VERSLO TRIBŪNA

RĖMIMAS
2025-10-21 06:45

Ilzenbergo dvaras ieško verslo partnerio vyno veiklai

„Ilzenbergo dvaras“ .
„Ilzenbergo dvaras“ .
Lietuvoje vis dažniau atsiranda iniciatyvų, jungiančių istoriją ir šiuolaikinį požiūrį į verslą. Vienas ryškiausių pavyzdžių – Ilzenbergo dvaras, kur ūkininkavimas, turizmas ir maisto gamyba veikia pagal savitą filosofiją: partnerystę su versliais ir talentingais žmonėmis, turinčiais idėjų ir drąsos jas įgyvendinti. Dabar dvaras ieško naujo partnerio vyno veiklai.

„Mūsų principas – atskiras verslo veiklas patikėti tiems, kurie yra verslūs, energingi ir nori bei gali vykdyti savarankišką verslą, bet neturi tam reikalingų didelių investicijų. Pvz., dvaro restorano veiklą vysto virtuvės šefas, kuris pats rūpinasi komanda, meniu ir aptarnavimu, arba kitose Ilzenbergo dvaro gamybinėse patalpose dirba fermentuotų gėrimų gamintojas. Tokios partnerystės leidžia partneriams pradėti verslą be pradinio kapitalo, nes investicijas padaro dvaras ir jie gali imtis verslo nebe nuo nulio, nes dvaras jau būna ištobulinęs produktus ir turi klientų ratą. O mums tai suteikia galimybę koncentruotis į kokybišką reikalingos infrastruktūros užtikrinimą bei dvaro vardo ir produktų žinomumo didinimą“, – verslo filosofiją paaiškina Jaroslavas Masliukas, dvaro direktorius.

Šiuo metu dvaras ieško naujo šeimininko vyno veiklai: žmogaus su komanda, norinčio Ilzenbergo dvare vystyti vyno gamybą ir plėsti pardavimus.

Atpažįstamas prekių ženklas

Ilzenbergo dvaras ir parkas – daugiau kaip 500 metų menantis istorinis, kultūros paveldo objektas, per metus sulaukiantis 25 tūkst. lankytojų iš įvairių šalių. Dvare organizuojami vieši ir privatūs renginiai.

Dvaras valdo 1200 ha ūkio paskirties sklypų bei ganyklų (95% valdomų laukų suteiktas EKO sertifikatas) ir augina 100 melžiamų karvių bandą. Čia veikia 8 gamybos cechai, kuriuose remiantis vietinėmis tradicijomis gaminama apie 100 skirtingų maisto produktų, parduodamų su rinkai pažįstamu Ilzenbergo dvaro ūkio prekiniu ženklu.

Daugiau nei 4 ha plotą užimantis Ilzenbergo dvaro vynuogynas yra didžiausias Lietuvoje (daugiau nei 10 000 sodinukų, daugiau nei 20 skirtingų vynuogių rūšių). Dvaro ūkyje užaugintas vynuogių, vaisių ir uogų derlius naudojamas vyno gamybai.

Jaroslavas Masliukas, dvaro direktorius.

„Nuo 2021 m. dvare gaminami autentiški vynai, kurie yra pelnę Lietuvos ir Baltijos šalių someljė pripažinimą. Visas vyno gamybos procesas vykdomas moderniame ceche. Šiandien jau yra susiformavusios ir stabilios gaminamo vyno rūšys, ir stabilūs pardavimai, tačiau norima pardavimus artimiausiu metu didinti bent tris kartus. To ir tikimės iš naujojo partnerio“, – detalizuoja J. Masliukas.

embedgallery::https://foto.vz.lt/embed/3230?placement=

Ilzenbergo dvaro vyninė

Ilzenbergo vyninė įrengta XIX a. antrosios pusės arklidėse, atstatytose ir pritaikytose šiuolaikinei gamybai. Pirmieji vynai čia pradėti gaminti 2021 m., o nuo 2025 m. galima pagaminti 55 - 70 tūkst. litrų vyno per metus.

Vyninės infrastruktūrą sudaro 220 m² gamybos patalpos su modernia įranga, laboratorija, brandinimo ir išpilstymo zonomis. Vyninė aprūpinta apsaugos sistema, temperatūros kontrolės sprendimais ir atskiromis patalpomis gamybos priemonėms laikyti.

Pagaminta produkcija saugoma 164 m2 ploto sandėlyje, kuriame palaikomas temperatūros režimas. Taros ir gamybos priemonių laikymui skirtos atskiros 38,76 m2 patalpos, esančios gretimame pastate.

Pasiūlymas naujam partneriui

J. Masliukas detalizuoja, kad naujasis vyninės šeimininkas galės nedelsdamas realizuoti savo sumanymus naujai įrengtose ir pilnai vyno gamybos veiklai pritaikytose patalpose, kuriose sumontuota moderni gamybos įranga, suteikianti galimybę pagaminti 50 - 70 tūkstančių litrų vyno per metus.

VERSLO TRIBŪNA

RĖMIMAS

„Kartu bus galima naudoti originalias, apdovanojimus pelniusias vyndario Andriaus Diliauto sukurtas vyno receptūras, ankstesnio derliaus vyno atsargas bei vietines žaliavas – vynuogės, obuoliai, dalis uogų yra auginamos pačiame ūkyje, žinomą Ilzenbergo dvaro, o kartu ir Ilzenbergo vyno, prekinius ženklus. Produktus bus galima realizuoti išvystytuose pardavimo kanaluose mažmeninės prekybos tinkluose ir specializuotose prekybos vietose visoje Lietuvoje“, – privalumus vardija J. Masliukas.

Ilzenbergo dvarą per metus aplanko 25 tūkst. lankytojų, todėl vyną galima realizuoti per degustacijas pačiame dvare, pardavinėti restorane, krautuvėje, interneto parduotuvėje ir kt.

Lengvesnis startas

Ilzenbergo dvaras siekia išlaikyti gamybos ir verslo partnerystės dermę – suteikti infrastruktūrą bei žinomą prekių ženklą tiems, kurie nori kurti savo produktą, bet nenori visko pradėti nuo nulio. Tokiu būdu dvaras plečia veiklas, o partneriai įgyja galimybę naudotis jau veikiančia ekosistema, žaliavomis, logistika, klientų baze ir rinkodaros kanalais.

„Tikimės, kad šis projektas sudomins tuos, kuriems įdomi vyndarystė, lokali gamyba ar išskirtinių produktų kūrimas. Tai puiki galimybė žmogui, kuris nori iš karto startuoti vyndarystės versle, nes siūlome ne tik patalpas, bet ir įrangą bei prekės ženklus, kurie jau atpažįstami rinkoje“, – sako J. Masliukas.

Ilzenbergo dvaro direktorius priduria, kad be idėjų ir entuziazmo galimam vyno veiklos partneriui bus reikalingi ir finansiniai ištekliai (patalpų ir įrangos nuoma; esamų atsargų perėmimas nuosavybėn ir pan.), tačiau svarbiausia – parnerio noras ir gebėjimai vystyti šią veiklą ir pardavimus, o dėl sąlygų bus galima susitarti ir rasti abiem pusėms naudingiausią formatą.

52795
130817
52791