Paslaptys auksinėse NATO pareigūnų lėkštėse

Prezidentūroje vyksiančios NATO viršūnių vakarienės valgiaraštis konfidencialus, tačiau žinoma, kad jos vertė – 36.000 Eur.
Svečiai vaišinsis iš „Kauno Jiesios“ specialiai šiam įvykiui pagaminto plonojo kaulinio porceliano servizo, paauksuoto ir papuošto prezidentūros herbu. 54.544 Eur kainavusį komplektą, apie kurį rašė „Verslo žinios“, taip pat gaubia paslaptis – jo nuotraukos neskelbiamos.
Virtuvės meistras V. Samavičius LRT KLASIKOS laidoje „Ryto allegro“ pasakojo, jog NATO lyderiams paruoštas valgiaraštis nėra kažkoks specialus, o didžiausias dėmesys skiriamas lietuviškiems produktams.
„Naudojame tai, kas mūsų šalyje vyrauja ir auga birželį ir liepą. Viskas turi būti šviežia. Norime parodyti, ką turime geriausio Lietuvoje – produktus, kurie auga šiuo metu“, – LRT sakė V. Samavičius. Anot jo, sudarant valgiaraštį buvo naudojami mūsų etnografiniams regionams – Aukštaitijai, Žemaitijai, Dzūkijai – būdingi produktai ir patiekalai, taip siekta svečiams parodyti lietuvišką etnografinę virtuvę.
Iš Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje pasirašytos sutarties matyti, jog svečiai vaišinsis šaltuoju žuvies, paukštienos arba vegetariniu patiekalu, karštu mėsos arba vegetariniu patiekalu bei desertu.
Jiems bus siūlomas aperityvas, baltasis ir raudonasis vynas, digestyvas, vanduo, kava, arbata.
Ruošėsi du mėnesius
Konkursą rengti NATO viršūnių vakarienę laimėjo V. Samavičiaus įmonė UAB „Zizi namai“, kuriai priklauso Klaipėdoje veikiantis restoranas „Monai“, Klaipėdoje, Kaune ir Vilniuje – restoranai „Momo grill“.
Žinomo virtuvės šefo vadovaujamas restoranas „Monai“ ne kartą pakliuvo į 30-ies geriausių Lietuvos restoranų pirmąjį penketą. Skandinavijos restoranų gido „White Guide“ 2019 metais sudarytame Baltijos šalių – Latvijos, Estijos, Lietuvos – 30-ies geriausių restoranų sąraše „Monai“ užėmė 15-ą vietą. Ne pirmą kartą V. Samavičiaus komanda ruošia ir vakarienes aukščiausio lygio svečiams.
„Bendrai vakarienės metu dirbs 12 virtuvės šefų. Iš Klaipėdos, Kauno ir Vilniaus. Visa mano komanda padės gaminti vakarienę. Visi yra puikūs šefai, todėl man bus ganėtinai lengva su jais dirbti.
Žinojome prieš gerus du mėnesius, ruošėme įvairius meniu pasiūlymus, darėme testus, praėjome atranką, konkursą. Galutinai patvirtino meniu ir pradėjome pirmadienį ruoštis antradienio vakarienei“, – LNK žinioms sakė V. Samavičius.
Anot virtuvės meistro, specialių pageidavimų maistui ir gėrimams nebuvo, nebent dėl gliuteno, riešutų, alkoholio ir pan. netoleravimo, o pagrindinis reikalavimas – švieži ir kokybiški produktai.
Pasak V. Samavičiaus, 90% valgiaraščio yra jo kūryba, likusieji 10% – atsižvelgus į organizatorių pageidavimus.
„Iš pradžių šefui ir jo sudaromam meniu buvo duota visiška laisvė, tačiau kiek vėliau reikėjo išgryninti produktus, gamybos būdą“, – pasakojo V. Samavičius.
Prezidentūros virtuvėje maistą vakarienei gamina apie 12 žmonių, svečius aptarnaus apie 40 padavėjų. Privaloma, sutartyje numatyta jų apranga – juodas kostiumas, balti marškiniai, peteliškė, baltos medvilninės pirštinės, juoda avalynė.