamiesčio kavinėse

Lapkričio 23 d., minint 167-ąsias dr. Jono Basanavičiaus gimimo metines, priešais Nacionalinę filharmoniją...

Laisvalaikis
2018.11.20
„The Chinese Tea Company“ Londone įkūrėja ir arbatos žinovė – apie tradicijas, mitus, teisingą vartojimą 2

Juyan Webster, Londone veikiančios bendrovės „The Chinese Tea Company“ įkūrėja ir arbatos žinovė, pasakoja...

Laisvalaikis
2018.11.19
Apie kraujo donorystę primins mineralinis vanduo 2

Nacionalinis kraujo centras pradeda bendradarbiauti su mineralinio vandens gamintoju UAB „Birštono...

Rinkodara
2018.11.18
Už baltąjį trumą nepagailėjo 85.000 Eur

Šiuo metu Italijos Pjemonto regione vykstančioje Tarptautinėje Albos baltųjų trumų mugėje 850 g svorio...

Laisvalaikis
2018.11.14
Septyni Lietuvos restoranai – tarp 30-ies geriausių Baltijos šalyse 4

Lapkričio 12-osios vakarą Taline buvo paskelbtas prestižiniu vadinamo Skandinavijos restoranų gido „White...

Laisvalaikis
2018.11.13
Paskelbtas geriausias Lietuvos virėjas

Savaitgalį vykusios tarptautinės svetingumo parodos „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro 2018“ metu vykusiame...

Laisvalaikis
2018.11.12
Baltijos maisto ir gėrimų mugėje BAF paaiškės geriausias Lietuvos virėjas 2

Lapkričio 9 ir 10 d. Vilniuje, parodų centre „Litexpo“, veikia dvi tarptautinės parodos, susiję su vienu...

Laisvalaikis
2018.11.09
Maisto pramonės vizionierius: apie veganų mafiją, „maistonomiką“ ir tai, kaip valgysime ateityje 9

Marius Robles, maisto pramonės vizionierius, įsitikinęs, kad ateinantis dešimtmetis bus laikas, kai „ateis...

Agroverslas
2018.11.05
Tarp NAPA finalininkų – daugiausia lietuvių dizainerių darbų

Kitą savaitgalį vyksiančiuose nacionaliniuose pakuotės dizaino apdovanojimuose NAPA varžysis 26 lietuvių, 15...

Rinkodara
2018.11.04
Jamie Oliveris nebegelbės savo restoranų tinklo 1

Jamie Oliveris, virėjas ir verslininkas, nusprendė nebegelbėti savo restoranų tinklo „Jamie‘s Italian“.

Vadyba
2018.11.03
Kai karaliauja moliūgai

Vaikystėje moliūgais kur kas labiau žavėjausi kaip Pelenės transporto priemone, o ne kaip sveika rudeninio...

Laisvalaikis
2018.10.31

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau