„Rise“: sušių patekėjimas

Publikuota: 2016-09-10
Užsukęs į „Rise“ gali įsivaizduoti, kokie sušiai daromi Japonijoje.  Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
svg svg
Užsukęs į „Rise“ gali įsivaizduoti, kokie sušiai daromi Japonijoje. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Sunku būtų tvirtinti mušantis į krūtinę, kad Lietuvoje (tiek to, tebūnie Vilniuje) niekas nedaro skanesnių sušių nei apynaujame Vilniaus restorane „Rise“, tačiau dar neteko sutikti žmogaus, kuris pasakytų, jog tai – mados reikalas. Priešingai, ko apie jį paklausi, išgirsi vien pagyras, nors vėlgi – šios dažnai priverčia suklusti: nagi, nagi?

Tiesą sakant, kompaktiškas „Rise“ mane papirko iš pirmo karto, kai užėjau čia vidurvasarį pažiūrėti, ką vėl atidarė virtuvės šefas Egidijus Lapinskas ir someljė Arminas Darasevičius. Apie „Time“, jų pirmąjį restoraną, VŽ savo gide nerašė – buvo kažkaip-tarsi-nepatogu dėl senos pažinties su Arminu. Vertinti jų antrojo restorano „Dine“ ėjau slapstydamasi už kolegės nugaros – kad savininkai nepamatytų. Nepavyko. Tačiau, kai pagalvoji, Lietuvoje visi visus pažįsta, ir jeigu koks žinomas politikas nepasidrovi iš pažįstamo verslininko pasiskolinti apvalios sumelės investicijai į nekilnojamąjį turtą, apie kurį su giminėmis seniai svajojo, tada kodėl VŽ negali rašyti apie tai, kas yra gerai. Negi vien dėl to, kad pažįsta restorano savininkus? Jau pradėjusi eižėti įsitikinimų tvirtovė griuvo, kai kolega, su kuriuo „Rise“ susidūriau pietaudama čia pastarąjį sykį, pareiškė, kad šiaip sušių nemėgsta, atėjo iš smalsumo, liko patenkintas pietumis, o labiausiai – „Gyokuro“ arbata, kurią jis mėgsta ir vertina.

Sušiai ir mes

Apie sušius išmanau tiek, kad man jie skanūs arba ne. Mėgstu juos labai, kažkada pirkdavau net prekybos centruose, pamėlusius nuo šalčio ar dar ko nors, kol vienas pirkimas baigėsi stipriu apsinuodijimu.

Lietuviškų (ar franšizinių) restoranų sušiai vieni nuo kitų man niekuo nesiskiria, todėl po nuoseklių bandymų atrasti skaniausius entuziazmas atlėgo. Gaminti jų nebandžiau, smagiau, kai kas nors skaniai pagamina. Kažkada į redakciją jų atnešdavo pati padariusi buvusi bendradarbė Teresė.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Labai seniai, daugiau nei prieš dešimtmetį, sušių eidavome į restoraną „Miyako“, jis iš kitų Vilniuje veikusių japonų virtuvės restoranų skyrėsi tuo, kad jame dirbo sušių meistras japonas, o šiam talkino du korėjiečiai virėjai.

Ne kas kitas, o tas sušių meistras tuomet paneigė mitą, kad sušiai ir sašimiai yra kasdienis japonų valgis. Pasak jo, šiuos patiekalus dabartinės japonų šeimos namuose gamina kartą per mėnesį, dar kokį kartą užsisako restorane.

Negaliu nei patvirtinti, nei paneigti – ne tik kad nebandžiau daryti sušių, dar baisiau – nebuvau Japonijoje, bet retsykiais užsukdama į „Rise“ tariuosi įsivaizduojanti, kokio skonio gali būti sušiai jų tėvynėje: natūralus, šiek tiek minerališkas lipnių ryžių skonis; natūralaus, viena nuo kitos besiskiriančio skonio žuvys ir jūragyviai – tunai, lašišos, krevetės ir pan. Mitą, kad Lietuvoje sunku gauti kokybiškų atšaldytų žuvų, prieš kelerius metus paneigė Egidijus Lapinskas, kai kalbėjomės apie restorano „Dine“ valgiaraštį. Taip pat ir kelių kitų restoranų virtuvių šefai (beje, dažniausiai sykiu ir tų restoranų savininkai).

Priklausomybė

Taigi. VŽ taikinys, kaip dažniausiai, – dienos pietūs. „Rise“ praėjusį antradienį tai buvo žuvų sultinys (padavėja nepasakė, kokių) su ramenų makaronais, daržovėmis bei šitakių grybais ir aštuoni uramakių ritinėliai su lašiša, agurku ir avokadu, rinkinys kainavo 7 Eur, tiek jis kainuoja kiekvieną dieną.

Dar galima gauti dienos sulčių (antradienio variantas – morkos, ananasai, apelsinas, avietės) – 2,50 Eur. Vanduo – nemokamai, jei padavėja nepasiūlo, galima drąsiai prašyti. Paprašiau ir gavau.

Mano mėgstamiausioji „Rise“ restorane – „Tom Kha“ sriuba (5 Eur). Tai vištienos sultinys su kokosų pienu, grybais ir krevetėmis, pagardintas imbieru, justi ir citrinos žievelė, – saldžiarūgštis, aromatingas, švelnios tekstūros, kartais aštresnio, kartais švelnesnio skonio. Jei dubenėlyje pasitaikys aitriosios paprikos griežinėlis (mėgstu jį perkąsti, nors žinau, kuo tai visada baigiasi) – bus ir visai aštrus variantas, „kitos dienos sriuba“.

Mano sušiai „Ebi tempura maguro“ iš bendrojo valgiaraščio – su tunu ir krevetėmis, geriausia, ko galėčiau norėti. Vėlgi – kitąsyk valgyti uramakius su sviestažuve, agurku, tobiko ikrais ir tempura irgi buvo „geriausia“. Taip „geriausia“, kad tariausi pradedanti suprasti tuos, kurie jaučia priklausomybę kokiam nors maistui.

Ir apie kainas

Kalbėti apie kainas visuomet yra sunkioji rašinio dalis, mes juk jautrūs. Stengiantis atmesti reakciją, jog dienos pietūs – sriuba ir antrasis patiekalas (dažniausiai – kurios nors rūšies sušiai už 7 Eur), – kur tai matyta, kaip brangu, galima lenkti pirštus, kad, tarkime, tiesiai kitoje gatvės pusėje esančiame „Esse“ restorane jie kainuoja nuo 5,70 iki 7,50 Eur. Mes nelyginame virtuvių, lyginame dienos pietų kainas, o jos šioje Gedimino prospekto dalyje bemaž vienodos.

Antra – sušiai ir ne tik jie čia daromi iš šviežių, kokybiškų produktų, o jie kainuoja.

Ir trečia – nei dienos pietų patiekalų kokybė, nei porcijos dydis nesiskiria nuo pagrindinio valgiaraščio patiekalų, kaip dažnai pasitaiko.

Ir paskutinis argumentas už tinkamą kainos ir kokybės santykį – žmonių „Rise“ daug ne tik „oficialiųjų“ pietų valandų metu, t. y. nuo 12 iki 13 val., bet ir gerokai prieš ir po, ir vakare, ir savaitgalį. Iš kalbų, sklindančių nuo aplinkinių stalelių, gali spręsti, kad dauguma publikos čia ateina dažnai: „A, šiandien sušiai su lašiša. Imam.“

Gali spręsti ir apie tai, kad dalykiniam verslo susitikimui (VŽ vertina ir tai) ši vieta vargu ar tiks. Bet tam yra kitų vietų, čia – tegyvuoja sušiai!

„Rise“

Gedimino pr. 43, Vilnius | 8 684 86 456 | 11–22 val.

VŽ įvertino 24

  • Maistas 5
  • Meniu 5
  • Aplinka 4
  • Aptarnavimas 5
  • Kaina už vertę 5
  • Automobilio statymas 2

FOTOGALERIJA Sušių restoranas „Rise“ (18 nuotr.)

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13
Darbdaviai šokiruoti: kai kurie darbuotojai kitur nėra gavę „baltos“ algos Premium 21

Mokėti visus mokesčius, atrodytų, yra savaime suprantama, tačiau tik ne maitinimo sektoriuje. Vis dėlto...

Gazelė
2022.04.07
„Burger Kiosk“ strategija: būti klientams ant tako, į užkandines investuoti iki 20.000 Eur Premium

Svajonę turėti savo restoraną ar kavinę galima įgyvendinti su palyginti nedidelėmis investicijomis. „Burger...

Gazelė
2022.04.03
Patarimai restoranams: sąnaudų kainų valdymas prasideda nuo audito

Maitinimo įstaigoms pastaraisiais metais dorojantis su skirtingais iššūkiais, gastronomijos verslo...

Gazelė
2022.04.02
Dienos pietų kainos – arti psichologinės ribos: kokių sprendimų rado restoranai Premium 14

Kai produktai, energija, kuras brangsta kone kasdien, vis daugiau maitinimo įstaigų griebiasi skaičiuotuvo ir...

Gazelė
2022.04.01
Metė darbus bankuose ir įkūrė verslą: gyvenimai tiesiog apsivertė Premium

Prestižinė darbovietė finansų sektoriuje, galimybė kilti karjeros laiptais, stipriai sukalta motyvacinė...

Gazelė
2022.03.25
Greitojo maisto restoraną Vilniuje įkūrė per pusantro mėnesio ir vos už 20.000 Eur Premium

Patirtis ir noras dirbti gali būti svarbiau net už pinigus: sostinės restorano „Good Mood Food“ įkūrėjai,...

Gazelė
2022.03.23
Smulkieji verslą išplėtė po visą Lietuvą tik išsprendę lygtį su vienu nežinomuoju Premium

Transporto pasiūla yra didelė, tačiau smulkieji verslininkai, ieškantys specifinės paslaugos, kartais net...

Gazelė
2022.03.20
Dėl restorano grįžo gyventi Klaipėdon, bet netrukus tokį pat įkūrė ir Vilniuje Premium 1

Kai kurie verslininkai nesiima plėstis geografiškai, nes bijo, kad, fiziškai nebūdami kurioje nors vietoje,...

Gazelė
2022.03.18
„Smart-ID“ pritaikė netradiciškai – alkoholio be jo nenusipirksi Premium

Per karantiną prasidėjus e. prekybos bumui, daugiau atsirado ir virtualių parduotuvių, prekiaujančių...

Gazelė
2022.03.02

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku