Prasideda tarptautinės „Vyno dienos”

Prieš 11 m. vilniškio Vyno klubo pradėta rengti „lengvai tarptautinė“ šventė (pirmojoje, rodos, dalyvavo vienintelis svečias – austrų vyndarys Heinzas Hegeris) gerokai išsiplėtė geografiniu požiūriu: šiemet 25% jos ploto užima dalyviai iš Italijos ir Ispanijos, Vokietijos, Rumunijos, Vengrijos, Bulgarijos, Gruzijos, Japonijos. Į Vilnių jie atvyko ne tik „ieškoti platintojų, bet ir supažindinti su savo produkcija vyno mėgėjus, plėsti gurmanišką jų akiratį“.
Tarptautinės vyno, kaip ir knygų, mugės dažniausiai specializuotos: vienos jų rengiamos profesionalams, antrosios – visiems. Vilniškė paroda, pasak jos kuratorės Agnės Dirgėlienės, – hibridinė: dalis degustacijų ir paskaitų bus skirta profesionalams, dalis – pradedantiesiems mėgėjams.
Beje, 27 d. nuo 11 iki 16 val. į parodą įleidžiami tik profesionalai, o parodos atidarymo metu 12 val. bus paskelbti Lietuvos vyno čempionato laimėtojai.
Atradimų dienos
Vienas įdomesnių renginių visiems, panašu, turėtų būti Sigito Žemaičio, restorano „Sweet Root“ savininko, seminaras, kuriame žadama uostyti ir ragauti lietuviškus augalus – juodųjų serbentų lapus, pelkines vingiorykštes, pušų pumpurus, vandenines mėtas, rūgštynes ir pan. Vyną prie jų parinks Arūnas Starkus, „Vyno dienų“ iniciatorius, Someljė mokyklos lektorius. Anot jo, derinti vyną atsižvelgiant į patiekalo aromatą ir rūgštį nėra sunku, nes tai įprasti derinimo aspektai. Tačiau kartumas, pikantiškumas, būdingi ridikėliams, česnakūnei, kiaulpienių lapams ar juozažolių stiebeliams, privers paieškoti įdomesnio, retesnio vyno.
„Vyno dienose“ vynas bus derinamas ne tik su žolėmis, bet ir su muzika, – Artašeso Gazariano iš „Muzikos magijos“ salono rengiamoje sesijoje. „Lankytojai kviečiami į sesiją, kurioje praktiškai galės įsitikinti, kaip vynas keičia muzikos skambesį, o muzika daro poveikį skonio supratimui, kaip ir viena, ir kita veikia emocijas“, – sako rengėjai.
Ne tik vynas
Tradiciškai parodoje pristatomas ne tik vynas. Vyks sakės seminaras ir Japonijos arbatos ceremonija, ją organizuoja šios šalies ambasada. Gurmaniškų produktų pardavėjai ir gamintojai siūlys sūrių, aliejaus, prisistatys mažieji Lietuvos aludariai „Rinkuškiai“ ir „Dundulis“, abi dienas veiks „Open Kitchen“ terasa.
Parodos programa – www.vynodienos.lt