VERSLO TRIBŪNA

RĖMIMAS
2025-10-29 06:45

Gražiausioms šventėms išskirtiniai gėrimai ir patogumas juos įsigyti

„Prike Lietuva“ someljė Albertas Koncijalovas.
„Prike Lietuva“ someljė Albertas Koncijalovas.
Šventinis laikotarpis – Kūčios, Kalėdos ir Naujieji metai – ypatingas metas. Tai laikas, kai prie stalo renkasi šeimos nariai, artimieji ir bičiuliai. Mėgaujamės ramiu laiku, šventinėmis tradicijomis ir gera nuotaika. Taip pat tai laikas, kai sukame galvas, kuo nustebinti verslo partnerius ir kolegas. Apie kitokį požiūrį į šventinį stalą ir dovanas mintimis bei patarimais dalijasi jau dvidešimt metų mūsų šalyje veikiančios įmonės “Prike Lietuva” vyno ekspertas ir sertifikuotas someljė Albertas Koncijalovas ir elektroninės parduotuvės „PrikeShop“ vadybininkė Dovilė Liachovičiūtė.

Šventinio patiekalo ir vyno derinimas

Kalėdinis laikotarpis Lietuvoje neretai siejamas su gausiai nukrautais stalais, tradiciniais patiekalais. Tačiau vis dažniau žmonės ieško idėjų, kaip gausą pakeisti kokybe, išskirtiniais produktais. Tai susiję ir su gėrimų pasirinkimu. “Prike Lietuva” vyno ekspertas ir sertifikuotas someljė Albertas Koncijalovas pastebi, kad pirkėjai nebeperka bet ko, o teiraujasi, kas geriau tinka prie vieno ar kito patiekalo, prisimena, kas buvo ragauta kelionėse, kokie patiekalo ingredientai derėjo su vynu.

“Šių metų šventinį laikotarpį galime įtraukti į naujų skonių paieškas, kurie harmoningai papildytų šventinį meniu. Vienas iš tokių atradimų – tinkamai parinktas vynas. Pradėkime nuo Kūčių,- siūlo vyno ekspertas ir priduria, kad iš gausaus “Prike Lietuva” asortimento lengvai galima suruošti derinius net kelioms progoms.- Jei laikotės tradicijų, žinote, kad tą vakarą ant stalo neturėtų būti mėsos patiekalų. 

Dauguma Kūčių patiekalų yra švelnūs, subtilaus skonio, todėl vertėtų rinktis lengvą, gaivų vyną. Prie silkės patiekalų rekomenduočiau rislingą. Didžiuojamės savo asortimente turėdami vyninės “Koster Eberbach”, kuri Rhengau regione rislingą gamina jau daugiau nei 850 metų, kelių rūšių rislingą. Taip pat verta išbandyti slovėnišką (“Verus”) arba austrišką (“Allram”) rislingą. Tiesa, iš Austrijos dar patarčiau ragauti “Grüner Veltliner” vyno, kuris taip pat turi išraiškingos gaivos, subtiliai dvelkia geltonais vaisiais bei baltaisiais pipirais”.

Su kuo draugauja kalėdinė antis?

Rausvasis vynas, pasak A. Koncijalovo, gali būti puikus pasirinkimas prie švelnių salotų, pavyzdžiui, su burokėliais ar pupelėmis. Jo lengva struktūra ir uogiškumas paryškina patiekalą. Vyno ekspertas džiaugiasi, kad rausvojo vyno pasirinkimas “Prike Lietuva” portfelyje taip pat labai gausus: nuo klasikinių iš Provanso, Langedoko regionų Prancūzijoje (“Chateau Gassier”, “Château d’Esclans”, “Minuty”, “Gerard Bertrand”) iki Kalifornijos (“Maori Bay Zinfandel) ir Australijos (“Maori Bay Shiraz”).

“Kalbant apie šventinius Kalėdų pietus, kai ant stalo atsiranda mėsiški patiekalai – kepta antis, žąsis, kiaulienos ar jautienos kepsniai – verta rinktis vyną su šiek tiek daugiau struktūros ir taninų. Kaip žinia, antis ir žąsis mėgsta “Pinot Noir”. Iš “Prike Lietuva” pasiūlos rinkčiausi patikimą vyninę “Maison Champy”. Turime “Pinot Noir” nuo pačio paprasčiausio lygio iki Grand Cru klasifikuotų vynuogynų. Jei rinksitės pastaruosius, tikrai prie stalo turėsite daug įdomių diskusijų apie vyno kitimą taurėje, aromatų paletės kompleksiškumą ir pojūčių įvairovę.   

Alternatyva “Pinot Noir” galėtų būti “Nebbiolo” vynuogės vynas iš Pjemonto regiono Italijoje. “Pio Cesare”, siūlanti šios vynuogės vyną iš prestižiškiausių “Barolo” ir “Barberesco” augimviečių, yra viena seniausių regione. Jos daromas vynas niekada nenuvilia kokybe ir išlaikyta stilistika. Italijos vyno mėgėjams taip pat rekomenduočiau dar vieną patikimą klasikos kūrėją – “Castello d'Albola” iš Toskanos. Mano asmeninis kalėdinis pasirinkimas prie žvėrienos kepsnio būtų “Castello d'Albola Acciaiolo Sangiovese-Cabernet Sauvignon IGT”. Tai vynas, kuris daromas tik išskirtinai gerais derliaus metais ir labai ribotais kiekiais. Juk šventės yra vertos reto vyno”,- tikina A. Koncijalovas.

Vakarienės akcentas – ledo vynas

Kokios švenetės be deserto. Ir čia gausiame “Prike Lietuva” asortimente randame unikalių pasiūlymų. Vyno ekspertas pirmiausia iš lentynos ima ledo vyną “Inniskillin Gold Oak Aged Vidal Icewine” iš Kanados. Ar galite įsivaizduoti, kad šiam vynui vynuogės skinamos gruodžio mėnesį! Tada jos būna sušalusios, todėl turi itin didelę saldumo ir rūgšties koncentraciją. Ledo vyno derlius sudaro tik 5–10% įprasto derliaus. Prancūziško ąžuolo statinėse brandinamas desertinis vynas įgauna sodrius, tropinius aromatus, išlaiko natūralų saldumą ir eleganitšką rūgštį. Tai itin subalansuotas vynas, kurį rekomenduojama patiekti ne tik prie desertų, bet ir prie ančių ar žąsų riebiųjų kepenėlių (foie gras).

Prakalbus apie Naujųjų metų stalą, pirma mintis kyla apie šampaną. Esame įpratę vidurnaktį triukšmingai iššauti šio unikalaus gėrimo kamštį. Tačiau verta prisiminti, kad šampanas yra gastronominis gėrimas, su kurio skirtingomis rūšimis galima parengti vakarienę nuo aperityvo iki deserto.

Naujametė vakarienė tik su šampanu

“Prike Lietuva” atstovauja didžiausią prabangos koncerną LVMH, kurio portfelyje seniausi šamapano namai “Ruinart”, „Moët & Chandon“, „Veuve Clicquot“, „Dom Perignon“. “Svečių pasitikimui rinkčiausi “Ruinart Blanc de Blancs”, prie kurio siūlyčiau šviežią austrę. Prie lengvų užkandžių pereičiau su „Moët & Chandon Brut Imperial“, o jei užkandžiai sodresni, verta atidaryti „Veuve Clicquot Yellow Label“. Pagrindiniai patiekalai turėtų būti palydėti vienų metų derliaus šampanu. Jei rinksitės riebesnę žuvį ir sviestinį grietinėlės padažą, imkite “Veuve Clicquot 2015“. O jei mėsą, tuomet verta atidaryti „Moët & Chandon 2016”.

Eksperto rekomendacija – mėsa turi turėti riebalo, nes šampano gaiva itin gerai “susiporuoja” su riebumu ir išryškina mėsos skonį. Prie desertų geriausiai tinka „Moët & Chandon Nectar Imperial“ arba „Veuve Clicquot Rich“. Atminkite, kad saldumas derinamas su saldumu. Tik svarbu, kad desertas nebūtų saldenis už vyną ar šampaną. Jei dar neragavote tokio derinio, jūsų laukia labai malonūs atradimai“,- patikina ir ryžtis eksperimentams drąsina sertifikuotas someljė A. Koncijalovas.

„PrikeShop“ vadybininkė Dovilė Liachovičiūtė.

Dovanos iš elektroninės parduotuvės

Tie, kurie jau atrado „PrikeShop“, nebeįsivaizduoja patogesnio būdo išsirinkti ir vos kelių mygtukų paspaudimu įsigyti įvairių gėrimų, kurie pristatomi nurodytu adresu. Tuo gali naudotis bet kuriame pasaulio krašte gyvenantis žmogus, o prekės pristatomos be jokių apribojimų visoje Lietuvoje.

Tai bus itin patogu šventiniu laikotarpiu. „Įsivaizduokite, kaip naudojantis „PrikeShop“ lengva išrinkti dovaną, jei negali šventėms grįžti į Lietuvą. Ir ne tik dovaną. Galima užsakyti gėrimų šventiniam stalui, tėvams ar kitiems artimiesiems sukurti pakilią atmosferą,- pasakoja „PrikeShop“ vadybininkė Dovilė Liachovičiūtė.

Įmonės išskirtinėmis dovanomis taip pat nori nudžiuginti savo darbuotojus ar verslo partnerius. Kadangi “Prike AS” Baltijos šalyse atstovauja didžiausią stipriųjų gėrimų koncerną pasaulyje „Diageo“, kuriam priklauso „Johnnie Walker“, „Guinness“, „Tanqueray“, „Baileys“, „Captain Morgan“, „Gordon's“, „Smirnoff“, taip pat dirba su didžiausiu prabangos koncernu LVMH. Pastarasis savo portfelyje turi „Hennessy“, „Moët & Chandon“, „Veuve Clicquot“, „Dom Perignon“, „Glenmorangie“ ir kitus, išskirtinę dovaną suras net išrankiausi.

Riboto leidimo gėrimai – ideali dovana

Garsieji gamintojai paprastai prieš šventes pasiūlo riboto kiekio gėrimų, kurie labai dažnai yra geidžiami kolekcininkų. Vienas tokių – šampanas „Dom Perignon“. Šiais metais išskirtinę pakuotę jam kūrė japonų dizaineris Takashi Murakami.

„Įmonėms galime išrinkti dovanas pagal jų biudžetą. Mes supakuojame rinkinius pagal poreikius ir juos išsiunčiame nurodytu adresu. Iš „PrikeShop“ įmonėms patogu pirkti ir dėl to, kad čia iškart galima išsirašyti sąskaitą faktūrą. Šią paslaugą teikia ne visos elektroninės parduotuvės.

Tik rekomenduočiau to nepalikti paskutinėms dienoms, nes kurjeriai tuo metu būna itin užimti. Todėl jei norite, kad jūsų kruopščiai apgalvota ir išrinkta dovana pasiektų adresatą laiku, kreipkitės į mus jau dabar“, - pataria „PrikeShop“ vadybininkė D. Liachovičiūtė.

VERSLO TRIBŪNA

RĖMIMAS
52795
130817
52791