2025-08-10 18:24

Sviestas pastos recepte – šito italai negalėjo pakęsti

Romos restorano „Da Vincenzo“ padavėjo rankose (iš kairės) – pasta carbonara, amatriciana ir cacio e pepe. Roma, 2025 m. vasario 10 d. Guglielmo Mangiapane („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.
Romos restorano „Da Vincenzo“ padavėjo rankose (iš kairės) – pasta carbonara, amatriciana ir cacio e pepe. Roma, 2025 m. vasario 10 d. Guglielmo Mangiapane („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.
Populiariai Jungtinės Karalystės (JK) maisto svetainei „Good Food“ paskelbus tradicinio romietiško patiekalo receptą, kuriame nebuvo nurodytos teisingos originalios sudedamosios dalys ir kuris buvo apibūdintas kaip greitasis maistas, italai pasipiktino taip emocingai, kad sukėlė žiniasklaidos audrą ir kreipėsi į JK ambasadorių Italijoje.

Pasta (arba makaronų patiekalas) cacio e pepe (italų kalba – sūris ir pipirai) yra vienas iš paprasčiausių itališkos virtuvės patiekalų – originaliame jo recepte yra tik trys produktai: spagečiai (romietiškoje versijoje – tonarelli, t. y. viena iš spagečių rūšių), šviežiai grūsti juodieji pipirai (geriausia – tellicherry) ir pecorino romano sūris. Tačiau patiekalas nėra taip paprastai paruošiamas, kaip galėtų pasirodyti, todėl „Good Food“ apibūdinimas, kad jį galima greitai pagaminti „skubiems pietums“, supykdė daugybę italų. 

Negana to, „Good Food“ svetainėje buvo nurodyti keturi ingredientai – spagečiai, juodieji pipirai, parmezano sūris ir sviestas, o kaip papildomą sudedamąją pasiūlyta naudoti grietinėlę. Šito italai negalėjo pakęsti. 

52795
130817
52791